ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:04
 

Γ. Λακκοτρύπης: Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Α. Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη

«Το παιχνίδι και το ενδιαφέρον δεν είναι μονό για τις ενεργειακές πηγές, αλλά αφορά και για τις ενεργειακές διαδρομές», επισήμανε ο Υπουργός Ενέργειας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στη σημασία του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γεώργιος Λακκοτρύπης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που πραγματοποίησε σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ημερίδας του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να διαδραματίσει «τον ρόλο μιας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού, αλλά και διαδρομών για την ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα η παραβατικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας χρήζουν προσεκτικής εξέτασης. «Το παιχνίδι και το ενδιαφέρον δεν είναι μονό για τις ενεργειακές πηγές, αλλά αφορά και για τις ενεργειακές διαδρομές», επισήμανε σχετικά ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως λανθασμένες τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος θα έπρεπε να «παγώσει» το ενεργειακό της πρόγραμμα ή να δεχθεί την Τουρκία ως ισότιμο μέλος σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, χωρίς η στάση της τελευταίας να πληροί την βασική προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σέβονται απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο, ενώ εκτίμησε ότι «αν υποθέσουμε ότι [η Τουρκία] δεχτεί κάποια στιγμή να πάει έναντι της Κύπρου στη Χάγη είναι ξεκάθαρο πού θα γύρει η πλάστιγγα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, καθώς και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  Ευρώπη  |  ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X