ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιορδανός Πρέσβης: Υπογραφή διμερών και τριμερών μνημονίων κατά την Τριμερή στο Αμάν

Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, είπε πως βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια Συμφωνία Συνεργασίας στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, στο Αμάν. Αναμένεται επίσης η υπογραφή δυο Τριμερών Μνημονίων Κατανόησης ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο, Μοχάμαντ Ελ Φαγιέζ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ιορδανό Πρέσβη, Κύπρος και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών και των Πρόδρομων Ουσιών τους, της Παράνομης Μετανάστευσης και Άλλων Ποινικών Αδικημάτων.

Επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Οργανισμού Enterprise Greece και της Επιτροπής Επενδύσεων της Ιορδανίας (Jordan Investment Commission - JIC).

Ο κ. Φαγιέζ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τα θέματα στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Αμάν αφορούν τους τομείς της τριμερούς αυτής συνεργασίας, την πρόοδο που έγινε από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής (που έγινε τον Ιανουάριο του 2018 στη Λευκωσία) σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινοβουλευτική συνεργασία, τις μεταφορές, τη γεωργία και τις σχέσεις Ιορδανίας – ΕΕ. Επίσης η Σύνοδος Κορυφής, σημείωσε, θα εστιάσει σε περιφερειακά θέματα: την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Συριακό, το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση.

O Ιορδανός Πρέσβης υπογράμμισε, εξάλλου, πως Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία πιστεύουν πως η τριμερής αυτή συνεργασία θα οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή, σημειώνοντας πως υπάρχει μια ανοικτή πόρτα και για άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φαγιέζ ανέφερε πως «η Ιορδανία πιστεύει πως οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε τεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν μεγάλη επίδραση στον τομέα της Ενέργειας και στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή».

Είπε ακόμη πως η χώρα του καλωσορίζει την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης Υπουργών Ενέργειας της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ιταλίας, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2019 και την απόφαση για εγκαθίδρυση του «Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», ως ένα ανοικτό φόρουμ για όλα τα κράτη στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ιορδανός Πρέσβης ανέφερε πως η θέση της Ιορδανίας είναι ξεκάθαρη, σημειώνοντας πως η χώρα του υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα επανενώσει το νησί και θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, είπε πως βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. «Και οι δυο χώρες εργάζονται από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας σε όλους τους τομείς, όπως φαίνεται και από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και αυτές που θα υπογραφούν στην επικείμενη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής. Και οι δυο χώρες είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι χρειάζεται για πλήρη συνεργασία σε όλους τους τομείς», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο (φωτ. EPA).

Ορόσημο η Σύνοδος Κορυφής

Η έκβαση της Συνόδου, που θα λάβει χώρα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών «σε δύο αντίθετες ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ