ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Στεργίου: Η συνεργασία μας εκπέμπει ισχυρό μήνυμα

Η Ελλάδα παράγει πολλές θετικές ειδήσεις, λέει στην «Κ» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου, όπως η υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, εκπέμπουν ένα πανίσχυρο μήνυμα. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, με μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει στην «Κ» ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 19 Φεβρουαρίου για τα εγκαίνια των νέων πολιτικών γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στην πόλη. Ο κ. Στεργίου στη συνέντευξή του τονίζει ότι η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παράγει πολλές θετικές ειδήσεις. «Όλοι οι δείκτες αλλά και οι αξιολογήσεις διεθνών οίκων συνηγορούν ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά».

–Ως ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιείτε μια σημαντική επίσκεψή την επόμενη εβδομάδα με σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Ισχύει; Ποιος είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης;

–Με αφορμή τα εγκαίνια των νέων πολιτικών μας γραφείων στη Λευκωσία θα επισκεφθώ την Κύπρο στις 19 Φεβρουαρίου. Θα έχω τη χαρά να συναντηθώ με την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και να συνομιλήσω με Έλληνες πολίτες που εργάζονται ή φοιτούν στην Κύπρο. Ξεκινάω με το ΔΗΣΥ και τον πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου τις διεθνείς συναντήσεις μου με τα κόμματα, που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, υποδηλώνοντας για ακόμα μία φορά τη στενή σχέση συνεργασίας και συμπόρευσης των δύο κομματικών οργανισμών μας σε μία κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας. Παράλληλα, θα βρεθώ κοντά σε μία από τις πιο δραστήριες και πολυπληθείς κοινότητες Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, λίγες μόνο εβδομάδες μετά από την υπερψήφιση του πλαισίου που τους διευκολύνει, ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

–Επισκέπτεστε την Κύπρο σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις και έχει ανοικτά μέτωπα σε Λιβύη και Συρία.

–Η επιδίωξη της έντασης χαρακτηρίζει εκείνους που δεν μπορούν να αντιληφθούν την αξία της συμβίωσης σε ένα πλαίσιο δικαίου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου, όπως η υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, εκπέμπουν ένα πανίσχυρο μήνυμα. Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, με μία προϋπόθεση: «να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

–Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

–Αιφνιδιάσαμε ευχάριστα τους Έλληνες πολίτες αλλά και τις αγορές με τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και αποφασιστικότητας που αποδείξαμε ότι διαθέτουμε από τις πρώτες κιόλας μέρες διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει σε έναν λόγο αληθινό, ενωτικό και οικοδομεί σε στέρεες βάσεις σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό ενώ παράλληλα μιλάει τη γλώσσα που καταλαβαίνει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Το πόσο μεγάλη αποδοχή απολαμβάνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης φαίνεται και στην αμηχανία που διακρίνει την αντιπολίτευση στη χώρα μας. Ξαναγυρνάνε σε μία ρητορική υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και εργαλειοποιούν την ανθρώπινη δυστυχία, όπως ακριβώς έκαναν το 2011 μέχρι το 2015. Σαν να μην πέρασε μία μέρα από τότε. Δεν διδάχθηκαν φαίνεται από την μετέπειτα κυβερνητική τους αποτυχία. Το πολιτικό τους μοτίβο έχει κουράσει αλλά μάλλον δεν διαθέτουν άλλο.

Υπερφορολόγηση τέλος

–Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Και πόσο εφικτός είναι ο στόχος του 4% ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια;

–Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα παράγει πολλές θετικές ειδήσεις. Όλοι οι δείκτες αλλά και οι αξιολογήσεις διεθνών οίκων συνηγορούν ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά σε αναπτυξιακή τροχιά. Η συνέπεια που επιδεικνύουμε στην εφαρμογή του φιλόδοξου αλλά συνάμα ρεαλιστικού προεκλογικού μας προγράμματος αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή απόδειξη. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε μάθει πολλά από τον επιτυχημένο τρόπο που η κυπριακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος Αναστασιάδης έβγαλαν την Κύπρο από την οικονομική κρίση. Αφήσαμε πίσω μας οριστικά την εποχή της υπερφορόλογησης και δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα και τον κόσμο της εργασίας. Η διαρκής βελτίωση του οικονομικού κλίματος τροφοδοτείται πλέον από τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής μας.

- Ποια πρέπει να είναι η σχέση της Ελλάδας με τη Διασπορά της τη νέα δεκαετία;

- Ζούμε σε μία εποχή αλλά και σε μία ήπειρο όπου η μετακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού από κράτος σε κράτος όχι μόνο διευκολύνεται αλλά στην ουσία ενθαρρύνεται. Πόσο μάλλον όταν η χώρα σου είναι ευάλωτη εξαιτίας της κρίσης. Μια νέα γενιά μεταναστών, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες, επέλεξε να ζήσει για διάφορους λόγους εκτός Ελλάδας. Ανάμεσά τους και πολλοί στην Κύπρο. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα με καθυστέρηση αρκετών ετών έκανε ένα σημαντικό βήμα για να κρατήσει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Έλληνες του εξωτερικού διευκολύνοντας τους να ψηφίζουν από εκεί όπου διαμένουν. Είναι ίσως το πρώτο και πιο καθαρό μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πολιτεία ότι αγκαλιάζει τους Έλληνες της διασποράς. Παράλληλα, δουλεύουμε ώστε οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα να είναι ελκυστικές τόσο για εκείνους που έφυγαν προκειμένου να επιστρέψουν, όσο και για όλους αυτούς που έμειναν ώστε να μην χρειαστεί να φύγουν για λόγους ανάγκης.

–Πώς βλέπετε την παρουσία δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στην Κύπρο; Θέλετε να χτίσετε τις γέφυρες μαζί τους ή ακόμη και τον επαναπατρισμό τους;

–Όπως προανέφερα εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες μας στην όποια απόφαση τους να επαναπατριστούν ή να παραμείνουν στη Μεγαλόνησο. Η Κύπρος άλλωστε δεν είναι «ξένη» και γι’ αυτό το λόγο πολλοί Έλληνες υπήκοοι την προτίμησαν ως χώρα αναζήτησης εργασίας ή σπουδών σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

–Να αναμένουμε κάτι περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα;

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει πρωτόγνωρη συνέπεια μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων. Έχουν ήδη υλοποιηθεί περισσότερες από 60 δεσμεύσεις μας εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας γραμμή προς γραμμή. Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλίες υψηλού συμβολισμού όπως η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για έναν ευρύ, έναν μεγάλο συνασπισμό των οπαδών του μέτρου και της λογικής που θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Υπηρετώντας ακριβώς αυτόν τον σκοπό, η Νέα Δημοκρατία ως οργανισμός και με αφετηρία το τελευταίο της Συνέδριο προετοιμάζει ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο και προοδευτικό μανιφέστο απέναντι στον εγχώριο αριστερό συντηρητισμό και στον υπεραπλουστευτισμό της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς. Με προβολή στο μέλλον και στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Με επίκεντρο τη φιλελεύθερη και προοδευτική ανάλυση, τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση