ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Αντωνίου για συνάντηση ΠτΔ-Ολγκίν: Δύσκολο το επόμενο βήμα για απευθείας διαπραγματεύσεις

Δεν έχουμε plan b σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών, είπε ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς και ως εκ τούτου εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό για να γίνει το επόμενο βήμα και να πάμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις» ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μετά και τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι η προσωπική απεσταλμένη, μετά και τις συναντήσεις της στο νησί, θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το τι επικρατεί στην Κύπρο, τις θέσεις των δύο πλευρών, με την Κυβέρνηση να αναμένει για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι «για να αισιοδοξούμε για βήμα περαιτέρω».

Plan B σε περίπτωση κατάρρευσης συνομιλιών;

«Δεν έχουμε plan b σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών. Ο μηχανισμός που έχουμε είναι η διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με το Κυπριακό. Αυτό που θέλουμε να αξιοποιήσουμε είναι στη βάση συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου

ΚΕ: Η Ολγκίν έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα 

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα Ολγκίν την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή έστω και για μια συνάντηση με τον κ. Τατάρ στην παρουσία της κας Ολγκίν.

Η κα Ολγκίν αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας, αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο και θα αναμένουμε ασφαλώς και τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης σήμερα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η τρίτη επίσκεψη της κας Ολγκίν στην Κύπρο, είχε πραγματοποιήσει και στο μεσοδιάστημα πολύ σημαντικές συναντήσεις τόσο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όσο και στην Άγκυρα. Η ίδια έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα για να υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στο Κυπριακό και είναι αυτά που συζητούνται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζομαι είναι αυτά που θα συζητήσει και με τον κ. Τατάρ σε λίγο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Ολγκίν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και ερωτηθείς ποια είναι αυτά και αν προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν νομίζω να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλωστε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της κας Ολγκίν στη χώρα μας είναι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ. Ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας βούληση και πρόθεση να γίνει τέτοια συνάντηση, διότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν όλες οι ανησυχίες να επιλυθούν, να απαντηθούν, να τοποθετηθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας επιστροφής της κας Ολγκίν και αν τώρα κλείνει εδώ ο κύκλος των επισκέψεων της στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε αυτή την ενημέρωση. Η κα Ολγκίν είναι προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, στον οποίον αναφέρεται και με τον οποίον έχει διαρκή επικοινωνία. Ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ επιθυμεί την ενημέρωση από την ίδια για το θέμα προόδου στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα αναμένουμε το επόμενο διάστημα να δούμε πότε θα είναι η επόμενη επίσκεψη της στη χώρα μας».

Ερωτηθείς αν στην Έκθεση που θα υποβάλει η κα Ολγκίν στον ΓΓ των ΗΕ θα απονέμονται ευθύνες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ζήτημα επίρριψης ευθυνών, το ζήτημα σε αυτή την προσπάθεια του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ δια μέσω και της προσωπικής του απεσταλμένης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από πλευράς μας έχουμε αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες για να σταλούν, όχι μόνο τα θετικά μηνύματα, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα ως προς την πορεία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και με την ανακοίνωση των 14 μέτρων που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και μέσα από τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν τα ευρωτουρκικά. Να αναμένουμε και σήμερα τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού».

Σε ερώτηση αν η κα Ολγκίν ζήτησε κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι περισσότερο, έχει συζητηθεί το αποτέλεσμα των επαφών της και τα επόμενα βήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση