ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Ιωάννου: Ο ΔΗΣΥ θα έπρεπε να είναι συγκυβέρνηση

Στους λόγους για τους οποίους μερίδα του κόσμου φαίνεται να δηλώνει απογοητευμένη από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπως καταδεικνύεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ θα μπορούσε να είναι μέλος της συγκυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής και την Οριάνα Παπαντωνίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως ανάφερε το κόμμα της Πινδάρου έχει πολλά να προφέρει και το απέδειξε κατά τη δεκαετία διακυβέρνησης Αναστασιάδη με τη στάση του σε πάρα πολλά θέματα. «Θεωρώ ότι η εμπειρία που απέκτησε και ως κόμμα και τα στελέχη του, το DNA του ΔΗΣΥ, θα μπορούσε να συνεισφέρει εποικοδομητικά», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει το μέχρι τώρα έργο της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, ο κ. Ιωάννου δήλωσε: «Όπως σε κάθε νέα ηγεσία έτσι και σε αυτή της Αννίτας Δημητρίου, θα πρέπει να δοθεί χρόνος να δείξει έργο. Αλλά στην πολιτική της Κύπρου του 2024 δεν δίνεται ο χρόνος σε κανέναν. Ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην πολιτική ηγεσία. Δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος που δινόταν παλαιότερα για προσαρμογή. Έχουν μειωθεί αυτά τα περιθώρια και μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο κριτικής. Κριτικάρουμε πολύ πιο εύκολα».

Την ίδια ώρα παραδέχεται ότι κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, ωστόσο θεωρεί ότι αυτά δεν ήταν ουσίας. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι «λάθη φυσικά και έγιναν, πάντα γίνονται. Το σημαντικό είναι στην πορεία να τα αναγνωρίζουμε, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε. Δεν θεωρώ όμως ότι ήταν λάθη ουσίας. Πιστεύω, έχοντας και εικόνα και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι έχει γίνει πάρα πολύ έργο από τα υπουργεία και τον ίδιο τον πρόεδρο. Απλώς λόγω της γενικότερης αντιμετώπισης που υπάρχει μπορεί το έργο της κυβέρνησης να μην προβάλλεται στον βαθμό που πρέπει».

«Η δημοτικότητα του Προέδρου θα έπρεπε να ήταν ψηλότερη»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η δημοτικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα έπρεπε να ήταν υψηλότερη. Για τους λόγους που μερίδα του κόσμου φαίνεται να δηλώνει απογοητευμένη από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπως καταδεικνύεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, απάντησε:

«Γνωρίζοντας το έργο που έχει γίνει, θεωρώ ότι η δημοτικότητα θα έπρεπε να ήταν υψηλότερη. Το έργο υπάρχει, είναι εκεί. Το γιατί δεν συμβαίνει αυτό, ίσως είναι πρόβλημα επικοινωνίας που πρέπει να εξετάσουμε για να διορθώσουμε. Ενδεικτικά, στο υπουργείο Εσωτερικών, ανάμεσα σε άλλα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό όπου για πρώτη φορά υπάρχει θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων επί αφίξεων, υλοποιούμε το Σχέδιο «κτίΖΩ» και για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική με έμφαση στην προσιτή κατοικία, απλοποιούμε διαδικασίες σε Πολεοδομία και Κτηματολόγιο για μείωση των καθυστερήσεων, «νοικοκυρεύουμε» τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών με ελέγχους στα εμπορικά υποστατικά όπου εντοπίσαμε πέραν των 400 παρατυπιών».

Ο Κωνσνταντίνος Ιωάννου παραδέχθηκε ότι πριν από τον ανασχηματισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ρώτησε την άποψή του για κάποια θέματα στα οποία μπορεί να έχει εμπειρία. «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, μιλάει με τους συνεργάτες του, δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Είναι ορθό να ρωτάς και τις γνώμες κάποιων, χωρίς να σημαίνει ότι τις υιοθετείς κιόλας. Άρα κάποια συζήτηση που έκανε μαζί μου είμαι σίγουρος ότι την έκανε και με άλλους συνεργάτες του, υπουργούς και στελέχη στο Προεδρικό, και αυτό είναι θεμιτό», πρόσθεσε.

Για τη σχέση του με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε:

«Είναι κυρίως σχέση σεβασμού. Μπορεί να τον γνώρισα ως συνάδελφο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας και έτσι τον προσφωνώ. Δεν λειτουργώ ως πρώην συνάδελφος και φίλος αλλά ως υπουργός του προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως λειτουργούσα και ως υπουργός του προέδρου Αναστασιάδη».

Για τις σχέσεις που διατηρεί μέχρι σήμερα με τον Νίκο Αναστασιάδη:

«Μιλάμε κυρίως σε φιλικό επίπεδο. Δεν μου κάνει κριτική, όπως δεν μου έκανε ποτέ. Μπορεί να μου έχει πει «προχωράς καλά, Κωνσταντίνο», αλλά ώς εκεί. Εγώ τον πρόεδρο Αναστασιάδη τον σέβομαι, αναγνωρίζω τη δουλειά που έχει γίνει στην προηγούμενη διακυβέρνηση και μπορώ να επαναλάβω ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ όσο και στη διαχείριση του κορωνοϊού είχα την απόλυτη στήριξή του, και αυτό το εκτιμώ πάρα πολύ. Όπως και την απόλυτη στήριξη έχω και από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Κανένας από τους δύο δεν προσπάθησε να μου επιβληθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση