ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
The G C Institute
The G C Institute
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Γιατί δεν θέλει Νικόλα στον β’ γύρο ο ΔΗΣΥ

Το γνώριμο της αντιπαράθεσης με το ΑΚΕΛ και η αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο κομματικό σκηνικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι ο Νίκος Αναστασιάδης το απόλυτο φαβορί των επικείμενων εκλογών; Αυτό καταδεικνύουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις καθώς ο Πρόεδρος δεν έρχεται απλώς πρώτος, έχει ένα σαφές προβάδισμα από τους ανθυποψηφίους του σε πρώτο και δεύτερο γύρο και παρουσιάζει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά όσο παρουσιάζονται; Σε Προεδρικό και Πινδάρου εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες και να θεωρούν πως τίποτα και καμία εκλογική μάχη δεν είναι δεδομένη. Όπως επισημαίνεται προτιμότερο θα ήταν μία εκλογική αναμέτρηση στον β’ γύρο με τον Σταύρο Μαλά και όχι με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για μία σειρά λόγων με κύριο ότι κάτι τέτοιο αλλάζει πλήρως τη προεκλογική ατζέντα αλλά και το κομματικό σκηνικό.

Το replay Μαλά

«Δεν είναι ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι πιο δύσκολος αντίπαλος από τον Σταύρο Μαλά, αλλά με τον τελευταίο θα αποτελεί λίγο πολύ μία εκλογική μάχη σε γνώριμο τοπίο» επισημαίνουν συναγερμικοί κύκλοι. Και αυτό γιατί η εκλογική μάχη Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά έχει παιχτεί πέντε χρόνια πριν, με γνωστό το αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΔΗΣΥ, το τοπίο και η ατζέντα αντιπαράθεσης είναι γνώριμη, καθώς ανέκαθεν η μάχη του δεύτερου γύρου έπαιζε μεταξύ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Υπάρχουν βέβαια και οι κύκλοι που επισημαίνουν πως μία μάχη με τον Σταύρο Μαλά γίνεται σε ένα εντελώς διαφοροποιημένο τοπίο καθώς η πενταετία Χριστόφια ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο κ. Μαλάς έχει πλέον μαζί του την πείρα μίας προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Σε αντίθεση με τον κ. Μαλά, μία αντιπαράθεση δεύτερου γύρου μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου θα βασίζεται σε ένα εντελώς καινούργιο τοπίο, με εμφανώς διαφοροποιημένη την πολιτική ατζέντα.

Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα της πολιτικής ατζέντας που θα στηθεί. Όπως εξηγούν στελέχη, στο ενδεχόμενο που ο Σταύρος Μαλάς βρίσκεται με τον Νίκο Αναστασιάδη στον β΄ γύρο το ποσοστό του Νικόλα Παπαδόπουλου θα διασκορπιστεί είτε δεξιά είτε αριστερά. Και αυτό γιατί πρόκειται για διαφορετικές πολιτικές ομάδες οι οποίες δεν θα ενεργήσουν συλλογικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη η κάθε μία τη δική της πολιτική επιβίωση.
Διασκορπίζονται;

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, στο σενάριο του β’ γύρου μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά ο πρώτος λαμβάνει ποσοστό 45% ενώ ο δεύτερος λαμβάνει το 27%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ενδιάμεσου, φαίνεται να στρέφεται προς τον Νίκο Αναστασιάδη και την αποχή, κάτι που βλέπουν θετικά στον ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικά, το 38,4% του ΔΗΚΟ στηρίζει Νίκο Αναστασιάδη, το 17% Σταύρο Μαλά και το 39,3% επιλέγει επί του παρόντος την αποχή. Στο ίδιο πλαίσιο και η ΕΔΕΚ με το 30,6% να ψηφίζει Νίκο Αναστασιάδη, το 13,9% Σταύρο Μαλά και το 36,1% αποχή.

Η Αλληλεγγύη από την άλλη συσπειρώνεται κατά 61.1% υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, το 5,6% υπέρ του Σταύρου Μαλά το 22,2% επιλέγει την αποχή ενώ το 11.1% λέει πως δεν αποφάσισε. Από πλευράς των Οικολόγων, το 34,6% στηρίζει Νίκο Αναστασιάδη, το 38,5% τον Σταύρο Μαλά και το 26,9% επιλέγει την αποχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται στη στάση των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ καθώς το 68,8% στηρίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη και το 18.8% αποχή.

Σπάζει ο Ενδιάμεσος

Με αυτό ως δεδομένο, στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως το αφήγημα του Ενδιάμεσου και οι βλέψεις για ένωση του Κέντρου, αποτελώντας τον τρίτο πόλο εξουσίας, θα αποδομηθούν, όπως άλλωστε έγινε και το 2008, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ όπως εξηγούν η Αλληλεγγύη θα αποτελεί πλέον παρελθόν με τους ψηφοφόρους της να επιστρέφουν στη συναγερμική στέγη. Αντίθετα, στο ενδεχόμενο που ο Νικόλας Παπαδόπουλος οδηγηθεί στον β΄ γύρο, θα εδραιωθεί ως ο ηγέτης του τρίτου πόλου εξουσίας.

Ο γρίφος ΑΚΕΛ

Τι θα κάνει όμως το ΑΚΕΛ στο ενδεχόμενο αποκλεισμού; Στο σενάριο που ο Νίκος Αναστασιάδης οδηγηθεί σε έναν δεύτερο γύρο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο πρώτος λαμβάνει 40,2% και ο κ. Παπαδόπουλος το 31.8%. Το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται επί του παρόντος τριχοτομημένο, κάτι που όπως εκτιμούν δεν θα συνεχίσει να υφίσταται την επομένη του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Κ», ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 20,9% των ΑΚΕΛικών τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη το 24,1% υπέρ του Νικόλα Παπαδόπουλου το 38,6% επιλέγει την αποχή ενώ το 16,5% δηλώνει αναποφάσιστο. Συναγερμικοί κύκλοι εκτιμούν, πως το κόμμα της Αριστεράς, για λόγους κομματικής επιβίωσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη.

Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο παρελθόν ο Άντρος Κυπριανού. Παρά τα εσωκομματικά προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, στον ΔΗΣΥ αναμένουν πως συσπειρωμένα θα κινηθεί κοντά στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, μειώνοντας επικίνδυνα για τον ΔΗΣΥ τη ψαλίδα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X