ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Για λύση δύο κρατών μίλησε ο Τατάρ σε Βρετανούς Βουλευτές

Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ελευθερία και δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο» που διεξάγεται στο Λονδίνο από τ/κ φορείς

ΚΥΠΕ

Την πολιτική των δύο κρατών και το αίτημα για άρση της «απομόνωσης» εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση με την «κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας» ΗΒ – ψευδοκράτους στο Λονδίνο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Τατάρ είπε ότι «εκλέγηκε» στη θέση του με στήριξη από τον «λαό» στο όραμα των δύο κρατών που πρεσβεύει.

«Παρουσίασα το νέο μου όραμα στη διεθνή κοινότητα για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021 στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη. Αυτό το όραμα είναι η αναζήτηση μιας λύσης που θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς. Θέλουμε μια ρεαλιστική, βιώσιμη και πρακτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Υπενθύμισε ότι η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν είχε κάνει μια αναγνωριστική κρούση και είχε διαπιστώσει πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για την έναρξη νέων, επίσημων διαπραγματεύσεων.

Στην Γενεύη, τον Μάρτιο, συνέχισε, οι πλευρές συμφώνησαν σε 6 νέες πρωτοβουλίες συνεργασίας «μετά από άλλη μια άτυπη συνάντηση». Αλλά, ανέφερε, με την επιστροφή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε μια «εκστρατεία απειλών και εκφοβισμού» του τ/κ «λαού» σχετικά με τις ‘ακίνητες περιουσίες’ που είναι απαράδεκτη και προκάλεσε μεγάλη οργή στον κόσμο.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Τατάρ, έχει μεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία και βρίσκεται μόλις 40 μίλια από τις νότιες ακτές της Τουρκίας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει δύο κυρίαρχες βάσεις στο νησί. Η σημασία αυτών των βάσεων έχει αυξηθεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή», ανέφερε.

Υπενθύμισε επίσης ότι στην συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, ζήτησε όπως η Βρετανία αναθεωρήσει την «μη ίση πολιτική της», σημειώνοντας ότι στο ΗΒ ζουν περίπου 350.000 Τ/κ σήμερα.

Υποστήριξε επίσης ότι καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε η διεθνής κοινότητα κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν του 2004 για τον τερματισμό της δήθεν «απάνθρωπης απομόνωσης του τ/κ λαού» δεν έχει τηρηθεί. «Δεν έχουν ξεκινήσει απευθείας πτήσεις, άμεσο εμπόριο και άμεσες επαφές. Πρόκειται για ζήτημα βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας», ανέφερε.

Θέλουν, συνέχισε, να δουν συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό της «απομόνωσης», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αθλητικούς συλλόγους και φορείς νεολαίας που «δεν μπορούν να παίξουν διεθνείς φιλικούς αγώνες. Μια τέτοια κατάσταση δεν θα έπρεπε να ισχύει σε αυτή την εποχή, αυτά τα ζητήματα δεν θα έπρεπε να εξαρτώνται από μια πολιτική λύση, επειδή οι προτάσεις λύσης έχουν απορριφθεί από την ε/κ πλευρά πολλές φορές».

Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ελευθερία και δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο» που διεξάγεται στο Λονδίνο από τ/κ φορείς.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της «διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδα για την τδβκ», Ιμράν Χουσείν, οι Βουλευτές Γιασεμίν Κιουρεσί, Νεσίλ Τσαλισκάν, Λόρδος Ρόγκαν, Βαρώνη Μόβερικ, Λόρδος Κιουρμπάν Χουσείν και ο κ. Ελιοτ.

Ο κ. Χουσεϊν επέστησε την προσοχή στη σημασία του «δικαιώματος αυτοδιάθεσης» του λαού και τόνισε τη σημασία της επιρροής των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και της διαφώτισής τους σχετικά με τις πραγματικότητες της Κύπρου και την θυματοποίηση που βιώνει ο τουρκοκυπριακός «λαός».

Ο Λόρδος Ρόγκαν είπε ότι ο κ Τατάρ συνεχίζει «να εργάζεται ακούραστα για την προώθηση της τδβκ και της τ/κ υπόθεσης» και πως είναι ο «πρώτος πρόεδρος της τδβκ που έχει παρέστη σε συνεδρίαση της Βουλής των Λόρδων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση