ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η στάση εργασίας των γυναικών μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας»

Πέραν των μισών Επιτρόπων διαφόρων τομέων δράσεων της Πολιτείας είναι γυναίκες, αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης

Newsroom K

Την πρόθεση του να συνεχιστεί η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, αναφερόμενος στη σημερινή στάση εργασίας γυναικών, ότι «η σημερινή μέρα, η σημερινή στάση δεν είναι παρά μια ενέργεια που θέτει όλους προ των ευθυνών μας. 

Θα ήθελα πριν και πάνω από όλα να εκφράσω τον θαυμασμό και την εκτίμηση, αλλά και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για τη μέχρι σήμερα προσφορά της γυναίκας στους αγώνες για κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και όχι μόνο, δράση, αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα τη συμβολή τους στους αγώνες για την ελευθερία της κάθε χώρας που κινδύνευε.

Σε αναφορά του τις προηγούμενες μέρες για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στο Υπουργικό και ερωτηθείς εάν θα γίνουν αλλαγές είπε ότι «θα το μάθετε σύντομα»

Σε αναγνώριση της συνεισφοράς της γυναίκας, η Πολιτεία έχει δώσει - και αναφέρομαι στην παρούσα διακυβέρνηση - τη σημασία που χρωστούσαμε και χρωστούμε στις ίσες με εμάς αξιόλογες προσωπικότητες του γυναικείου φύλου. Απόδειξη τούτου αποτελεί η παρουσία δύο γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, της Υπουργού Εργασίας και της Υφυπουργού Ναυτιλίας, καθώς και η υπόδειξη σε ένα από τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ της κας Στέλλας Κυριακίδου, Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, αλλά και η παρουσία σε αξιώματα που πραγματικά προστατεύουν ανθρώπινα δικαιώματα ή και έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην όλη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Πέραν των μισών Επιτρόπων διαφόρων τομέων δράσεων της Πολιτείας είναι γυναίκες. Το 34% των προεδριών των ημικρατικών οργανισμών κατέχονται από γυναίκες. Το 36% της συμμετοχής σε ημικρατικούς οργανισμούς αποτελείται από γυναίκες. Γενικότερα θέλω να πω ότι πρόθεση μου είναι η συνέχιση της προσπάθειας, η συμμετοχή με βάση τις ικανότητες που διαθέτουν ακόμα μεγαλύτερου αριθμού γυναικών στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σημειώνω ότι ο μέσος όρος διαφοράς μισθοδοσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών κατατάσσει την Κύπρο, με βάση τα στατιστικά του 2017 ως 5η χώρα με 13,5% όταν ο μέσος όρος διαφοράς αντιμισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη ήταν 17%. Είναι και μια σειρά άλλων μέτρων που έχουμε πάρει με τα οποία αναγνωρίζουμε ως Κυβέρνηση την προσφορά της μάνας, της γυναίκας της προσωπικότητας. Είναι η επαναφορά του επιδόματος μητρότητας για τις πολύτεκνες μάνες. Για τις πολύτεκνες οικογένειες, η αύξηση της άδειας μητρότητας κατά τέσσερεις βδομάδες, η αναγνώριση της άδειας μητρότητας για τις παρένθετες μητέρες. Ακόμα είναι οι πρόνοιες που αφορούν τους μονογονιούς, η υλοποίηση των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της Χάρτας του Πεκίνου. Είναι γενικότερα μια σειρά πολιτικών που εφαρμόζουμε και υλοποιούμε έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε το πολύμορφο και πολυποίκιλο σημαντικό έργο που οι γυναίκες γενικότερα συνεισέφεραν και συνεισφέρουν στα κρατικά δρώμενα και στα παγκόσμια δρώμενα.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά τις γυναίκες πως ως ίσοι εταίροι θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε έτσι ώστε οι πολιτικές του κράτους να συμβάλουν στην πραγματική, στην ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Θέλω να στείλω ένα θερμό χαιρετισμό και να επαναλάβω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας για τη συνεισφορά της γυναίκας στην όλη δράση του κράτους, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά γενικότερα στην παγκόσμια σκηνή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε ομιλία του προχθές κατά την εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας είχε αναφερθεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο και ερωτηθείς αν ήταν προαναγγελία αλλαγών στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα το μάθετε σύντομα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση