ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ι. Νικολάου: Εγκρίθηκε από το υπουργικό η σύσταση Αρχής Κατά της Διαφθοράς

Θα στελεχώνεται από Επίτροπο Διαφάνειας και δύο Βοηθούς που θα έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να διοριστούν ως δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το νομοσχέδιο για σύσταση Αρχής Κατά της Διαφθοράς ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια Αρχή που θα στελεχώνεται από Επίτροπο Διαφάνειας και δύο Βοηθούς που θα έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να διοριστούν ως δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα απολαμβάνουν της ίδιας προστασίας που απολαμβάνουν οι δικαστές, γιατί θα έχουν την ανεξαρτησία που έχουν οι δικαστές και θα διορίζονται απευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περίοδο πέντε χρόνων με δυνατότητα ανανέωσης για μόνο μια φορά.

Συμπλήρωσε ότι έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες όσον αφορά τα θέματα συντονισμού των προσπαθειών και των δράσεων όλων των Υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς, έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη συγκέντρωση, την αξιολόγηση, τη διερεύνηση πληροφοριών και τη διερεύνηση καταγγελιών επώνυμων και ανώνυμων για θέματα διαφθοράς. Στην στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ζητήματα πιθανής διάπραξης ποινικού αδικήματος θα ετοιμάζουν έκθεση και θα ενημερώνουν τον Γενικό Εισαγγελέα για να προχωρήσει στην ανακριτική διερεύνηση για σκοπούς ποινικής δίωξης.

Πρόσθεσε ότι έχουν, επίσης, αρμοδιότητα να αναθέτουν σε ανακριτές διερεύνηση συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν θέματα διαφθοράς, να εκδίδουν εγκυκλίους και να ζητούν από Υπηρεσίες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, αναφορικά με την πρόληψη των θεμάτων διαφθοράς. Η Αρχή θα ενεργεί στα πρότυπα των Συστάσεων της Επιτροπής GRECO κατά της διαφθοράς.

«Πρόκειται για μια Αρχή που συναντούμε σε πολλά σύγχρονα κράτη της οποίας ανατίθεται ο ρόλος που σχετίζεται με τις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν όχι μόνο από την Κυβέρνηση, αλλά από όλους τομείς δραστηριοτήτων για αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Είπε επίσης ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν από μόνοι τους χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία ή πληροφορία, στο πλαίσιο του ελέγχου που μπορούν να ασκούν.

Πρόσθεσε ότι η διαβούλευση για σύσταση της Αρχής κράτησε καιρό και επιδείχθηκε τεράστιο ενδιαφέρον από πολλούς Οργανισμούς, σημειώνοντας ότι λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις όλων.

«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο με το οποίο δίδονται πολλές αρμοδιότητες που δεν δίδονται σε πολλές Αρχές του κράτους και ειδικότερα σε ανεξάρτητες Αρχές», σημείωσε.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στην επόμενη συνεδρία της.

Κάρτα φιλάθλου

Σε ερώτηση για την κάρτα φιλάθλου και ποια είναι τα όρια στα οποία μπορεί το Υπουργείο να μετακινηθεί για την τροποποίηση του θεσμού, ο Υπουργός είπε ότι μετά τις συναντήσεις στο Υπουργείο και στη Βουλή, ετοιμάστηκαν δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν στην ΚΟΠ, ώστε να εξεταστεί αν αυτές οι προτάσεις είναι εφαρμόσιμες στο πλαίσιο των προγραμμάτων όπως έχουν καταρτιστεί και έγινε διαβούλευση με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, ώστε οι προτάσεις να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι η ΚΟΠ διαβίβασε τις προτάσεις στα Σωματεία πρώτης κατηγορίας και η ΚΟΠ διαβίβασε στο Υπουργείο τις θέσεις των Σωματείων, που εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

«Χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια από πλευράς ΚΟΠ για να υπάρξει συγκερασμός των απόψεων που καταγράφονται σε διάφορες επιστολές», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι είμαστε έτοιμοι να γίνει διαβούλευση και αν υπάρχει κάτι κοινό που να προσεγγίζει τις απόψεις των περισσότερων Σωματείων, να ετοιμάσουμε πρόταση τροποποίησης του νόμου για να εφαρμοστεί μια διαφορετική ρύθμιση.
Ανέφερε επίσης ότι η αστυνομία σύμφωνα με όλες τις προτάσεις που έχουν τεθεί για την έκδοση της κάρτας φιλάθλου θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία αυτά, κάτι με το οποίο υπάρχουν σωματεία που δεν συμφωνούν. Ωστόσο κ. Νικολάου είπε ότι σκοπός που έγινε η κάρτα φιλάθλου είναι για να ρυθμιστούν τα θέματα ασφάλεια στο χώρο των γηπέδων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X