ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ανανέωση άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο προχώρησαν οι ΗΠΑ

Η απόφαση του αμερικανικού ΥΠΕΞ τέθηκε σε ισχύει από σήμερα 30 Σεπτεμβρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε ανανέωση της άρσης του μερικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών παράτεινε για άλλο ένα χρόνο την άρση των περιορισμών στην πώληση μη θανατηφόρων όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ανανέωση άρσης των απαγορεύσεων τέθηκε  σε ισχύει από σήμερα 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι διάρκειας ενός έτους (30/09/ 2022). Η απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο στρατιωτικού υλικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία λήφθηκε επί διακυβερνήσεως Ντόναλντ Τράμπ και τέθηκε σε ισχύει στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. Με βάση την απόφαση των ΗΠΑ σε ετήσια βάση το αμερικανικό ΥΠΕΞ συντάσσει σχετική έκθεση που αφορά την Κύπρο προκειμένου να προχωρήσει η ανανέωση άρσης των περιορισμών για περίοδο ενός έτους. Στις προϋποθέσεις της απόφασης περιλαμβάνονται:

  • Η Κύπρος συνεχίζει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
  • Η Κύπρος έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που αποτρέπει την πρόσβαση των ρωσικών στρατιωτικών πλοίων σε λιμένες της για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της απόφασης ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να παραιτηθεί από συγκεκριμένους περιορισμούς για ένα οικονομικό έτος, εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο για τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών να το πράξουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση