ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με σφραγίδα Brexit ο «Λόγος του Θρόνου» στο βρετανικό κοινοβούλιο

Από τα συνολικά 27 νομοσχέδια τα οποία περιλαμβάνονταν στο «Λόγο της Βασίλισσας» τα οκτώ αφορούσαν τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το Brexit κυριάρχησε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Τερέζα Μέι όπως αναγνώστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων κατά την καθιερωμένη τελετή έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα συνολικά 27 νομοσχέδια τα οποία περιλαμβάνονταν στο «Λόγο της Βασίλισσας» τα οκτώ αφορούσαν τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Όπως ανέγνωσε η βασίλισσα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή εγχώρια συναίνεση γύρω από το Brexit και τη δημιουργία μίας «βαθιάς και ειδικής» μελλοντικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μαζί με το αποκαλούμενο «Μεγάλο Ανακλητικό νομοσχέδιο», το οποίο θα μετατρέψει σε εγχώρια νομοθεσία το σύνολο των ευρωπαϊκών νόμων που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς τους νόμους θα διατηρηθούν, θα αλλαχθούν ή θα καταργηθούν, η κα Μέι προαναγγέλλει μία σειρά άλλων νομοσχεδίων.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα νομοσχέδια για την τελωνειακή πολιτική και την πολιτική εμπορίου μετά από το Brexit. Τα νομοσχέδια αυτά αναμένεται να συναντήσουν την αντίσταση της αντιπολίτευσης, καθώς τα περισσότερα κόμματα φαίνεται να επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας τουλάχιστον στην τελωνειακή ένωση. Πάντως το πρόγραμμα που ανέγνωσε η βασίλισσα είναι μία περίληψη νομοθετικών προθέσεων και δε υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης τη δέσμευση διεξαγωγής δημόσιας έρευνας για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Grenfell Tower και τη θέσπιση ανεξάρτητου οργάνου για τη στήριξη θυμάτων ανάλογων τραγωδιών.

Επίσης προαναγγέλθηκε η σύσταση νέας επιτροπής για την πάταξη του εξτρεμισμού «τόσο στην κοινωνία όσο και στο διαδίκτυο».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ανέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των ηγετών κρατών που θα υποδεχθεί στη Βρετανία κατά τη διετή περίοδο που καλύπτει το φετινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Η παράλειψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του «Guardian» που έλεγε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει στην Πρωθυπουργό Μέι πως δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία εάν πρόκειται να γίνει δεκτός με εκτεταμένες διαμαρτυρίες από τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα αρκετές αμφιλεγόμενες πολιτικές που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών παραλείφθηκαν από το Λόγο της Βασίλισσας. Μεταξύ αυτών η ίδρυση περισσότερων «σχολείων γραμματικής», δηλαδή γυμνασίων με αυστηρότερα κριτήρια εισδοχής μαθητών που η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ενισχύουν τις κοινωνικές διακρίσεις και η άρση απαγόρευσης του κυνηγιού αλεπούς.

Η ψηφοφορία επί των κυβερνητικών προτάσεων θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου. Η κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα επισήμως την κρίσιμη στήριξη των δέκα βουλευτών του κόμματος DUP. Οι συνομιλίες μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του ενωτικού βορειοϊρλανδικού κόμματος συνεχίζονται.

Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να προτείνει τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων, κάτι που περιπλέκει τη διαδικασία εξασφάλισης κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση για το πρόγραμμά της.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X