ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φουντώνει η διαμάχη ΕΥ-Προεδρικού: Τα παιδιά, οι έλεγχοι μπάνιου-κρεβατοκάμαρας

Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μέρα με τη μέρα βαθαίνει η ρήξη μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Προεδρικού Μεγάρου, με το σημερινό (30/11) θέμα που θέλησε να φωτίσει νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας –αυτή τη φορά για την Αστυνομία - να είναι οι μετακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, κρίνοντας πως ο τρόπος μεταφοράς τους με υπηρεσιακό όχημα είναι παράνομη και συνιστά κατάχρηση εξουσίας.

«Τίθενται ζητήματα ασφάλειας», ανάφερε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ως απάντηση στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. «Έχουμε ενημερωθεί για την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αυτό είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και τίθενται ζητήματα ασφάλειας», τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, τα οποία οι πρόεδροι των κρατών έχουν ανήλικα παιδιά, είναι ζητήματα ασφάλειας δεν είμαι εγώ αρμόδιος να τα κρίνω ούτε η Ελεγκτική Υπηρεσία καθηκόντως», επισήμανε. Η έκθεση σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης αφορά την Αστυνομία ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι θα υπάρξει τοποθέτηση από την Αστυνομία.

Επίσης, σε δηλώσεις του ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε σε παρουσία του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή στις εργασίες ανακαίνισης στο Προεδρικό Μέγαρο και σε επιμονή του να εισέλθει και να επιθεωρήσει ο ίδιος το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε ακολούθως την έντονη αντίδραση από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση.

«Εισήγησή μας προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι να φροντίζει να ενημερώνεται για τα πραγματικά γεγονότα», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο ελέγχου της δημόσιας σύμβασης που αφορούσε εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στην προεδρική κατοικία στον 1ο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, στις 6 Ιουλίου 2023, δύο λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επισκέφτηκαν, μετά από συνεννόηση, το Προεδρικό Μέγαρο για επιθεώρηση των εργασιών.

Προστίθεται ότι κατά την παρουσία τους στο χώρο έξω από το γραφείο του Πρόεδρου, όπου γίνονται οι διαπιστεύσεις των πρέσβεων και οι διαβεβαιώσεις των επισήμων, «η μία λειτουργός μας επιχείρησε να φωτογραφήσει κάποιες εργασίες που είχαν γίνει. Τότε δέχθηκε φραστική επίθεση από υπάλληλο που είναι αποσπασμένη στην Προεδρία, η οποία της ζήτησε να διαγράψει τη φωτογραφία. Μετά από αυτό, ζήτησαν από τους συναδέλφους να παραδώσουν τα κινητά τους».

Στη συνέχεια, αναφέρεται, οι δύο λειτουργοί, ανέβηκαν με συνοδεία στον πάνω όροφο όπου γίνονταν οι εργασίες, όπως ήταν η συνεννόηση. «Η Πρώτη Κυρία τους απαγόρευσε να εισέλθουν στους χώρους όπου είχαν γίνει εργασίες με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο. Οι συνάδελφοι αποχώρησαν», αναφέρει η ΕΥ.

Προσθέτει ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Γενικός Ελεγκτής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του εξήγησε ότι πρόκειται για δημόσιο έργο και ότι, λόγοι αρχής, επιβάλλουν να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη/έλεγχος, αφού δεν μπορεί να δημιουργηθεί προηγούμενο ότι μπορεί να διεξάγεται δημόσιο έργο και σε αυτό να μην έχουν πρόσβαση οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε και εισηγήθηκε στον Γενικό Ελεγκτή όπως, στην επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, είναι παρόντες και οι ίδιοι. Ο Γενικός Ελεγκτής ανάφερε ότι δεν το θεωρούσε αυτό σωστό όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε. Ο Γενικός Ελεγκτής, από σεβασμό στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμφώνησε», προστίθεται.

Όπως αναφέρει η ΕΥ, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. Παρόντες από την Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν ο Γενικός Ελεγκτής, η Διευθύντρια Τεχνικού Ελέγχου και οι δύο λειτουργοί που είχαν παραστεί στην επίσκεψη της 6ης Ιουλίου. Η συνάντηση έγινε στο χώρο όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Μόλις προσήλθε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Ελεγκτής, ενώπιον όλων, εισηγήθηκε όπως οι δύο αξιωματούχοι παραμείνουν σε εκείνο στο χώρο ώστε στον πρώτο όροφο να ανέβουν μόνο οι υπηρεσιακοί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε όπως ανεβούν και ο ίδιος με τον Γενικό Ελεγκτή, όπως και έγινε», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τέλος, η ΕΥ αναφέρει ότι «εισήγησή μας προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο είναι, προτού εκφράζεται με τέτοιο απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο για κάποιο πρόσωπο, τουλάχιστον να φροντίζει να ενημερώνεται για τα πραγματικά γεγονότα».

Πώς απαντά στην Ελεγκτική η Αστυνομία 

Για το ζήτημα των μετακινήσσεων των παιδιών του ΠτΔ, δεν άργησε να έρθει απάντηση και από την Αστυνομία:

Για την αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων, μετά την δημοσίευση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία, η Αστυνομία Κύπρου επιβάλλεται όπως δώσει τις δικές της απαντήσεις, με σκοπό πάντα την διαφάνεια, την διαφύλαξη του κύρους της, αλλά και του ρόλου, που καλείται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιτελέσει, διαφυλάσσοντας τη νομιμότητα, την ασφάλεια και την ισονομία στη χώρα μας.
Υπηρεσιακά οχήματα

Όπως ήδη έχει τονιστεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Αρχηγό Αστυνομίας, μέσω απαντητικής επιστολής, δεν θα ήταν ορθή η δημοσιοποίηση ευαίσθητων θεμάτων ασφάλειας. Σε σχέση με την ασφάλεια και μεταφορά σε αστυνομικά οχήματα των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό επιτρέπεται στη βάση σχετικής Αστυνομικής Διάταξης.

Μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη Αστυνομική Διάταξη αναφέρεται ότι, επιτρέπεται να μεταφέρονται σε αστυνομικά οχήματα, πρόσωπα τα οποία κινδυνεύουν από οποιαδήποτε αιτία, με σκοπό την προστασία τους.

Σύμφωνα με νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι Αστυνομικές Διατάξεις θεσπίζονται δυνάμει Νόμου και αποτελούν δευτερογενή νομοθεσία και έχουν την ίδια ισχύ με τις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις και σε καμία περίπτωση, όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, τίθεται θέμα κατάχρησης εξουσίας.

Πάγια θέση της Αστυνομίας είναι η μη δημοσιοποίηση ευαίσθητων θεμάτων και ιδιαίτερα θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας προσώπων.

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας κάλεσε σε συνάντηση λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τα συγκεκριμένα θέματα ασφάλειας, ωστόσο αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση