ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:46
 

Ιωνάς: Ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου

Η ίδρυση του αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

Newsroom K

«Σε μια ακόμα καινοτομία όσον αφορά την αστική δικαιοδοσία, με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων (των εμπορικών και ναυτικών υποθέσεων) στον τόπο μας, προχωρά η Κυβέρνηση εγκρίνοντας, κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, νομοσχέδιο για ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου» ανέφερε σε δηλώσεις ο παραιτηθής υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο ίδιος τόνισε πως «η ίδρυση του αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας. Το Δικαστήριο θα αναλάβει την εκδίκαση, με ταχείες διαδικασίες, μιας σειράς κατηγοριών αστικών υποθέσεων, μεγάλου ύψους επίδικης διαφοράς με έντονο τον εμπορικό χαρακτήρα, καθώς και ναυτικών υποθέσεων».

«Στο νομοσχέδιο, που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, περιλαμβάνονται πρόνοιες που αφορούν τη δομή του Δικαστηρίου, την καθ’ ύλην δικαιοδοσία του, τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό δικαστή και τη δυνατότητα έφεσης κατά των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στα πρότυπα αντίστοιχων δικαστηρίων ανεπτυγμένων χωρών στο τομέα της δικαιοσύνης και των επενδύσεων/ της ανταγωνιστικότητας, όπως είναι το πρότυπο της Ιρλανδίας το οποίο κρίθηκε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στη Κύπρο. Πρόκειται για ένα από τα εκσυγχρονιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων η οποία υλοποιείται μέτρο προς μέτρο και θα συνεχίσει να υλοποιείται γιατί αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης» σημείωσε.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο προχώρησε στην ετοιμασία νομοσχεδίου που αφορούσε τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου μετά από ευρεία διαβούλευση και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, όπου και παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών. Λόγω όμως του ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις, το Υπουργείο ετοίμασε νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ναυτικές υποθέσεις.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «για το σκοπό αυτό προωθούνται δύο νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα οποία παραχωρείται η δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδικάζει υποθέσεις ναυτοδικείου στο Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο, ώστε να εκδικάζονται με ταχείες διαδικασίες, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον τόπο μας ως ναυτιλιακό κέντρο, αποκαθιστώντας την αδυναμία του δικαστικού μας συστήματος να ανταποκριθεί στην απαίτηση επίλυσης των δικαστικών διαφορών για τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στη Κύπρο, και θα συμβάλει στη περαιτέρω αφαίρεση πρωτόδικης διαδικασίας από το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να παραμείνει δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σ. Περδίος: Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό υλοποιείται

«Οσοι περισσοτεροι τουριστες έρθουν τοσο το χειρότερο για μας Ο κίνδυνος από τον κορωνοιό πολλαπλασιάζεται ...»
Haris  |  22:16

Ανοίγει η βεντάλια των ελέγχων από χώρες με κορωνοϊό

«Μα αγαπητέ Υπουργέ, οι περισσότεροι που έρχονται Κύπρο από Ιταλία, δεν έρχονται με απευθείας πτήσεις, ...»
Ένας Πολίτης  |  11:25

Το τραγικό απόφθεγμα

«"...Όπως ήταν αναμενόμενο και οι τρεις ομάδες διέψευσαν την εμπλοκή τους στο καταγγελλόμενο σκάνδαλο. ...»
Χρίστος  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X