ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Game changer ο αμερικανικός ρεαλισμός για τριμερή και Αν. Μεσόγειο

Πιο συγκεκριμένες οι κινήσεις και τα μηνύματα μέσω της παρουσίας των ΗΠΑ με πολιτική αφετηρία και με τα ενεργειακά ως φορέα

Από τις εναρκτήριες τους δηλώσεις στην τριμερή στο Ισραήλ και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ οι Αναστασιάδης, Τσίπρας, Νετανιάχου εξέπεμπαν την έντονη πεποίθηση πως η συνεργασία αυτή όχι μόνο βασίστηκε σε σωστές αποφάσεις και έχτισε καλά θεμέλια αλλά έχει και μέλλον. Το οποίο μέλλον επισης έδωσε το «παρών» του στην τριμερή, μέσα από την παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην οποία χωρίς να προκαλεί έκπληξη έκαναν αναφορές και οι τρεις ηγέτες και η οποία αναμφίβολα είχε ειδική βαρύτητα. Η οποία έκανε την εμφάνισή της μέσα από την κοινή δήλωση.

Δήλωση με περιεχόμενο

Το ότι αναμενόταν να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα με ακόμη πιο συγκεκριμένους αποδέκτες η τριμερής, ήταν ως και δεδομένο πριν την έναρξή της. Όλες οι πληροφορίες συνέτειναν εκεί και σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία του Μάικ Πομπέο που δεν μάσησε τα λόγια του κατά την εναρκτήρια δήλωσή του κάνοντας αναφορά στο ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν (και τα αποτελέσματα φαίνονται) όταν ελεύθερες χώρες συνεργάζονται μεταξύ τους σε αντίθεση με τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα αλλά και το Ιράν.

Σε εκείνο το σημείο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν έκανε αναφορά στην Τουρκία, κάτι που συζητήθηκε δημοσιογραφικά ωστόσο έδωσε το περίβλημα της εμπλοκής της Αμερικής στην τριμερή. Τα προαναφερόμενα δεδομένα για τα μηνύματα που αναμένονταν να σταλούν, επιβεβαιώθηκαν ειδικά και πιο ουσιαστικά μέσω της κοινής δήλωσης που υιοθετήθηκε, όπου εκεί πέραν των τυπικών, γίνεται σαφής αναφορά για δράσεις που θα έχουν σκοπό την υπεράσπιση από τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Κάτι που θα προέλθει μέσα από την αύξηση της περιφερειακή συνεργασίας και σκοπό έχει την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Η αναφορά αυτή που από τη μια μπορεί να χαρακτηριστεί ως και έντονη αλλά και ότι φωτογραφίζει την Τουρκία, είναι η πρώτη που στέλνει αυτό το μήνυμα και ήρθε μόλις μετά 24ωρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε προκλητικές δηλώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ. Υπονοείται έτσι ότι ικανοποίησε πλήρως την κυπριακή διπλωματία όπως ήταν οι πρώτες πληροφορίες της «Κ» και μάλιστα αποτελεί επιβεβαίωση των όσων μέχρι σήμερα κινήσεων έχει κάνει στην ΑΟΖ η Κυπριακή Δημοκρατία και τις συνέργειες στην περιοχή, όπως δήλωναν διπλωματικές πηγές.

Κάτι που δεν έκρυψε και στις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, o οποίος έκανε λόγο για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ αλλά και νέες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση που θα αφορούν μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ως προς το τελευταίο πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον τα βλέμματα πρέπει να στρέφονται στην τετραμερή σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Παρίσι μέσα στον Απρίλιο.

Ένα από τα σημεία που προκάλεσαν εντύπωση, όντας εβρισκόμενοι στο Ισραήλ, είναι πως δεν έγινε καμία αναφορά στον East Med. Αρμόδιες πηγές δήλωναν στην «Κ» πως αυτό όντως ισχύει αλλά δεν σημαίνει πως «πεθαίνει» το project αλλά ότι πλέον και με τις ευλογίες των Αμερικανών γίνεται λόγος για ενεργειακό κανάλι στην περιοχή και άρα δεν πρέπει να επικεντρώνονται άπαντες σε ένα έργο.

Που σημαίνει ότι εξετάζονται πλέον όλα τα σενάρια, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί ότι προγραμματίζει γύρο αδειοδότησης για τα δικά του τεμάχια το Ισραήλ τον ερχόμενο Ιούνιο. Είναι και εκείνα τα ευρήματα που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να παίξουν καθοριστικό ρόλο για τους επόμενους σχεδιασμούς.

Εξού και γίνεται λόγος για ενεργειακό κανάλι στην περιοχή. Πέριξ αυτών άλλωστε συζήτησαν και στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Τέξας στο πλαίσιο του ενεργειακού συνεδρίου CeraWeek2019 οι Μάικ Πομπέο και Γιώργος Λακκοτρύπης και σημεία της τότε συζήτησης επαναλήφθηκαν και στο Ισραήλ.

Σε διμερές επίπεδο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον 10 όροφο του David Citadel όπου έλαβε χώρα η τριμερής μετά το τέλος αυτής.

Σε αυτή τη συνάντηση δεν δόθηκε καν η ευκαιρία σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους να την αποτυπώσουν φωτογραφικά. Εκεί έγινε αναφορά και στο κυπριακό και στο ότι γνωρίζει την απεσταλμένη των ΗΕ Τζέιν Λουτ από πριν ως διπλωμάτη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη κατόπιν, η συζήτηση για το θέμα είχε επίκεντρο τις τουρκικές απαιτήσεις που αναδύονται. «Το κοινό ανακοινωθέν μιλά από μόνο του» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του, δίνοντας το πλαίσιο των ενεργειακών και των πολιτικών πτυχών που συζητήθηκαν.

Εντονότατη αστυνομική παρουσία

Εν κατακλείδι κι εφόσον ακόμη καταγράφεται ο απόηχος των όσων έγιναν στην Ιερουσαλήμ και θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες, η «Κ» στέκεται και στην υπερπληθώρα ελέγχων από και προς το ξενοδοχείο που έλαβε αυτή η τριμερής χώρα. Τα μέτρα ασφαλείας και οι αστυνομικές παρεμβάσεις προκάλεσαν και κυκλοφοριακό κομφούζιο επί ωρών, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα αμερικανικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Μέσα σε αυτό υπήρχαν επαναλαμβανόμενα σημεία ελέγχου, ως και την αίθουσα που συναντήθηκαν οι τέσσερις, ενώ οι δημοσιογράφοι κυριολεκτικά δεν πρόλαβαν να βγάλουν μια φωτογραφία όταν η συνάντηση ολοκληρώθηκε εφόσον μέλη σωμάτων ασφαλείας επέμεναν στην άμεση εκκένωση του χώρου. Αν δεν επέλεγε από λάθος κάποιος εκ των δημοσιογράφων να βγει εκτός ξενοδοχείου θα έπρεπε να περάσει όλο τον έλεγχο εκ νέου ενώ δεν υπήρχε πρόσβαση στον όροφο που έγιναν οι διμερείς συναντήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση