ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γενί Ντουζέν: Ο Στιούαρτ επέκρινε την ε/κ πλευρά σε ενημέρωση στη Νέα Υόρκη

«Η ε/κ ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν», ανέφερε ο Στιούαρτ, σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι

ΚΥΠΕ

Με τίτλο «Παραπομπές από τον Στιούαρτ στην ελληνοκυπριακή πολιτική…Μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν», ο αρθρογράφος και τέως διευθυντή της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει στην σημερινή του στήλη ότι ο επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΠ, Κόλιν Στιούαρτ, κατά την διάρκεια ενημέρωσης που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Φιλανδίας στην Νέα Υόρκη, «είπε τέτοια πράγματα που του βγάζετε το καπέλο».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Στιούαρτ σε αυτή την συνάντηση – όπως αναφέρει ο Μουτλούγιακαλι – υποστήριξε ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι η ενημέρωση διοργανώθηκε στις 17 Ιανουαρίου για τις σκανδιναβικές χώρες στα ΗΕ και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το επιβεβαίωσα με δύο διαφορετικούς διπλωμάτες, το επαλήθευσα και θαύμασα το θάρρος του ανδρός, γράφει.

«Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ είπε και ότι ‘λέγεται συχνά σε εμένα ότι υποστηρίζω την τουρκική πλευρά, όμως κάνω μια αντικειμενική αξιολόγηση»’.

Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι υπάρχουν μερικές σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με το «βόρειο τμήμα του νησιού», όπως οι οικονομικές κυρώσεις στους Τουρκοκύπριους και ο κ. Στιούαρτ φέρεται να ανέφερε ότι επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και πως οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση». Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων», φέρεται να πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε επίσης ότι «η παιδεία που παρέχεται στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Κύπρου δεν μεγαλώνει ποιοτικούς νέους. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τουρκική πλευρά χρησιμοποιούν διδακτικά βιβλία ιστορίας που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους μονομερώς ως θύματα και τους άλλους ως ανηλεείς δολοφόνους. Και οι δύο πλευρές έχουν μουσεία σύγκρουσης που δείχνουν πως ήταν απάνθρωπη η άλλη πλευρά. Ναι, συνέβησαν τραγικά πράγματα, όμως αυτά δεν τα έπαθε μόνο η μία πλευρά. Το να μιλάμε μόνο για το παρελθόν που δεν θα μπορούσε να αλλάξει πλέον, δεν θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο μέλλον’».

Στην ενημέρωση ο κ. Στιούαρτ φέρεται ακόμη να υπενθύμισε ότι το 2017 συστάθηκε μια επιτροπή ιστορικών βιβλίων που σκόπευε στην παραγωγή διδακτικών βιβλίων που θα ικανοποιούσαν και τις δύο πλευρές. «Ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα συμμετείχε ενεργώς στις ετοιμασίες, η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έκανε οποιανδήποτε εργασία», φέρεται να πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι έλκυσαν την προσοχή του ειδικά τα λόγια του κ. Στιούαρτ πως ‘ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία κατηγορεί την τουρκική πλευρά, οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα το οποίο δεν θέλουν να κάνουν’.

Μακάρι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών να μην έκαναν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες τέτοια σχόλια, συνεχίζει ο τ/κ αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι προηγουμένως δεν είχαμε συναντήσει κάποιον αξιωματούχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ο οποίος να κάνει τόσο ξεκάθαρη έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για να βελτιωθεί το αδιέξοδο που ζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Και επίσης σημειώνει ότι ο «υπουργός εξωτερικών», που διορίστηκε από την Άγκυρα, δημιουργεί ένταση και πάλι. Επιτίθεται αριστερά και δεξιά με έναν τυφλό εθνικισμό. Συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση