ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ικανοποίηση Προέδρου - Λίλι για ανάπτυξη μη στρατιωτικών περιοχών εντός ΒΒ

Η συμφωνία αυτή, αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις μακρόχρονες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ΚΔ και ΗΒ

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασίλειου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, για την εφαρμογή από την 16η Μαΐου 2022 της Συμφωνίας για την ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Η πολιτική αυτή, αποτέλεσε «τη μεγαλύτερη πολεοδομική αλλαγή χρήσης και ανάπτυξης στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς το 80% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από σύνολο 255, αλλάζουν καθεστώς και εντάσσονται σε πολεοδομικές ζώνες. Από αυτό θα επωφεληθούν τέσσερις Δήμοι και 23 Κοινότητες που εμπίπτουν είτε μερικώς είτε στην ολότητα τους εντός των περιοχών των Βάσεων, όπως σημείωσε.

Η εν λόγω Συμφωνία, επεσήμανε, «το πρώτο εν τη ουσία Σχέδιο Ανάπτυξης που θα εφαρμοστεί στις Βάσεις,» αναμένεται να φέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, δραστηριοποίησης και πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για τους κατοίκους που διαβιούν ή έχουν περιουσία στις Βάσεις, αλλά και στην οικονομία και κοινωνία, ευρύτερα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, οι Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωση, που διαβάστηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ότι η συμφωνία αυτή, «αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις μακρόχρονες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, αντικατοπτρίζοντας τη στενή συνεργασία και τους δεσμούς που μοιραζόμαστε για περισσότερες από έξι δεκαετίες.»

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της περιόδου διαβούλευσης για περιβαλλοντικά θέματα σηματοδοτεί την έναρξη της εφαρμογής του νέου σχεδιασμού Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης, ενός πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος θα επιτρέπει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις περιοχές των Βάσεων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, οι πολεοδομικές ζώνες και διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα εφαρμοστούν και στις Βάσεις από τις 16 Μαΐου 2022, εξαιρουμένων των περιοχών που σχετίζονται με τις στρατιωτικές ανάγκες των Βάσεων και ζητήματα ασφάλειας.

Δίνονται διαβεβαιώσεις ότι τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης και περιουσίας «θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται ανεξαρτήτως χώρου διαμονής, ενώ, παράλληλα, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές θα προστατεύονται.»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην ομιλία του ότι είναι «μια πραγματικά ιστορική Συμφωνία για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους κατοίκους και ιδιοκτήτες γης και περιουσιών εντός των ορίων των Βάσεων, αλλά και μια απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου».

Η συμφωνία, είπε, επετεύχθη στις 15 Ιανουαρίου, 2014 μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού, κ. Ντέιβιντ Κάμερον και του ιδίου, και υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Γουίλιαμ Χέιγκ και Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχτηκε πως η όλη προσπάθεια ολοκλήρωσης της Συμφωνίας από την υπογραφή της στις 15 Ιανουαρίου 2014 μέχρι και σήμερα «ήταν χρονοβόρα», αλλά δικαιολογημένα, «αφού δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το περίπλοκο της υποθέσεως, σωρεία θεμάτων που ανεφύησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά».

Και αυτό, πρόσθεσε, ήταν όχι μόνο λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος των Βάσεων και των περιβαλλοντικών, στρατιωτικών και ζητημάτων ασφάλειας που προέκυψαν, αλλά επειδή, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεοδομική αλλαγή χρήσης και ανάπτυξης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε ότι χάριν στην «ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία» μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπουργείων, αλλά και τους καθ΄ ύλην αρμόδιους του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και από διάφορες Υπηρεσίες όπως το Τμήμα Πολεοδομίας, Κτηματολογίο κ.λπ. έγινε κατορθωτό να εξευρεθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις και να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές Συνθήκες του 1960, και παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες από προηγούμενες Κυβερνήσεις, επιτυγχάνεται η οριστική και ολιστική ρύθμιση για την ανάπτυξη γης και περιουσιών εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Είπε ότι 6.150 εκτάρια θα μπορούν να αξιοποιηθούν για σκοπούς οικιστικής, τουριστικής, εμπορικής, κτηνοτροφικής και γεωργικής ανάπτυξης, ενώ η υπόλοιπη περιοχή εντάσσεται σε ζώνες προστασίας ή ήπιας ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι ικανοποιείται «ένα διαχρονικό και απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών γης για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των περιουσιών τους με ισόνομο και αναλογικό τρόπο σε σύγκριση με τους ιδιοκτήτες περιουσιών στις υπό την Κυπριακή Δημοκρατία ελεγχόμενες περιοχές, αίροντας έτσι τις εδώ και 62 χρόνια στρεβλώσεις και ανισορροπίες που είχαν μέχρι σήμερα βιώσει.»

Αναφέρθηκε και στο «αναβαθμισμένο και εξαίρετο επίπεδο σχέσεων» μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο οδήγησε στη σύναψη και ολοκλήρωση της Συμφωνίας.

Ο κ. Λίλι, με τη σειρά του, είπε αρχικά στα ελληνικά ότι αυτή είναι μια ακόμα σημαντική στιγμή στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. «Με την εφαρμογή του Σχεδίου Μη στρατιωτικής ανάπτυξης στις Βρετανικές Βάσεις, αρχίζουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στην συνεργασία μας», είπε προσθέτοντας ότι το Σχέδιο αυτό θα φέρει νέες ευκαιρίες για τις κυπριακές Κοινότητες που ζουν στις Βάσεις.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησής του για τη συνεργασία και υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας, στα Αγγλικά, ο κ. Λίλι εξέφρασε την ικανοποίησή του, που, όπως είπε, μετά από πολύ χρόνο και προσπάθεια από τους αξιωματούχους και των δύο πλευρών, έγινε κατορθωτό να ανακοινώσουν ότι από τις 16 Μαΐου, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για τη ρύθμιση της μη-στρατιωτικής ανάπτυξης στις περιοχές των Βάσεων.

Είπε οτι αυτό δεν θα ήταν κατορθωτό, «χωρίς την απίστευτα σκληρή δουλειά» των αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, των Βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Διοικητή των Βάσεων, Υποστράτηγο Ρομπ Τόμπσον, που, όπως είπε ο κ. Λίλι, χωρίς την αποφασιστικότητά του, δεν θα εκδιδόταν τέτοια ανακοίνωση. Αυτό είπε, είναι και ένας κατάλληλος φόρος τιμής για τη θητεία του κ. Τόμπσον στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώνεται αυτό το καλοκαίρι. Ο κ. Λίλι είπε ότι και η δική του θητεία στην Κύπρο τελειώνει σε μερικούς μήνες.

«Η συμφωνία μας σημαίνει ότι, στο μέτρο του δυνατού, οι κάτοικοι των Βάσεων θα απολαμβάνουν τώρα τα ίδια δικαιώματα με τους Κύπριους που ζουν στη Δημοκρατία, να πουλήσουν και να αναπτύξουν τη γη και την περιουσία τους και όλα τα οφέλη που αυτό αποφέρει», είπε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, ο κ. Λίλι έιπε ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι «έχουμε εργαστεί μαζί για να επιτύχουμε μια αλλαγή που θα έχει πραγματικό και θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.»

Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε, αποτελεί το τελευταίο βήμα προόδου στις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζεται σε ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας.

Αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση ότι η νέα πολιτική, με τους συνοδευόμενους χάρτες, θα δημοσιευτούν στην τελική τους μορφή την 16η Μαΐου 2022 και θα είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Οι ιδιοκτήτες περιουσιών θα μπορούν από τη 16η Μαΐου 2022 να υποβάλουν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικών και οικιστικών αδειών στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Παράλληλα, για περίοδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση, το κοινό θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ενστάσεις σχετικά με τις πολεοδομικές ζώνες.

Η εφαρμογή της Διευθέτησης, προστίθεται, είναι η απόδειξη της δέσμευσης των δύο κρατών να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες πηγάζουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και να προστατεύσουν τη ευημερία των υφιστάμενων και μελλοντικών κατοίκων, αλλά και ιδιοκτητών περιουσίας, γενικότερα, στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση