ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενέργειες από Κυβέρνηση για διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών

Να ελεγχθούν στο βαθμό του δυνατού οι τιμές οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να αυξάνονται, λέει ο Στέφανος Στεφάνου

ΚΥΠΕ

Με ενέργειες της Κυβέρνησης θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα σιλό που υπάρχουν και είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στρατηγικά αποθέματα σε θέματα σιτηρών.

Ταυτόχρονα, είπε, θα πρέπει να ελεγχθούν στο βαθμό του δυνατού οι τιμές οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να αυξάνονται και θα αυξηθούν περισσότερο εξαιτίας της κατάστασης με την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση αντί απλά να βλέπει με απάθεια την κατάσταση να εξελίσσεται σε μία μάστιγα για τον κόσμο, χρειάζεται να πάρει μέτρα και το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, εισηγείται πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Ανθούπολης, είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με την ΠΟΒΕΚ, το ΚΕΒΕ και την άλλη εβδομάδα συνάντηση με την ΟΕΒ, διότι το βασικό θέμα είναι η ακρίβεια.

Για την οικονομία, είπε ότι στις συναντήσεις συζητούν θέματα οικονομίας και την πρόταση του ΑΚΕΛ αναφορικά με την ανάγκη για διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου οικονομίας που να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα, βάθος και ισορροπία που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, είπε.

Mε αυτόν τον τρόπον, είπε, μπορούμε να οχυρώσουμε την κυπριακή οικονομία από τις όποιες αρνητικές εξελίξεις συμβαίνουν διεθνώς.

Εστιάζοντας στην ακρίβεια, είπε ότι το ΑΚΕΛ επισημαίνει το ζήτημα στην Κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες αλλά "φαίνεται να μην δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει, το μέγεθος που υπάρχει και πόσος κόσμος πραγματικά δυσπραγεί και πιέζεται από το πρόβλημα της ακρίβειας".

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ κάνει συγκεκριμένες, εφικτές, αποτελεσματικές, εύκολα εφαρμόσιμες προτάσεις όπως η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9% ωστόσο είπε ότι ενώ ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, ο Πρόεδρος έστειλε το νόμο στο Ανώτατο αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα του. "Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον κόσμο πρέπει να φέρει πίσω τον νόμο", είπε.

Επίσης, είπε, το ΑΚΕΛ προτείνει την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα ενώ το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού για τις ΑΠΕ θα πρέπει να τερματιστεί «αφού η Κύπρος, λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ρύπους».

Για το θέμα με τα σιτηρά είπε ότι η Κυβέρνηση λανθασμένα, διέλυσε την Επιτροπή Σιτηρών. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι "θα πρέπει με ενέργειες της Κυβέρνησης να αξιοποιηθούν τα σιλό που υπάρχουν, είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση, να έρθει σε συνεννόηση με τους εμπόρους που πλέον βρίσκεται στα χέρια τους η κατάσταση με τα σιτηρά έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και στρατηγικά αποθέματα και να δούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε στο βαθμό του δυνατού τις τιμές οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να αυξάνονται και θα αυξηθούν περισσότερο εξαιτίας της κατάστασης με την Ουκρανία".

Το μήνυμα, είπε, που θέλει να στείλει "είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη να προστατεύσει τον κόσμο από την ακρίβεια και την ίδια ώρα έχει και την ηθική ευθύνη να το κάνει γιατί ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση της τιμής σε βασικά αγαθά στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό ανήκει στην ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης που δεν φρόντισε ούτε για έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, ούτε για να κάνει τις απαραίτητες υποδομές για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στην Κύπρο, ούτε και σε σχέση με τα καύσιμα για να αντιμετωπίσουμε τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, ούτε και στα ζητήματα των σιτηρών".

Επομένως, πρόσθεσε, "η Κυβέρνηση αντί απλά να βλέπει με απάθεια την κατάσταση να εξελίσσεται σε μία μάστιγα για τον κόσμο, χρειάζεται να πάρει μέτρα. Εμείς εισηγούμαστε πολύ συγκεκριμένα μέτρα".

Σε ερώτηση σχετικά με το χθεσινό tweet του Υπουργού Οικονομικών ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε "θα έλεγα στον κ. Πετρίδη αντί να προσπαθεί να κάνει μαθήματα υψηλής γεωπολιτικής που τώρα προφανώς τα ανακαλύπτει, να κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό. Είναι ο κ. Πετρίδης που έλεγε πριν από μερικούς μήνες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ακρίβεια, ότι είναι παροδικό φαινόμενο. Δεν πήραν κανέναν μέτρο για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια ούτε και προετοίμασαν την Κύπρο σε περίπτωση που θα υπάρχουν τέτοιες αρνητικές εξελίξεις όπως είναι τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία".

Κάλεσε τον κ. Πετρίδη εκ μέρους της Κυβέρνησης να απαντήσει "πώς οχυρώνει την Κύπρο η Κυβέρνηση του Συναγερμού σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και τι θα διεκδικήσει από την Ευρώπη για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι όποιες κυρώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τι ζητούμε ως ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να προστατεύσουμε την κυπριακή οικονομία".

Για συνάντηση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Σε ερώτηση σχετικά με τις επαφές του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο. "Είναι διαπίστωση και των δύο κομμάτων ότι η χώρα έχει φτάσει στον πάτο και χρειάζεται να αλλάξουμε, να τερματίσουμε τη διακυβέρνηση του Συναγερμού και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση