ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Επ. Θεσμών ολοκλήρωσε τη συζήτηση για το Ν/σ περί lobbying

Τι ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης

ΚΥΠΕ

Η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου ενάντια στη διαφθορά θα εκπληρώσει την υποχρέωση της πολιτείας προς την κοινωνία όσον αφορά αυτό το θέμα, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Στέφη Δράκου, την Πέμπτη, μετά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Διαφάνεια στη Διαδικασία Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων».

Η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, γνωστού και ως νομοσχεδίου για το lobbying, στην Επιτροπή Θεσμών, έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με την Υπουργό που είχε κληθεί να λάβει μέρος στη συνεδρία.

Είπε, μετά τη συνεδρία, ότι είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που συμπληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά. «Υπενθυμίζω ότι είναι τρία τα νομοσχέδια, το ένα είναι η ίδρυση της Αρχής (σ.σ. κατά της Διαφθοράς), το δεύτερο είναι η προστασία αυτών που δίνουν πληροφορίες που έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής και το τρίτο είναι η διαφάνεια στις αποφάσεις πολιτικής», είπε η κ. Δράκου.

Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω διευκρίνησης, και ενδεχομένως κάποιας τροποποίησης, πρόσθεσε, και ενδεχομένως θα οδηγηθούν και τα δύο νομοσχέδια στην Ολομέλεια, «προκειμένου να εκπληρώσουμε την υποχρέωση μας προς την κοινωνία και να δώσουμε ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά.»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε επίσης, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσαν τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το lobbying. «Ηταν μια συζήτηση που πήρε αρκετές συνεδριάσεις, αλλά νοιώθουμε αρκετά καλά γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που όταν ψηφιστεί και εφαρμόσιμο θα είναι και ουσία θα έχει», πρόσθεσε.

Στόχος, είπε, είναι να επικρατήσει η διαφάνεια και να δηλώνονται στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ίδια μέρα, οι συναντήσεις που θα γίνονται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε αυτούς που έχουν εξουσία να αποφασίσουν για δημόσιες αποφάσεις.

«Είναι έννοιες που είναι πρωτόγνωρες ή θα κάνουν τα νηπιακά τους στάδια, αλλά σιγά σιγά πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια, να κτίσουμε αυτή την κουλτούρα που μας λείπει, να ορίζεται ξεκάθαρα η σύγκρουση συμφερόντων και μ’ αυτό τον τρόπο να νιώθουμε, να είμαστε και να φαινόμαστε καθαροί και ξάστεροι», είπε.

Σε ερώτηση αν θα μπορούν ξένες χώρες να επηρεάζουν το κοινοβούλια μέσα από ξένες εταιρίες lobbying, ο κ. Δημητρίου είπε πως ό,τι ισχύει για εταιρίες lobbying ή λομπίστες ή αυτούς που προωθούν συμφέροντα εγχώρια, θα ισχύει και για αυτούς που προωθούν συμφέροντα από άλλη χώρα. «Δεν θα υπάρχει διάκριση και δεν θα μπορεί να διαμορφώνεται διαφορετικά η συζήτηση», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης τόνισε ότι παραμένει ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, το οποίο είναι ο περιορισμός του ελέγχου και του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας, σε περιπτώσεις όπου επιδιώκεται επιχειρηματικό ή οικονομικό όφελος, μεμονωμένα για φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

«Οδεύουμε προς το τέλος, θεωρώ πως σκοπός και στόχος όλων είναι η ψήφιση μιας νομοθεσίας η οποία ναι μεν θα ρυθμίζει αυτό το φαινόμενο που ονομάζουμε lobbying, αλλά από την άλλη δεν θα πλήττει ούτε την ανεξαρτησία και ελευθερία κινήσεων των βουλευτών η και οποιονδήποτε άλλων αξιωματούχων εξυπηρετώντας όμως ταυτόχρονα τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας που θεωρώ ότι όλοι μας ενστερνιζόμαστε», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση