ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:41
 

Η Κίνα στηρίζει τα δίκαια της Κύπρου

Στην Κίνα για να συμμετάσχει στο φόρουμ Belt and Road ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κίνα, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σταθερός υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε το Μόνιμο Μέλος του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας Ζιάο Λεζί, σε συνάντηση στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο φόρουμ Belt and Road, μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Κίνας στη βάση του Δρόμου του Μεταξιού, ευχαρίστησε την Κίνα για τις θέσεις αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της οικονομίας και του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας, και στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών, και τάσσεται ενάντια σε ό,τι αντιστρατεύεται αυτές τις αρχές.

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Κίνα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές, σημειώνοντας τις ήδη εξαίρετες σχέσεις και τις σημαντικές μεταξύ τους συμφωνίες σε τομείς όπως ο Πολιτισμός, η Παιδεία και σε ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ σήμερα θα υπογραφούν επιπρόσθετες συμφωνίες, κάτι «που μας κάνει συμμέτοχους στο όραμα του Προέδρου της Κίνας, και αφορούν τις μεταφορές, το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος προσβλέπει σε μια στενότερη συνεργασία και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διασυνοριακών εγκλημάτων και άλλων παράνομων ενεργειών, σημειώνοντας ότι προς τον σκοπό αυτό έχει υπογραφεί πέρσι Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πεκίνο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, σημειώνοντας παράλληλα την ήδη εξαίρετη σχέση στους τομείς της Παιδείας, της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Λεζί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κύπρου για τη σθεναρή στάση αρχών που τηρεί η Κίνα για το θέμα.

Ο κ. Λεζί είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Κίνα, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι σταθερός υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχαρίστησε, επίσης, για τη στήριξη της Κύπρου προς την Κίνα, τόσο στον πολιτικό τομέα όσο και σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κίνας για το Belt and Road, επισημαίνοντας τις άριστες διμερείς πολιτικές σχέσεις που απολαμβάνουν.

Εξέφρασε ακόμη τη βούληση της Κυβέρνησης της χώρας του για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Ο κ. Λεζί πρόσθεσε ότι η Κίνα μελετά το ενδεχόμενο συνδεσιμότητας με την Κύπρο στο μέλλον, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, και επεσήμανε τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας, σημειώνοντας ότι στην Κίνα φοιτούν συνολικά 200 Κύπριοι.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδη, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνέχεια, ο κ. Λεζί παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο παρακάθισαν η σύζυγος του Προέδρου Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Χρειάζεστε βοήθεια 2% για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγοράστε αυτοκίνητο και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς ...»
selsumat@gmail.com  |  11:53

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«προσφέρουμε βοήθεια δανείου 2% για να κάνουμε επιχειρηματικές συναλλαγές, να αγοράζουμε αυτοκίνητα και ...»
matto  |  11:52

ΠΣΕΜ: Δημοψήφισμα για ολοήμερη αποχή με αφορμή τις εξετάσεις ανά τετράμηνο

« 7 ΑΠΟ ΤΑ 10 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...»
ΜΑΡΙΚΑ  |  11:40

Best Value για επαγγελματίες

«Βάλθηκαν να μας ……… τρελάνουν ;;; «Το μυστήριο του Αγιασμού (????) τέλεσε ο ………» Ο Αγιασμός που τελείται ...»
YIANNOULIS  |  11:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X