ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Καρούσος: Η κυβέρνηση στηρίζει ποικιλότροπα τις κοινότητες τις υπαίθρου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στην τέλεση των εγκαινίων του «Χανιού της Κλήρου» βρέθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου να παρευρεθώ και να τελέσω τα εγκαίνια του Χανιού της Κλήρου, που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό κόσμημα τόσο για την κοινότητα όσο και για την Κύπρο ευρύτερα. Νιώθω περήφανος επειδή το μνημείο που εγκαινιάζουμε σήμερα δεν αφέθηκε να χαθεί, αλλά σώθηκε από την φθορά και αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινότητας και του κράτους.
Το Χάνι της Κλήρου αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό κηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαίο Μνημείο Β΄ Πίνακα το 1989, με σκοπό την προστασία, συντήρηση και ανάδειξή του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέσα από τη διατήρηση και αξιοποίηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και γενικά της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ενισχύουμε και την ταυτότητά μας σαν λαός. Η συντήρηση και αποκατάσταση του συγκεκριμένου Μνημείου αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και επιτρέψτε μου εδώ να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για αυτό το έργο: το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κλήρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τους ιδιώτες μελετητές και τον εργολάβο, που συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στη συντήρηση και αποκατάσταση αυτού του εξαιρετικού μνημείου.
Από σήμερα, το «Χάνι της Κλήρου» παύει να είναι βουβό, παραμελημένο και ξεχασμένο. Ως κοινοτική πλέον περιουσία, θα κοσμεί την κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή και είμαι σίγουρος ότι θα το αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κοινότητας για τη συντήρηση και ανάδειξη των Μνημείων της και το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι δίπλα σας για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στηρίζει ποικιλότροπα τις κοινότητες τις υπαίθρου και έχει θέσει ως στόχο, μέσα από τα διάφορα έργα που διεκπεραιώνει, να αντιμετωπίσει την αστυφιλία και να διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και ενισχύοντας την επαγγελματική δραστηριοποίηση. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να προσφέρει τα μέσα και τις δυνατότητες σε όσους το επιλέγουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα χωριά καταγωγής τους. Το Υπουργείο μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ικανοποίηση των αιτημάτων των κοινοτήτων και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η στήριξη του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προς την κοινότητα σας θα συνεχίσει να είναι συνεχής και πολυεπίπεδη.

Απτό παράδειγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών της Κύπρου αποτελεί η κατασκευή των αυτοκινητόδρομων που ενώνουν τις πόλεις με τις περιοχές αυτές.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του για προώθηση αναπτυξιακών έργων με στόχο την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, προωθεί την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου. Το Έργο προτείνεται και στη μελέτη που εκπονήθηκε για την «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων» (στρατηγική Τροόδους), η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η μελέτη για το τμήμα Ανάγυια – Κλήρου - Αγροκηπιά, μήκους 8 χιλιομέτρων περίπου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένονται οι τελικές μελέτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας για να ενσωματωθούν στη μελέτη του δρόμου. Παράλληλα προωθείται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της μελέτης να προχωρήσει άμεσα και η δημοσίευση της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης, με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού για κατασκευή του δρόμου αρχές του νέου έτους.

Η εκτίμηση του κόστους κατασκευής του δρόμου ανέρχεται στα 61 εκατομμύρια.
Ταυτόχρονα, προωθείται και η κατασκευή του τμήματος Ανθούπολη-Ανάγυια, το οποίο έχει περιληφθεί στον Περιμετρικό Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, που αποτελεί μέρος του εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων και αναπόσπαστο μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Για το τμήμα αυτό αναμένεται η έγκριση συγχρηματοδότησης για υλοποίηση του εντός της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλους όσους συνέβαλαν στην σεμνή αυτή τελετή των εγκαινίων του Χανιού της Κλήρου και να ευχηθώ στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Κλήρου κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελεί.»


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση