ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτίου για Γενοκτονία Ποντίων: Να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης

Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη, ανέφερε σε μήνυμά του ο Επίτροπος Προεδρίας

ΚΥΠΕ

Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη διατηρώντας άσβεστη τη ιερή φλόγα της μνήμης και της εθνικής συνείδησης, ανέφερε σε μήνυμά του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, για την σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στο μήνυμά του, ο κ. Φωτίου είπε ότι είναι μέρα μνήμης σήμερα αφού στις 19 Μαΐου 1911 τέθηκε σε εφαρμογή το εθνικιστικό σχέδιο τελειωτικής εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ανθρώπινος νους ωχριά μπροστά στη βαρβαρότητα που επέδειξαν κατά συστηματικό τρόπο οι νεότουρκοι, είπε ο κ. Φωτίου, αφού εξολοθρεύτηκαν 353.000 Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου, 815 χωριά ανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησίες καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν και 400.000 άλλοι Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους και να φθάσουν κατατρεγμένοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αφήνοντας πίσω τους ένα πολιτισμό τριών σχεδόν χιλιετών με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο στην καρδιά τους.

"Οι νεότουρκοι τους στέρησαν τη ζωή, τη γη, τις περιουσίες τους. Όχι όμως και τη ψυχή τους. Παρά τις κακουχίες οι Έλληνες του Πόντου επέδειξαν ένα αδάμαστο φρόνημα και κατάφεραν, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μεγαλουργήσουν στις νέες εστίες που εγκαταστάθηκαν", είπε ο Επίτροπος.

Η ίδια βαρβαρότητα επεδείχθη στα χρόνια που ακολούθησαν και εναντίον των Αρμενίων, καθώς και των άλλων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, πρόσθεσε, για να τονίσει ότι "με το ίδιο απεχθές προσωπείο, η Τουρκία στράφηκε το 1974 εναντίον και των Ελλήνων της Κύπρου".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση