ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κρίση στα κατεχόμενα δεν τελειώνει με την εκλογή Σουτζούογλου

Ανέδειξαν νέο υποψήφιο «πρωθυπουργό», αλλά η κρίση συνεχίζεται

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η πολιτική και οικονομική κρίση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που κορυφώθηκε στην σκιά της διάλυσής της τριμερούς «κυβέρνησης» μειοψηφίας και της κυκλοφορίας ενός ροζ βίντεο που αφορά την προσωπική ζωή του πρώην «πρωθυπουργού» συνεχίζεται, Παρά την εκλογή του νέου αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), του μεγαλύτερου τ/κ κόμματος, αργά χθες το βράδυ, η τ/κ κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια μεγάλη, πρωτόγνωρη από πολλές απόψεις κρίση.

Ο Φαίζ Σούκουογλου, του οποίου η υποψηφιότητα για την ηγεσία της τ/κ Δεξιάς επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο του νέου συνεδρίου του UBP, έλαβε πριν από λίγο εντολή από τον Έρσιν Τατάρ για να σχηματίσει νέα «κυβέρνηση».

Η αναζήτηση νέας «κυβέρνησης»

Όπως συμφωνούν οι ίδιοι οι κ. Τατάρ και κ. Σουτζούογλου, το έργο των τ/κ πολιτικών στη νέα περίοδο δεν είναι εύκολο.

Ο κ. Σουτζούογλου καλείται να επιλύσει πολύ σημαντικά προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο νέος ηγέτης του UBP θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί νέα μεταβατική «κυβέρνηση» με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Σε περίπτωση που σχηματιστεί νέα «κυβέρνηση», ο προϋπολογισμός του νέου έτους θα έρθει στην ημερήσια διάταξη της «βουλής». Το «κοινοβούλιο» δεν έχει συγκληθεί εδώ και πολλούς μήνες λόγω του προβλήματος της απαρτίας.

Η αβεβαιότητα των πρόωρων «εκλογών», κινδυνεύουν οι μισθοί

Ακόμη και αν ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, οι τ/κ θα αντιμετωπίσουν σύντομα την πρόκληση της «κάλπης» για τις πρόωρες «κοινοβουλευτικές εκλογές». Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στηρίζουν την ιδέα των πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν, ενώ διαφορετικές φωνές υψώνονται εντός του UBP.

Την ίδια στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Με την έναρξη του χειμώνα, η πανδημία σε ολόκληρη την Κύπρο αναμένεται να αποτελέσει και πάλι θέμα ημερήσιας διάταξης, ενώ η τουρκοκυπριακή οικονομία εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα από πολλές απόψεις. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του συνεδρίου της UBP, οι Τουρκοκύπριοι συζητούσαν το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν οι μισθοί και οι συντάξεις του «δημοσίου» κατά τους προσεχείς μήνες.

Οι σχέσεις του Σουτζούογλου με την Άγκυρα

Εν τω μεταξύ, ο νέος υποψήφιος «πρωθυπουργός», ο οποίος βγήκε νικητής από το χθεσινό συνέδριο, καλείται να εστιάσει και στο κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματός του και στις σχέσεις του με την Άγκυρα.

Αμέσως μετά την εκλογή του στην ηγεσία του UBP, ο κ. Σούκουογλου έστειλε μηνύματα φιλίας και συνεργασίας στην Άγκυρα. Ο φιλόδοξος τ/κ πολιτικός ενστερνίστηκε επίσης, την ιδέα της λύσης δύο κρατών που υποστηρίζουν η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ.
Παρά αυτά τα σημαντικά μηνύματα, το απόγευμα της Δευτέρας ο τ/κ Τύπος και πολιτικοί κύκλοι αμφισβητούσαν το μέλλον των σχέσεων του κ. Σουτζούογλου με τη σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι τον τελευταίο χρόνο, η Άγκυρα έχει καταβάλει παρασκηνιακές προσπάθειες για να αποτρέψει την ηγεσία του κ. Σουτζούογλου.

Η «δίκη» για το ροζ βίντεο συνεχίζεται

Από την άλλη, ο νέος υποψήφιος «πρωθυπουργός» αντιμετωπίζει επίσης, το πρόβλημα του ροζ βίντεο που έχει οδηγήσει προς το παρόν τον Ερσάν Σανέρ μακριά από την ενεργό πολιτική.

Ο πρώην «πρωθυπουργός» Σανέρ επιτέθηκε πρόσφατα λεκτικά στον κ. Σουτζούογλου και άφησε να εννοηθεί ότι τον θεωρεί υπόλογο για το σκάνδαλο. Οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτής της «δικαστικής» αναμέτρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση