ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήρθε το τρυπάνι της ExxonMobil και πιάνει δουλειά στο 10

Θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ανοιχτά της Λεμεσού, αγκυροβολημένο, βρίσκεται το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει η ExxonMobil για την 2η φάση εργασιών στο τεμάχιο 10 και το κοίτασμα «Γλαύκος». Όπως είχε γράψει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την περασμένη Κυριακή οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνουν γεώτρηση επιβεβαίωσης του κοιτάσματος που εντοπίσθηκε το 2019 από την ερευνητική γεώτρηση και δοκιμή ανόρυξης του Φυσικού Αερίου (testing) το γνωστό άναμμα της φλόγας.

Το γεωτρύπανο είναι της ίδιας εταιρείας από την οποία η ExxonMobil είχε μισθώσει το 2019 το γεωτρύπανο που πραγματοποίησε την ερευνητική γεώτρηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» πέρα από τις εργασίες στο κοίτασμα «Γλαύκος», η ExxonMobil φαίνεται να μελετά το ενδεχόμενο να επεκτείνει το εύρος δραστηριοτήτων της και σε άλλα σημεία εντός του τεμαχίου 10, για τα οποία όπως φαίνεται υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν προοπτικές. Οι προοπτικές επέκτασης των εργασιών, λένε οι πληροφορίες της «Κ», έχουν συζητηθεί με την κυβέρνηση.

Στη μεγάλη εικόνα της παρουσίας της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρώτος απολογισμός που γίνεται είναι θετικός. Με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία, η εταιρεία είχε υποχρέωση να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις μέσα σε τρία χρόνια. Αντί αυτού τις ολοκλήρωσε μέσα σε 18 μήνες. Στο πνεύμα αυτό οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί της εταιρείας επεκτείνονται στις υποδομές μεταφοράς όποιων κοιτασμάτων κριθούν εμπορεύσιμα. Αν και είναι νωρίς, οι προσανατολισμοί που γίνονται κινούνται προς δύο κατευθύνσεις.

Το τερματικό επεξεργασίας φυσικού αερίου επί κυπριακού εδάφους ή τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς τα τερματικά της Αιγύπτου. Η περίπτωση των υποδομών LNG για την ώρα δεν υποστηρίζεται με τις ποσότητες που έχουν εντοπισθεί. Ωστόσο, η προοπτική παραμένει ζωντανή και από τις έρευνες που πραγματοποιούνται σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ. Με τα σημερινά δεδομένα η επικρατέστερη επιλογή είναι η ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, ο οποίος θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με τα δύο τεμάχια που έχει πάρει για έρευνες η ExxonMobil από την Αίγυπτο και γειτνιάζουν με το τεμάχιο 10. Σε αυτά τα τεμάχια η εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στην περίπτωση νέων ανακαλύψεων στην αιγυπτιακή ΑΟΖ αυτές θα ισχυροποιήσουν το σενάριο να «λιμνοποιηθεί» η αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση