ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Τρεις μήνες μετά τις πυρκαγιές δεν έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Στέφανος Στεφάνου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Φυλλωshιά», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί τρεις μήνες μετά τις πυρκαγιές, όπως είπε, δεν έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής σχετικά με τις μεταπυρικές καταστροφές και τους κινδύνους, ιδιαίτερα αυτών της διάβρωσης και των πλημμυρών. Είναι επιτακτική ανάγκη, τόνισε, να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα και να αποκατασταθεί το οικοσύστημα.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός

Τώρα που έσβησαν οι προβολείς, τώρα που σίγησαν τα μεγάλα λόγια, εμείς επιστρέφουμε ξανά εδώ στην περιοχή για να δώσουμε ανάσα στη ζωή που κάηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

Επιστρέφουμε ξανά εδώ στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος των πυρκαγιών.

Επιστρέφουμε ξανά εδώ, όπως επιστρέψαμε μερικές φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με πολυμελείς αντιπροσωπείες του Κόμματος και του Λαϊκού Κινήματος, για να συναντήσουμε τους πληγέντες κατοίκους και τους επαγγελματίες στην περιοχή.

Ερχόμαστε συχνά εδώ και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε για να μεταφέρουμε την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της περιοχής. Το σημερινό φεστιβάλ έχει αυτό τον χαρακτήρα και στέλνει αυτό το μήνυμα. Ξέρουμε ότι οι ζημιές που έγιναν είναι μεγάλες και δεν πρόκειται εύκολα και γρήγορα να επουλωθούν. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια αλλά εμείς θα είμαστε εδώ για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Για να ξαναδώσουμε ζωή και προοπτική στην περιοχή.

Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την οδύνη των ανθρώπων που είδαν τους τόπους τους, το βιός τους και τη δουλειά τους να καίγονται. Ξέρουμε ότι ζουν καθημερινά με την ανάμνηση εκείνου του εφιάλτη και με τις οδυνηρές συνέπειες του στο μικροκλίμα, στην καθημερινή ζωή, στις αγροτικές εργασίες.

Η πυρκαγιά του περασμένου Ιούλη καταγράφεται ως η πιο καταστροφική πυρκαγιά στα δάση στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Το πιο τραγικό όμως της ανείπωτης καταστροφής είναι η απώλεια τεσσάρων συνανθρώπων μας. Είναι η καταστροφή πολλών περιουσιών, οι σοβαρές ζημιές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, οι απώλειες ζώων, η καταστροφή αγροκτημάτων και τοπικών βιοτεχνιών και επιχειρήσεων.

Θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να ελέγχουμε αν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες υλοποιούνται.

Εμείς θα συνεχίσουμε με συνέπεια και συνέχεια να θέτουμε τα προβλήματα στους αρμόδιους. Με συναντήσεις, διαβήματα, επιστολές, αξιοποιώντας τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο έλεγχος που θα συνεχίσουμε να ασκούμε δεν περιλαμβάνει μόνο τις δεσμεύσεις που δόθηκαν, η υλοποίηση των οποίων είναι προτεραιότητα. Περιλαμβάνει και την προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη προληπτική πολιτική, καθώς και μια επαρκή υποδομή που να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα, τις δομές και τις διαδικασίες, οι οποίες θα επιτρέπουν την ταχύτατη αντίδραση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Γιατί είναι πραγματικότητα ότι οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αποκάλυψαν ξανά πολλές αδυναμίες, ανεπάρκειες και ελλείψεις του όλου συστήματος που έγιναν ακόμα μεγαλύτερες εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών. Αποκάλυψαν την αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, αλλά και την αναβλητικότητα στην υλοποίησή τους. Κι όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών εδώ στην περιοχή, η αναβλητικότητα κοστίζει ακριβά.

Κρούουμε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί τρεις μήνες μετά τις πυρκαγιές δεν έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής σχετικά με τις μεταπυρικές καταστροφές και τους κινδύνους, ιδιαίτερα αυτών της διάβρωσης και των πλημμυρών. Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα και να αποκατασταθεί το οικοσύστημα.

Η περιοχή πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στην προηγούμενη της κατάσταση. Πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη, για κάθε κίνδυνο ξεχωριστά, με αξιοποίηση όλου του δυναμικού και αγορά σύγχρονου κατάλληλου εξοπλισμού, μετά από λεπτομερή ανάλυση των αναγκών.

Χρειάζεται εκπαίδευση και ενημέρωση σε σχολεία, ειδικές ομάδες πληθυσμού και στον γενικό πληθυσμό. Επιβάλλεται οργάνωση και αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, που αγωνιωδώς αναζητούν ουσιαστικό ρόλο και οι οποίες μπορούν να εμπλακούν και να προσφέρουν στα ζητήματα της έκτακτης ανάγκης, της απόκρισης και της αποκατάστασης.

Η πρόβλεψη είναι ότι τα καυτά καλοκαίρια στις επόμενες δεκαετίες θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην Κύπρο, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερος κίνδυνος για συχνότερες πυρκαγιές, που θα τις ακολουθούν πλημμύρες, κατολισθήσεις και καταστροφές. Πρέπει να προετοιμαστούμε αναβαθμίζοντας την ανθεκτικότητα όλων των συστημάτων μας και κυρίως των υποδομών.

Αυτό που κάνουμε ή δεν κάνουμε τώρα, τα επόμενα δέκα χρόνια θα καθορίσει τις ζωές μας. Εμείς στο ΑΚΕΛ επιλέγουμε να κάνουμε, επιλέγουμε να δρούμε. Με πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, με συνεχή πολιτική δράση μέσα και έξω από τη Βουλή για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων.

Αυτό που τελικά έχει σημασία, είναι αυτό που αφήνουμε πίσω μας. Τι θέλουμε ν’ αφήσουμε λοιπόν στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας εκτός από πύργους, εμπορικά κέντρα, μπετόν και σίδερα; Θέλουμε να αφήσουμε καθαρό αέρα, καθαρό νερό, ανθρώπινη ζωή, καθαρό περιβάλλον, ζωοδόχο πολιτισμό.

Θέλουμε ν’ αφήσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Κύπρο. Η αποψινή πρωτοβουλία είναι μια μικρή αρχή. Ευχή και στόχος ν’ ακολουθήσουν και άλλες. Εμείς, τουλάχιστον, θα συνεχίσουμε σ’ αυτή τη γραμμή και ελπίζουμε να βρεθούν κι άλλοι μιμητές.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον και στον πολιτισμό, που αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες της ζωής. Η επιλογή των Αγίων Βαβατσινιάς, δεν είναι τυχαία, αφού είναι η γενέτειρα του Μάνου Λοΐζου, του οποίου χτες συμπληρώθηκαν 39 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Μάνος Λοΐζος δημιούργησε τη δική του ιστορία με τη μουσική και τον στίχο του προσφέροντας στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη κοινωνία. Δεν νομίζω να υπήρχε καλύτερος τόπος και καλύτερη ευκαιρία για να τον θυμηθούμε απόψε.

Ευχαριστούμε την κοινότητα των Αγίων Βαβατσινιάς και ασφαλώς τον κοινοτάρχη- που τόσο πρόθυμα στήριξαν και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας, καθώς επίσης και όλες τις κοινότητες και τους κοινοτάρχες της περιοχής.

Ευχαριστίες εκφράζω στους καλλιτέχνες για το πολιτιστικό πρόγραμμα καθώς και όλους τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση