ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:54
 

Ιωνάς: Ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου

Η ίδρυση του αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας

Newsroom K

«Σε μια ακόμα καινοτομία όσον αφορά την αστική δικαιοδοσία, με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων (των εμπορικών και ναυτικών υποθέσεων) στον τόπο μας, προχωρά η Κυβέρνηση εγκρίνοντας, κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, νομοσχέδιο για ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου» ανέφερε σε δηλώσεις ο παραιτηθής υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο ίδιος τόνισε πως «η ίδρυση του αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας. Το Δικαστήριο θα αναλάβει την εκδίκαση, με ταχείες διαδικασίες, μιας σειράς κατηγοριών αστικών υποθέσεων, μεγάλου ύψους επίδικης διαφοράς με έντονο τον εμπορικό χαρακτήρα, καθώς και ναυτικών υποθέσεων».

«Στο νομοσχέδιο, που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, περιλαμβάνονται πρόνοιες που αφορούν τη δομή του Δικαστηρίου, την καθ’ ύλην δικαιοδοσία του, τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό δικαστή και τη δυνατότητα έφεσης κατά των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο βασίζεται στα πρότυπα αντίστοιχων δικαστηρίων ανεπτυγμένων χωρών στο τομέα της δικαιοσύνης και των επενδύσεων/ της ανταγωνιστικότητας, όπως είναι το πρότυπο της Ιρλανδίας το οποίο κρίθηκε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στη Κύπρο. Πρόκειται για ένα από τα εκσυγχρονιστικά μέτρα που περιλαμβάνονται και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων η οποία υλοποιείται μέτρο προς μέτρο και θα συνεχίσει να υλοποιείται γιατί αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης» σημείωσε.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο προχώρησε στην ετοιμασία νομοσχεδίου που αφορούσε τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου μετά από ευρεία διαβούλευση και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, όπου και παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών. Λόγω όμως του ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε κάποιες συγκεκριμένες επιφυλάξεις, το Υπουργείο ετοίμασε νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ναυτικές υποθέσεις.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «για το σκοπό αυτό προωθούνται δύο νομοσχέδια στη Βουλή των Αντιπροσώπων και με τα οποία παραχωρείται η δικαιοδοσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εκδικάζει υποθέσεις ναυτοδικείου στο Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο, ώστε να εκδικάζονται με ταχείες διαδικασίες, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον τόπο μας ως ναυτιλιακό κέντρο, αποκαθιστώντας την αδυναμία του δικαστικού μας συστήματος να ανταποκριθεί στην απαίτηση επίλυσης των δικαστικών διαφορών για τα πλοία που είναι εγγεγραμμένα στη Κύπρο, και θα συμβάλει στη περαιτέρω αφαίρεση πρωτόδικης διαδικασίας από το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να παραμείνει δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Ο Ερντογάν απειλεί τις ΗΠΑ με εισβολή στη Συρία

«Ρε μ......κα Τραμπ, σε λίγο θα σου ζητήσει να κάνεις επίκυψη και επειδή αντιλήφθηκε ότι είσαι επιρρεπής..... ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Εισήλθε σε οικία 34χρονης, της επιτέθηκε άσμενα και την έκλεψε

«Nα σταλεί στην χώρα προέλευσης. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και ας μην πουν κάποιοι ...»
ΑΚΑ  |  09:18

Στις 14 Οκτωβρίου η εκδίκαση των εφέσεων για τις αποκοπές δημοσίων

«Eίναι γνωστό ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν από τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΔΥ και ...»
ΑΚΑ  |  09:16

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X