ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βουλή ψηφίζει για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενώπιον της Ολομέλειας τα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην τοπική αυτοδιοίκηση θεσμοθετώντας αλλαγές που θα αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών. Μετά από πολύχρονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις τα τρία κυβερνητικά νομοσχέδια θα παρουσιαστούν ενώπιον της Ολομέλειας για συζήτηση και ψήφιση. Κατά κοινή παραδοχή των κομμάτων το μεγαλύτερο κομμάτι των διοικητικών αλλαγών θεωρείται κλειστό.

Ωστόσο ανοιχτά παραμένουν δυο βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν από τις συνενώσεις καθώς και η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Στο πρώτο θέμα τριβές προκαλεί η κυβερνητική πρόταση που προνοεί 17 νέους δήμους. Επί του προκειμένου καταγράφονται διαφωνίες που δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν. Η θέση κυβέρνησης και κομμάτων κινείται μεταξύ 17 και 19 νέων δήμων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κόκκινη γραμμή προκειμένου τα νέα συμπλέγματα να είναι βιώσιμα είναι ο αριθμός 17. Απέναντι στην κυβερνητική πρόταση το ΑΚΕΛ αντιτάσσει τη δημιουργία 19 νέων δήμων. Για τα νέα συμπλέγματα όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει τροπολογίες που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια. Και αν για τον αριθμό των νέων συμπλεγμάτων πιστεύεται πως θα βρεθεί η χρυσή τομή δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα τοπικά δημοψηφίσματα. Εδώ εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες ότι ενδεχομένως να προκύψουν ζητήματα που άπτονται της συνταγματικότητας των νομοθετημάτων. Ωστόσο και εδώ πιστεύεται πως θα υπάρξουν συναινέσεις της τελευταίας στιγμής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση