ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:27
 

Στο Στρασβούργο ο ΓΓ του ΟΗΕ

Απευθύνεται ενώπιον ευρωκοινοβουλίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο απευθύνεται σήμερα Τετάρτη ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επίσημη ομιλία του ΓΓ είναι προγραμματισμένη σε πανηγυρική συνεδρίαση στις 12 ώρα Γαλλίας (1300 Κύπρου).

Η κατάσταση στη Συρία, η προσφυγική κρίση και ο ρόλος της ΕΕ στην υλοποίηση των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης για το 2030 αναμένεται να είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία θα αναφερθεί ο Γενικός Γραμματέας.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο κ. Γκουτέρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια γύρω στις 12 και μισή.

Νωρίτερα, την Τετάρτη το πρωί οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους αποχώρησής του από την ΕΕ. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου συμφωνούν σε γενικές γραμμές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υιοθέτησε στις 5 Απριλίου τις βασικές του αρχές και προϋποθέσεις για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο ψήφισμά τους οι Ευρωβουλευτές έδωσαν προτεραιότητα στην εξασφάλιση ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ. Άλλα βασικά σημεία αφορούν την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και τις δημοσιονομικές πτυχές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X