ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία ανασυγκροτεί οικονομικά τα κατεχόμενα

Τα βασικά σημεία του νέου «οικονομικού πρωτοκόλλου»

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία για να προχωρήσει άμεσα στην κοινωνικο-οικονομική ανασυγκρότηση των Κατεχομένων. Με το νέο οικονομικό πρωτόκολλο που ανακοινώθηκε στην επέτειο της τουρκικής εισβολής και υπογράφηκε από την τουρκική κυβέρνηση και την «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ, η Άγκυρα προχωρά σε ριζικές τομές που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων.

Το νέο οικονομικό πρωτόκολλο έχει νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα και εμπνέεται από οικονομικά πακέτα που εφαρμόζουν ξένοι δανειστές σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Σε κάποια σημεία, το πρωτόκολλο έχει ομοιότητες με οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη περίοδο και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο τ/κ «συνεργατισμός» υπό διάλυση

Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο, με το οποίο η Άγκυρα αναμένεται να απελευθερώσει άμεσα οικονομικά κονδύλια για τους τ/κ, ξεκινά από τη διαδικασία της σταδιακής ανασυγκρότησης του τ/κ συνεταιρισμού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η τράπεζα του συνεταιρισμού ξεκινά την πώληση περιουσιακών στοιχείων ενώ θα αρχίσει να ανταποκρίνεται σε προηγούμενες οικονομικές υποχρεώσεις της. Την ίδια στιγμή ξεκινά ο σταδιακός περιορισμός των λειτουργιών και εργασιών των μικρότερων συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με τ/κ αναλυτές, αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ως τερματικό σταθμό την διάλυση του τ/κ συνεταιρισμού.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Παράλληλα, ξεκινά και η διαδικασία για την τελική ιδιωτικοποίηση της «τ/κ αρχής ηλεκτρισμού». Σε πρώτη φάση ξεκινά ο διαχωρισμός των λειτουργιών της αρχής, ως μονάδα παραγωγής, μονάδα μεταφοράς και μονάδα παροχής. Στην νέα περίοδο η κάθε μονάδα θα είναι αυτόνομη. Επίσης, ξεκινά και ο περιορισμός των δαπανών του προσωπικού.
Παρόμοια τύχη θα έχει και η «αρχή των τηλεπικοινωνιών». Το τουρκικό πρωτόκολλο προβλέπει τον συνεταιρισμό του «δημοσίου» και του ιδιωτικού τομέα για την ιδιωτικοποίηση αυτού του φορέα.
Στην περίπτωση των λιμανιών ξεκινά άμεσα η ανασυγκρότηση και ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.

Τα δύσκολα για τους τ/κ αγρότες

Το νέο τουρκικό οικονομικό πακέτο περιορίζει τις παροχές προς τον αγροτικό τομέα. Η «κυβέρνηση» είναι υποχρεωμένη τώρα να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα με βάση τον υφιστάμενο προϋπολογισμό, φέροντας και την υποχρέωση της μη μεταφοράς χρεών στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Παιδεία και τουρισμός 

Σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρωτόκολλο, στα κατεχόμενα ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος ολοήμερης εκπαίδευσης ενώ η «κυβέρνηση» ανακοινώνει και τις προετοιμασίες για την δημιουργία νέων θρησκευτικών σχολείων. Στον τομέα του τουρισμού η τ/κ πλευρά θα μοιράζεται με την Τουρκία όλα τα δεδομένα με την εγκατάσταση συγκεκριμένου λογισμικού.

Οι αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο το νέο οικονομικό πακέτο ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στην τ/κ κοινότητα. Οι πρόνοιες του δεν ικανοποιούν ακόμη και την κομματική βάση της τ/κ Δεξιάς.

Την ίδια στιγμή κοινωνικές ομάδες εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι καθυστέρησε η παροχή πολύτιμης, όπως την χαρακτηρίζουν, οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία εξαιτίας πολιτικών λόγων και της τελικής επιβολής αυτού του αυστηρού οικονομικού πακέτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X