ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτίου: Διεθνώς κατοχυρωμένο το δικαίωμα των συγγενών αγνοουμένων να μάθουν την αλήθεια

Ο Επιτρόπος Προεδρίας παρευρέθηκε στην κηδεία του πεσόντα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, Στέλιου Στυλιανού

ΚΥΠΕ

Το δικαίωμα των συγγενών να μάθουν την αλήθεια που κρύβει η κάθε περίπτωση αγνοούμενου, είναι πλήρες και διεθνώς κατοχυρωμένο ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο Επιτρόπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην κηδεία του πεσόντα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 Στέλιου Στυλιανού, στο Μενεού.

Στον Στέλιο, όπως και σε όλους τους συμπατριώτες και αδελφούς μας που έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά τους στο Πάνθεον των Ηρώων μας, ανεφερε ο Επιτροπος Προεδριας έχουμε απέναντί τους το χρέος να μην αφήσουμε να ξεχαστεί ποτέ η θυσία τους και προπάντων να μην παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για όσα οι ίδιοι προσφέρθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία να προασπίσουν, την ελευθερία πάνω απ΄ όλα της πατρίδας μας, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και την αξιοπρέπειά μας ως λαού που για εκατονταετίες αγωνίζεται για την επιβίωσή του σε αυτή την εσχατιά της Ανατολικής Μεσογείου όπου τον έταξε η ιστορία.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, ανεφερε ο κυριος Φωτιου, "εκφράζω προς τα μέλη της οικογένειάς του το μεγάλο σεβασμό και τη βαθιά μας εκτίμηση για τη μεγάλη προσφορά του αγαπημένου τους. O πατέρας του Λάζαρος ολοκλήρωσε το δικό του κύκλο ζωής και τάφηκε το 1998. Και η μητέρα του Δήμητρα το 2012. Δυο πονεμένοι και πληγωμένοι άνθρωποι από την εξαφάνιση του παιδιού τους, που δεν μπόρεσαν να τον αποχαιρετήσουν ακουμπώντας το φέρετρό του και εναποθέτοντας σε αυτό τα δάκρυα της αγάπης τους".

Οπως είπε, αυτή είναι η τραγική μοίρα πολλών συγγενών, γονέων, συζύγων, ακόμη και παιδιών. Φεύγουν από τη ζωή με ανοικτές τις πληγές στην ψυχή τους από τον πόνο και την αγωνία τόσων χρόνων. Αυτά τα θλιβερά συναισθήματα συμμερίζονται και τα έξι αδέλφια του Στέλιου τα οποία βρίσκονται μαζί μας σε αυτό τον ιερό χώρο, η Μαρούλλα, η Παρασκευούλλα, η Κυριακή, ο Πέτρος, η Παναγιώτα και ο Χριστόδουλος, με τα δικά τους παιδιά και τους άλλους συγγενείς ανεφερε ο Επίτροπος Προεδριας.

Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2016 σε ομαδικό τάφο μαζί με άλλους δύο συμπολεμιστές του σε περιοχή του Αγίου Δομετίου στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.

Σήμερα, 47 και πλέον χρόνια μετά, τιμώντας τη μνήμη όλων των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ανεφερε ο Φωτης Φωτιου συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας. Αυτό επιτάσσει η συνείδηση και εθνική μας αξιοπρέπεια και αυτό θα υλοποιήσουμε ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα.

Το δικαίωμα των συγγενών για όλες τις πληροφορίες και την αλήθεια που κρύβει η κάθε περίπτωση αγνοούμενου, είναι πλήρες και διεθνώς κατοχυρωμένο, τόνισε.

Δυστυχώς, λόγω της απάνθρωπης και αρνητικής στάσης της κατοχικής δύναμης, ανεφερε ο Επιτροπος Προεδριας οι προσπάθειες επίλυσης του δράματος των αγνοουμένων έχουν περιέλθει ουσιαστικά σε ένα οριακό σημείο. Οκτακόσιοι σχεδόν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να αγνοούνται, οι μισοί δηλαδή από όσους έχουν αρχικά καταγραφεί στον κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Είναι για το λόγο αυτό, ειπε, που οι ισχυροί της γης και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς την κατοχική δύναμη για να συνεργαστεί. Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο εν έτη 2021 σε μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα όπως η πατρίδα μας, να υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των δικών τους για σχεδόν μισό αιώνα.

Διερχόμαστε μια περίοδο κατά την οποία έχουν γίνει πέρα για πέρα εμφανείς οι στόχοι της Άγκυρας ανεφερε ο Φωτης Φωτιου για πλήρη έλεγχο των κατεχομένων εδαφών μας, απ’ όπου στοχεύει στον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής στο πλαίσιο των νεοοθωμανικών και ηγεμονικών προσεγγίσεων της ηγεσίας της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι προκλητικές θέσεις της Τουρκίας και του εγκάθετου καθεστώτος της στα κατεχόμενα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. "Θέτουν τώρα ως προϋπόθεση την αναγνώριση της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους. Αν είναι δυνατόν η πλευρά μας να συναινέσει σε κάτι τέτοιο προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες".

Ταυτόχρονα, ανεφερε ο Επιτροπος Προεδριας προχώρησαν στην άλλη μεγάλη πρόκληση της ανακοίνωσης για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, και αυτό σε πλήρη περιφρόνηση των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως και των Δηλώσεων της Προεδρίας του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2020 και της 23ης Ιουλίου 2021.

Πρόσθεσε ότι παρά την οπισθοδρόμηση που σημειώθηκε, συνεπεία αποκλειστικά της αδιαλλαξίας και της αρνητικότητας της τουρκικής πλευράς, διατηρούμε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να ενισχύουμε την προσπάθειά μας για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής, λειτουργικής και βιώσιμης, λύσης του Κυπριακού, μέχρι να πεισθεί η Τουρκία να μεταβάλει τη στάση της, ευθυγραμμιζόμενη με το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στόχος μας είπε ο Φωτης Φωτιου μια λύση που θα δώσει νέα προοπτική στον τόπο μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κατοχικά στρατεύματα, και χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Μια λύση σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια λύση που θα δικαιώνει την προσφορά και τις θυσίες των ηρώων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση