ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιδού τα νομοσχέδια αναβολής των δημοτικών εκλογών

Η «Κ» είχε αποκαλύψει το πρωί της Τετάρτης πως ο Νίκος Νουρής προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο αναβολής εκλογών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με τη μορφή κατεπείγοντος κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης τρία νομοσχέδια ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στη βουλή που στόχο έχει την αναβολή των δημοτικών εκλογών. Τα εν λόγω νομοσχέδια ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης και εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών να τα καταθέσει άμεσα στη βουλή για να εγκριθούν ως νόμοι.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει το πρωί της Τετάρτης πως ο Νίκος Νουρής προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο αναβολής εκλογών με στόχο την ψήφιση της μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η «Κ» έχει στην κατοχή της το αιτιολογικό του υπουργικού συμβουλίου αλλά και την επιστολή Νίκου Νουρή προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου για αναβολή των δημοτικών εκλογών και διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.

Επιστολή Υπουργού Εσωτερικών προς Πρόεδρο της Βουλής

Προσχέδιο απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου

Αιτιολογική έκθεση

Οι λόγοι

Η έντυπη «Κ» είχε καταγράψει τον περασμένο Αύγουστο την δυσκολία που αντιμετώπιζαν όλα τα κόμματα για τη διεξαγωγή των εκλογών και για ποιο λόγο θα επιθυμούσαν να αναβληθούν. Ενώ όλοι επισήμως μιλούσαν για την ανάγκη διεξαγωγής των εκλογών, στο παρασκήνιο όλοι οι χώροι παραδέχονταν πως η αναβολή τους συμφέρει. Ο ΔΗΣΥ, θέλει να κλειδώσει το ζήτημα της μεταρρύθμισης γιατί θα μπορεί να κατέλθει σε εκλογές με το αφήγημα ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μεταρρύθμισε την Κύπρο (ΓεΣΥ, ΕΕΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση). Ήταν άλλωστε μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις και μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί απάντηση στην πολεμική της αντιπολίτευσης για τη διαφθορά και τον ενταφιασμό του κυπριακού. Όμως ο ΔΗΣΥ, δεν θέλει παράλληλα να ρισκάρει μία ενδεχόμενη ήττα, αλλά να κατέλθει στις προεδρικές ως θριαμβευτής έξι συνεχόμενων πρωτιών. Πάντως όλο αυτό το διάστημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε να ξεκαθαρίσει πως ενώ ευνοεί την αναβολή για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, είναι παράλληλα έτοιμος για αναβολή.

Το ΑΚΕΛ είχε επισήμως αποφασίσει στο πολιτικό γραφείο ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές τον Δεκέμβρη, ωστόσο εντός του κόμματος επικρατούσε μία σχετική ανησυχία για το ενδεχόμενο να συρθεί σε μία ακόμη ήττα. Ο Στέφανος Στεφάνου μετρά μόλις λίγους μήνες στο πηδάλιο του κόμματος και θέλει να επικεντρωθεί στην επανάκτηση των ποσοστών του. Μία ακόμη ήττα θεωρείται πως θα προκαλέσει επιπλέον ζητήματα και την πρώτη σκιά στη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Θεωρείται επίσης πως μία ακόμα ήττα μετά από συνεργασίες ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ μπορεί να ενταφιάσει την όποια προοπτική για το 2023. Με ανησυχία βεβαίως βλέπουν και στο ΔΗΚΟ μία νέα εκλογική μάχη. Ιδιαίτερα μετά και την ήττα των βουλευτικών εκλογών, ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος είχε μπει σε μία διαδικασία περισυλλογής για το ποια θα είναι τα επόμενα στρατηγικά βήματα. Τόσο σε θέμα συνεργασιών όσο και προσωπικά για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του. Αυτό που έστω και εκ των υστέρων άρχισε να απασχολεί το ΔΗΚΟ είναι η δυναμική που απέκτησε η ΔΗΠΑ και φάνηκε στις εκλογές του Μάη. Το τελευταίο λοιπόν που θα ήθελαν ήταν η δυναμική παρουσία του νεοσυσταθέντος κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως είναι γνωστό έχει ήδη καλές ρίζες. Με έναν καλό αριθμό δημοτικών συμβούλων, σημαίνει πως θα μπορεί να κάνει κόκκαλο. Η αναβολή θα απομακρύνει και το ενδεχόμενο περαιτέρω τριβών στο εσωτερικό του κόμματος που ενισχύθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και μετά από την ήττα και ενδεχομένως να του δώσει χρόνο να τα λύσει. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΔΕΚ η οποία θα θέλει να προετοιμαστεί για το εκλογικό συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2021 και αποτελεί τη μάχη των μαχών.

Η αλλαγή πλεύσης

Την περασμένη Παρασκευή, το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ είχε αποφασίσει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα διεξαχθεί σήμερα. Εντός του σώματος είχε εκφραστεί η άποψη πως το κόμμα είχε συμβάλει τα μέγιστα για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν θα μπορούσε απλώς να την απορρίψει. Λήφθηκε συνεπώς η απόφαση ότι το ΑΚΕΛ βλέπει θετικά τη διευκόλυνση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Στο παρασκήνιο ωστόσο είχαν γίνει επαφές με άλλα κόμματα ούτως ώστε η αναβολή να γίνει κοινή συναινέσει και όχι να περάσει με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο και στο ΔΗΚΟ άλλαξαν την αρχική θέση της γραμματείας του κόμματος. Στο εκτελεστικό γραφείο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία η θέση για αναβολή των εκλογών. Διαφώνησαν οι Άθως Αντωνιάδης, Πανίκος Λεωνίδου Χρύσης Παντελίδης και Αντώνης Αντωνίου. Η θέση πολλών ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον μελών και στελεχών να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια ούτε και το χρήμα ώστε το κόμμα να συρθεί σε ακόμη μία εκλογική μάχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση