ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ί. Γιόχανσον στην «Κ»: Να αποσυμφορηθεί το Πουρνάρα

Η Επίτροπος ανοίγει τα χαρτιά της στην «Κ» για το μεταναστευτικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο η Επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον αξιολόγησε την κατάσταση στο Πουρνάρα αλλά και τις προσπάθειες της Κύπρου να διεκπεραιώσει τον μεγάλο αριθμό εκκρεμούντων αιτήσεων. Μπορούν, είπε να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστών από εργοδότες.

«Έχοντας δεχθεί πέραν των 7500 αιτήσεων για άσυλο φέτος, η Κύπρος είναι το κράτος μέλος με τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων κατά κεφαλήν το 2021. Οι αρχές έχουν κάνει πολλά, ειδικά όσον αφορά την μείωση των αιτήσεων σε πρώτο βαθμό που συνεχίζουν να εκκρεμούν.

Συνεχίζει όμως να υπάρχει η ανάγκη να βελτιωθούν και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το άσυλο, και η αποσυμφόρηση του κέντρου Πουρνάρα θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις αιτήσεις ασύλου σε δεύτερο βαθμό που εκκρεμούν (σ.σ.: προσφυγές κατά αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί) καθώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά. Έχω πληροφορηθεί πως θα διοριστούν περισσότεροι δικαστές, το οποίο είναι θετικό.

Η Κομισιόν έχει ενισχύσει την στήριξή της με επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την Κύπρο, και η παρουσία υπηρεσιών της ΕΕ είναι σημαντική, καθώς παρέχει επιχειρησιακή στήριξη και αλληλεγγύη. Την ίδια στιγμή η Κύπρος μπορεί να κάνει περισσότερα για θέματα επιστροφών και ένταξης.

Η μετανάστευση είναι πλήρως διαχειρίσιμη, όμως χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις, όχι μόνο ad hoc λύσεις. Η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη μέλη που θα είχε μεγάλο όφελος από τον μηχανισμό αλληλεγγύης που περιέχεται στο Πακέτο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση το οποίο προτείναμε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Η στήριξη στην εφαρμογή του πακέτου από την Κύπρο είναι ευπρόσδεκτη» λέει χαρακτηριστικά η επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Γιώργο Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση