ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: Ζήτησε από την ΕΕ εξεύρεση νέων πόρων για στήριξη γεωργίας

«Πολλά από τα ευπαθή γεωργικά προϊόντα του τόπου μας βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η πλήρης απορρόφησή τους από την αγορά», είπε ο Υπουργός

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ανάγκη να εξευρεθούν νέοι πόροι για περαιτέρω στήριξη της γεωργίας και της αλιείας, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, κατά την οποία εξετάστηκαν οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη γεωργία και την αλιεία και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, με βάση την ενημέρωση που λήφθηκε από όλους τους Υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, η Κύπρος ήταν από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντέδρασαν γρηγορότερα στην κρίση, με τη διαμόρφωση και έγκριση στοχευμένων μέτρων στήριξης των τομέων της γεωργίας και της αλιείας.

Σε παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο κ. Καδής τόνισε τη σημαντική μείωση της ζήτησης γεωργικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της αναστολής των εργασιών του τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης και των δυσχερειών που παρατηρούνται κατά την εξαγωγή των προϊόντων μας σε χώρες του εξωτερικού, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι «πολλά από τα ευπαθή γεωργικά προϊόντα του τόπου μας βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συγκομιδή, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η πλήρης απορρόφησή τους από την αγορά».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία διατήρησης της σταθερής διάθεσης τροφίμων προς τους πολίτες, με την απρόσκοπτη παραγωγή γεωργικών προϊόντων και προϊόντων αλιείας/υδατοκαλλιέργειας και ζήτησε τη διεύρυνση των μέτρων που ανακοίνωσε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καλυφθούν και άλλοι επηρεαζόμενοι γεωργικοί κλάδοι.

Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας στήριξε την πρωτοβουλία της ΕΕ για δημιουργία ενός νέου Μέτρου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου, αξιοποιώντας τους ήδη διαθέσιμους πόρους, θα μπορούν να στηριχθούν ορισμένοι κλάδοι της γεωργίας που έχουν πληγεί από την πανδημία του COVID-19.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεσούσης της πρωτοφανούς κρίσης, θα πρέπει να εξεύρει νέους πόρους, ενδεχομένως από τη μεταφορά πόρων από άλλες πολιτικές της Ένωσης, για την περαιτέρω στήριξη της γεωργίας και της αλιείας, διασφαλίζοντας τη διατροφική ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας», σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, ο Υπουργός είπε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τα τέλη Μαρτίου, καθώς λόγω του υποχρεωτικού κλεισίματος εστιατορίων και ξενοδοχειακών μονάδων, μειώθηκε σημαντικά η ζήτηση αλιευτικών προϊόντων, επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές και την εμπορική αλυσίδα.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Καδής, βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής τροποποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, προσθέτοντας μέτρα για προσωρινά παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων καθώς και μέτρα στήριξης για την υδατοκαλλιέργεια.

Τέλος, ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ και για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ήδη από την κυπριακή κυβέρνηση για στήριξη του τομέα της γεωργίας και της αλιείας καθώς και για την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα εργαλεία που θα διαμορφωθούν σε επίπεδο ΕΕ για περαιτέρω ενίσχυση των τομέων αυτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Γυμναστήριο άνοιξε παρά τα μέτρα - Περίπτερο σέρβιρε σε πελάτες

«Αυτό το γυμναστήριο είναι το Olympia στον Άγιο Αθανάσιο σε γειτονιά. Έχει πολλές μέρες που άνοιξε, ...»
Dmitiry  |  21:17

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση