ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φως στον τρόπο δράσης του πρώην Κύπριου πολίτη, Τζο Λόου

Το ντοκιμαντέρ του Κάσιους Μάικλ Κιμ μιλά για τη διεθνή κοινοπραξία τραπεζιτών, δικηγόρων, λογιστών, πολιτικών και διασημοτήτων, οι οποίοι βοήθησαν και επέτρεψαν το σχέδιο του φυγόδικου επιχειρηματία.

Του Παύλου Νεοφύτου

Πληροφορίες για το προφίλ και τον τρόπο δράσης του φυγόδικου επιχειρηματία, Τζο Λόου, ο οποίος είχε στη διάθεσή του από το 2015 μέχρι το 2023 κυπριακό διαβατήριο, δίνει το ντοκιμαντέρ του Κάσιους Μάικλ Κιμ «Man on the Run» (Άνθρωπος σε φυγή), το οποίο προβάλλεται αυτή την περίοδο στην πλατφόρμα του Netflix. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Λόου, ο οποίος καταζητείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για υπεξαίρεση 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB, αγόρασε στην περιοχή Λιμνάρα στην Αγία Νάπα έπαυλη έναντι του ποσού των €5 εκατ. και έκανε εισφορά €310.000 στην Αρχιεπισκοπή, μετά την έκδοση του «χρυσού» διαβατηρίου του, χρήματα, τα οποία ανήκουν στον λαό της Μαλαισίας και είναι σε διαδικασία για να επιστραφούν.

Στο ντοκιμαντέρ, μέσα από τις μαρτυρίες των προσώπων, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο της κλοπής των χρημάτων από το επενδυτικό ταμείο, συγκεκριμένα δημοσιογράφων, ηγετών της αντιπολίτευσης στη Μαλαισία και λειτουργών επιβολής του νόμου, φωτίζεται η ικανότητα του Τζο Λόου να χρησιμοποιεί διεθνώς πολιτικές διασυνδέσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες που επιθυμούσε. Την ίδια ώρα δημιουργούσε ένα φανταστικό παρασκήνιο για τον εαυτό του, που να δικαιολογούσε όλα αυτά τα χρήματα που ξόδευε και, όπως προαναφέρθηκε, προέρχονταν από κλοπή 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία 1MDB στη Μαλαισία, την οποία ήλεγχε μαζί με τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό και συγχρόνως υπουργό Οικονομικών Ναζίμπ Ραζάκ, ο οποίος σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης.

Δημιουργούσε ένα φανταστικό παρασκήνιο για τον εαυτό του, που να δικαιολογούσε όλα αυτά τα χρήματα που ξόδευε.

«Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο», πάρτι και μυστηριώδης εξουσία στους ανθρώπους

Μία διεθνής κοινοπραξία τραπεζιτών, δικηγόρων, λογιστών, πολιτικών και διασημοτήτων βοήθησε και επέτρεψε το σχέδιό του Τζο Λόου, τονίζεται από την αρχή της ταινίας, ενώ σε κάποιο σημείο γίνεται λόγος για πρόσωπα στο εξωτερικό, τα οποία δεν είχαν κανένα επίσημο ρόλο στην εξουσία των χωρών τους, αλλά συνδέονταν με αυτή και ρύθμιζαν τις υποθέσεις του Μαλαισιανού στο παρασκήνιο. Αναφέρεται επίσης ότι μία από τις αγαπημένες ταινίες του Λόου είναι «Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά. Όμως ο Τζόου απλά είδε την ταινία. «Σε εκείνη την ταινία, ο τύπος είναι σε θέση να επανεφεύρει τον εαυτό του με όλα αυτά τα χρήματα. Αυτά τα μεγάλα πάρτι που έκανε ο Τζο Λόου, του έδιναν αυτού του είδους τη μυστηριώδη εξουσία πάνω στους ανθρώπους. Ο Τζο Λόου ήξερε από νωρίς ότι, αν μπορούσε να γίνει ο μάγος πίσω από την κουρτίνα, όπως τον μάγο που περιπλανιόταν στις άκρες των πάρτι, ότι θα είχε μεγαλύτερη θέση», αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ. Mπόρεσε να καθιερωθεί πολύ γρήγορα, ως νεαρός άνδρας, που ερχόταν από το πουθενά. Μάλιστα προσπαθούσε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως τον πραγματικό μυστικό κληρονόμο μίας περιουσίας δισεκατομμυριούχου. Παρουσίαζε το αφήγημα ότι οι οικογένεια Λόου ασχολείται με τη φιλανθρωπία εδώ και 70 χρόνια.

Και όλα τα πιο πάνω μέχρι το 2018, όταν με την την αποκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη αρχίζει να εξαφανίζεται. Εκείνη την περίοδο αναφορές έλεγαν ότι είχε καταφύγει στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, σε ένα γιοτ που έχει την ικανότητα να σπάζει τους πάγους της θάλασσας. Σήμερα πιστεύεται ότι κρύβεται στην Κίνα. Προς το τέλος της ταινίας, ένα βασικό συμπέρασμα που επισημαίνεται από δημοσιογράφο που συνέβαλε στην αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο δρούσε διεθνώς ο Τζο Λόου, είναι ότι πλέον τα χρήματα της διαφθοράς διεισδύουν σε όλες τις χώρες και είναι ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ του Κάσιους Μάικλ Κιμ «Man on the Run» (Άνθρωπος σε φυγή)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση