ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Πετρίδης: Ιδιαίτερος ο ρόλος της Κύπρου στις ευρω-αραβικές σχέσεις

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τις αραβικές χώρες»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εκ της θέσεώς της, αλλά και στη βάση τόσο των τριμερών συνεργασιών όσο και της ευρύτερης αναβάθμισης των σχέσεων της χώρας με τον αραβικό κόσμο, μπορεί να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερο ρόλο στις ευρω-αραβικές σχέσεις, προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε χαιρετισμό του στη Β’ Τελετής Αδερφοποίησης της Πάφου και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου στον Πολυχώρο «Αττικόν, παρέστησαν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Abdel-Aziz Qonsowa. Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ την Αιγυπτιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Mai Khalil.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, που αντανακλάται σε πολλά επίπεδα θέτοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου στην Κρήτη, την 1η Τριμερή Προέδρων Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου που διεξήχθη με επιτυχία πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο, αλλά και τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, στο Σαρμ-Ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.

Η σημαντική αυτή Σύνοδος, συνέχισε θα συγκεντρώσει για πρώτη φορά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τις δύο πλευρές με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε είπε ο κ. Πετρίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τις αραβικές χώρες και ως γνωστό έχει προβάλει και στηρίξει ιδιαίτερα τόσο τη διοργάνωση της Συνόδου όσο και την ανάπτυξη των ευρωαραβικών σχέσεων γενικότερα. Πρόσθεσε δε, πως το να ενώνουν δυνάμεις Πάφος και Αλεξάνδρεια, δύο πόλεις με πανάρχαιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές προκλήσεις, που ανέκαθεν ξεχώριζαν για την ιστορία, τον πολιτισμό τους, την λάμψη και την αύρα που αποπνέουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως οι σημαντικότερες αξίες που πρεσβεύει μια αδελφοποίηση είναι η αληθινή φιλία και η συνεργασία, που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τη σχέση Κύπρου και Αιγύπτου. Ωστόσο, θεώρησε, όπως ανέφερε, πολύ σημαντικές αυτές τις πρωτοβουλίες διότι δημιουργούν τις βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδύσεων, των νέων τεχνολογιών αλλά και στο πολιτιστικό και κοινωνικό πεδίο, στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στους δημότες των δύο πόλεων και φυσικά στην προώθηση της ειρήνης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατέληξε.

Εξάλλου στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ζούμε σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιοχές του πλανήτη, στην οποία πολιτικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις και θρησκευτικές διαφορές παρήγαγαν και παράγουν συγκρούσεις με συγκλονιστικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και υλικές υποδομές αλλά και σε μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε ο κ. Φαίδωνος, αποτελεί η πολυαίμακτη τραγωδία που επέφερε μέσα από μνημειώδη βιαιότητα και βαναυσότητα το Ισλαμικό Κράτος, την οποία οι Αιγύπτιοι, όπως ανέφερε, βίωσαν σε ένα μικρό βαθμό στο πρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η μικρή Πάφος θέλει να διαδραματίσει ρόλο ενωτικό και γεφυρωτικό, ενισχύοντας και εμβολιάζοντας τη σχέση που με μεγάλη προσπάθεια έκτισαν οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Την ήδη ισχυρή βάση των σχέσεων των δύο χωρών, ενδυναμώνουν ανεφερε ο Δήμαρχος Πάφου η στενή προσωπική σχέση των Προέδρων Αμπντέλ Φατάχαλ Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το πρώτο κράτος - μέλος της ΕΕ που σε εκείνες τις δύσκολες ημέρες της πολιτικής αλλαγής στην Αίγυπτο, αναγνώρισε τον Πρόεδρο αλ Σίσι.

Η Β’ Τελετή Αδελφοποίησης της Πάφου και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου εμπλουτίστηκε με συναυλία των γνωστών καλλιτεχνών Δέσποινας Ολυμπίου και Κώστα Χατζηχριστοδούλου, διανθισμένη με απαγγελίες ποιημάτων του μεγάλου Αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στην χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, Πρέσβεων ξένων χωρών και άλλων επισήμων από Κύπρο και Αίγυπτο, καθώς ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β’, ο Επίσκοπος Ελλάδος του Κοπτορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Παύλος, οι Πρέσβεις της Κύπρου και της Αιγύπτου σε Κάϊρο και Λευκωσία αντίστοιχα, Πρέσβεις άλλων χωρών, Πολιτειακοί και Κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και Φορέων της Επαρχίας Πάφου και άλλοι επίσημοι.

Σημειώνεται πως η πρώτη επίσημη τελετή της αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Απριλίου στο Κυβερνείο Αλεξανδρείας, όπου ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Mohamed Sultan υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο Τοπικών Αρχών, του Πρέσβη της Κύπρου στο Κάϊρο Χάρη Μορίτση, του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, εκπροσώπων της Κυπριακής και Ελληνικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και άλλων επισήμων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ