ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για «νέα περίοδο» στο κυπριακό κάνει λόγο το «ΥΠΕΞ»

Η τ/κ πλευρά ερμηνεύει την νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Για έναρξη μιας νέας περιόδου στην Κύπρου κάνει λόγο νέα γραπτή τοποθέτηση του «Υπουργείου Εξωτερικών». Το «υπουργείο» του Κουντρέτ Όζερσαϊ, λίγο μετά τις δηλώσεις σχετικά με την έναρξη των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τοποθετείται για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και την νέα έκθεση του ΟΗΕ.

«Όπως είναι γνωστό, εδώ καιρό πραγματοποιούνταν εντατικές επαφές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του νησιού για την συνεργασία των δυο πλευρών. Ως αποτέλεσμα αυτών των επαφών, στην απόφαση που έλαβε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμπεριλήφθηκε με ξεκάθαρο τρόπο (η ιδέα της δημιουργίας) ένας μηχανισμός για την απευθείας επικοινωνία και συνεργασία των δυο πλευρών», τονίζει το τ/κ ανακοινωθέν, το οποίο προσθέτει ότι με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μια νέα περίοδος στην Κύπρο.

«Προσεγγίζουμε την δημιουργία ενός μηχανισμού για απευθείας επικοινωνία και συνεργασία της τ/κ και της ε/κ πλευράς, ως έναν σημαντικό παράγοντα, με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δυο λαούς και ο οποίος θα βοηθήσει την λύση, με βάση το κοινό όραμα και δια μέσου της διαπραγμάτευσης, δημιουργώντας συνθήκες αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις πλευρές. Αυτός ο νέος παράγοντας φέρει μεγάλη σημασία για την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας», επισημαίνει το νέο ανακοινωθέν.

Το κάλεσμα προς την ε/κ πλευρά και την διεθνή κοινότητα

Στην συνέχεια, η τ/κ πλευρά πραγματοποιεί κάλεσμα προς την διεθνή κοινότητα για την διευκόλυνση της διαδικασίας της δημιουργίας του νέου μηχανισμού. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για την δημιουργία της. Επίσης, η τ/κ πλευρά καλεί ε/κ πλευρά να αναθεωρήσει την στάση της και να λάβει υπόψη της την νέα απόφαση του ΟΗΕ.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση-κάλεσμα των πλευρών για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σημείο εκκίνησης, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 15 Οκτωβρίου 2018 και στις 11 Ιανουαρίου 2019», υπογραμμίζει το «ΥΠΕΞ», το οποίο προσθέτει τα εξής: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι από την απόφαση αποκλείεται η απόφαση 2136 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 και 2436 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών όπως η έγκριση όλων των μερών για σημεία διαφορών και η εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας, παρά το γεγονός ότι αυτή συμπεριλαμβανόταν στα προηγούμενα αντίγραφα».

Τέλος, υπογραμμίζεται και το εξής σημείο: «Το ψήφισμα επίσης, συμπεριλαμβάνει ένα αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας από τις ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε ένα σύμβολο του status quo και ως εκ τούτου μέρος του προβλήματος. Σε αυτά τα πλαίσια, σε περίπτωση που ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση αμέσως μετά την διάσκεψη του Κραν Μοντάνα του 2017, εκτός από τα καθήκοντα και τις λειτουργίες της ειρηνευτικής δύναμης, είναι εμφανής η ανάγκη για αναθεώρηση της εντολής της. Η προσδοκία μας είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, στην επόμενη απόφαση της, θα πραγματοποιήσει βήμα σε αυτό το ζήτημα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση