ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η σπαζοκεφαλιά της Αντιπολίτευσης για τις Προεδρικές

Το πλάνο Στεφάνου, οι σκέψεις Νικόλα και τι ρόλο θα διαδραματίσουν Αχιλλέας και Μαυρογιάννης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όταν την περασμένη Τρίτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα όσα ενέπλεκαν εκ νέου την Κύπρο με τα χρυσά διαβατήρια και τη σχέση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα Σεΐχη, βάσει και των δημοσιευμάτων του OCCRP και του νέου βίντεο του Al Jazeera, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε συνοπτικά στις εκλογές του Μαίου. Εξήγησε μάλιστα πως η αντιπολίτευση επιχειρεί όπως και στον προεκλογικό να δημιουργήσει τοξικό διάλογο χωρίς οποιοδήποτε πολιτικό όφελος καθώς την απάντηση τους την έδωσε ο κυπριακός λαός δια της κάλπης.

Όσο όμως κι αν το αποτέλεσμα της κάλπης θα αποτελεί για καιρό την απάντηση της κυβέρνησης για πάσαν νόσο και κριτική, αυτό που προβληματίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πως όντως η κάλπη τους έχει αποδυναμώσει πολιτικά. Σε τέτοιο σημείο που η αντιπολιτευτική τους τάση, μοιάζει μάλλον αμήχανη. Το ΑΚΕΛ άλλαξε αμέσως ηγεσία ως απάντηση ενώ στο ΔΗΚΟ μπορεί να μην αμφισβητείται επίσημα ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ωστόσο επικρατεί εσωστρέφεια. Σε αυτό το πλαίσιο και εντός του ΑΚΕΛ αλλά και εντός του ΔΗΚΟ αντιλαμβάνονται πως η επιλογή των προεδρικών εκλογών για το 2023 πρέπει να είναι τέτοια που να μη δίνει πλέον περιθώρια ήττας καθώς η χρόνια απουσία από την εξουσία έχει προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στα ίδια τα κόμματα και σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, έχει οδηγήσει την Δεξιά στην πλήρη αποθράσυνση. Το πώς θα κινηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ένα ζήτημα που παραμένει αναπάντητο. Θα κινηθούν μαζί στην αναζήτηση κοινού υποψηφίου, θα συμπαραταχθούν την δεύτερη Κυριακή ή θα πάρει ο καθένας τον δρόμο του δεδομένου ότι πολλά στελέχη ένθεν και ένθεν έχουν πλέον «κρυώσει» με το ενδεχόμενο συνεργασίας καθώς θεωρούν πως τα περί σύμπλευσής τους στις προεδρικές εκλογές ήταν κάτι που έπληξε τα ποσοστά τους; Το ΑΚΕΛ δεν θέλει να επαναληφθεί το σενάριο μίας επιλογής ήττας. Δεν θέλει να συμμετέχει στην εξουσία αλλά θέλει με κάθε τρόπο να συμμετέχει σε μία νικητήρια επιλογή.

Το ΔΗΚΟ από την άλλη θέλει με κάθε τρόπο να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές. Η εσωστρέφεια πιέζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο κάδρο πλέον μπαίνει δυναμικά η ΔΗΠΑ. Το ΔΗΚΟ, έχοντας στο DNA του την προσήλωση στην εξουσία, δεν θέλει, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική συγκυρία με τη ΔΗΠΑ στα πάνω της να κάνει μια επιλογή ήττας. Το πώς θα κινηθούν βεβαίως τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις της αντιπολίτευσης. Διαφορετικές θα είναι οι επιλογές αν υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, άλλες αν είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ίσως πολύ διαφορετικές σε μία Τρίτη υποψηφιότητα.

Διαβάστε τo ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  Πρόεδρος  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση