ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:28
 

Ιορδανός Πρέσβης: Υπογραφή διμερών και τριμερών μνημονίων κατά την Τριμερή στο Αμάν

Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, είπε πως βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μια Συμφωνία Συνεργασίας στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου, στο Αμάν. Αναμένεται επίσης η υπογραφή δυο Τριμερών Μνημονίων Κατανόησης ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιορδανία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Κύπρο, Μοχάμαντ Ελ Φαγιέζ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ιορδανό Πρέσβη, Κύπρος και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Ψυχοτρόπων Ουσιών και των Πρόδρομων Ουσιών τους, της Παράνομης Μετανάστευσης και Άλλων Ποινικών Αδικημάτων.

Επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022, ενώ αναμένεται να υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Οργανισμού Enterprise Greece και της Επιτροπής Επενδύσεων της Ιορδανίας (Jordan Investment Commission - JIC).

Ο κ. Φαγιέζ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τα θέματα στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Αμάν αφορούν τους τομείς της τριμερούς αυτής συνεργασίας, την πρόοδο που έγινε από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής (που έγινε τον Ιανουάριο του 2018 στη Λευκωσία) σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινοβουλευτική συνεργασία, τις μεταφορές, τη γεωργία και τις σχέσεις Ιορδανίας – ΕΕ. Επίσης η Σύνοδος Κορυφής, σημείωσε, θα εστιάσει σε περιφερειακά θέματα: την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Συριακό, το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση.

O Ιορδανός Πρέσβης υπογράμμισε, εξάλλου, πως Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία πιστεύουν πως η τριμερής αυτή συνεργασία θα οδηγήσει σε μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή, σημειώνοντας πως υπάρχει μια ανοικτή πόρτα και για άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φαγιέζ ανέφερε πως «η Ιορδανία πιστεύει πως οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε τεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν μεγάλη επίδραση στον τομέα της Ενέργειας και στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή».

Είπε ακόμη πως η χώρα του καλωσορίζει την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης Υπουργών Ενέργειας της Ιορδανίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ιταλίας, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2019 και την απόφαση για εγκαθίδρυση του «Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», ως ένα ανοικτό φόρουμ για όλα τα κράτη στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ιορδανός Πρέσβης ανέφερε πως η θέση της Ιορδανίας είναι ξεκάθαρη, σημειώνοντας πως η χώρα του υποστηρίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα επανενώσει το νησί και θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, είπε πως βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. «Και οι δυο χώρες εργάζονται από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας σε όλους τους τομείς, όπως φαίνεται και από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και αυτές που θα υπογραφούν στην επικείμενη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής. Και οι δυο χώρες είναι αποφασισμένες να κάνουν ότι χρειάζεται για πλήρη συνεργασία σε όλους τους τομείς», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X