ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάλεσμα σε Βαρωσιώτες να προσφύγουν στην Επ.Περιουσιών των κατεχομένων

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ανήκει στο ΕΦΚΑΒ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Προτού κοπάσει ο θόρυβος από τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Γενικού Διευθυντή του ΕΒΚΑΦ, πως κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας που δείχνουν πως ένα μέρος της περίκλειστης πόλης είναι τ/κ ιδιοκτησίας, το αφήγημα που αναπτύσσεται από τουρκικής πλευράς καταρρίπτεται με στοιχεία. Ο γνωστός δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, με πολύχρονη εμπειρία σε ζητήματα περιουσιών των κατεχομένων παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν πως οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς δεν ευσταθούν. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που εγείρεται, από τον ίδιο, είναι ο τρόπος αντίδρασης των ιδίων των Αμμοχωστιανών, απέναντι στα όσα προκλητικά υποστηρίζονται στα κατεχόμενα.

Μαζικές προσφυγές

Την ώρα που το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων δείχνει να προετοιμάζεται να προβεί σε κινήσεις με την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και τους ισχυρισμούς περί κατοχής τίτλων που δείχνουν, κατά την Τουρκική πλευρά, πως το ΕΦΚΑΒ είναι ιδιοκτήτης περιουσιών εντός της κλειστής πόλης, ο κ. Δημητριάδης βάζει στο τραπέζι τη μαζική αντίδραση Αμμοχωστιανών με προσφυγή στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας των κατεχομένων. Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης προτείνει όπως Ε/κ ιδιοκτήτες περιουσίων, εντός της πόλης της Αμμοχώστου να προσφύγουν στην Επιτροπή των κατεχομένων ως απάντηση, σε ενδεχόμενο άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης. Η προσφυγή όπως διευκρινίζει θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την απαίτηση για αποκατάσταση και για απώλεια χρήσης από το 1974 μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης, θα αναγκαστεί η τουρκική πλευρά να αποκαταστήσει αυτές τις περιουσίες εις τους ιδιοκτήτες της χωρίς να μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Το ΕΦΚΑΒ ισχυρίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης περιουσιών εντός της κλειστής πόλης

Κρατική συνδρομή

Με βάση στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από την Επιτροπή των κατεχομένων, από τις περίπου 6 χιλιάδες προσφυγές ενώπιον της, οι 500 αφορούν περιουσίες της περιφραγμένης πόλης. Το πλαίσιο αντίδρασης που βάζει στο τραπέζι ο κ. Δημητριάδης, προβλέπει την έγκαιρη προετοιμασία των Ε/κ ιδιοκτητών, εάν και εφόσον η τουρκική πλευρά υλοποιήσει τις απειλές για άνοιγμα της πόλης υπό Τ/κ διοίκηση. Εδώ ο κ. Δημητριάδης ζητά την κρατική αρωγή προκειμένου να εκτιμηθεί η αξία των συγκεκριμένων περιουσιών. Είναι σημαντικό, σημειώνει το κράτος να καταθέσει τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου για αυτήν την περιουσία που είναι μέσα στην περιφραγμένη πόλη. Η τουρκική πλευρά παρουσιάζει τις αξίες της περιφραγμένης πόλης πολύ πιο χαμηλές από αυτές που υπολογίζονται στις ελεύθερες περιοχές. «Και ο λόγος είναι ότι εμείς βασιζόμαστε στις τιμές των ελεύθερων περιοχών και εκείνοι βασίζονται στις τιμές των κατεχόμενων περιοχών», συμπλήρωσε.

Μισό εκατ. στερλίνες

Στη φωτογραφία φαίνονται οι υπογραφές του Ραούφ Ντενκτάς και Φαζίλ Κουτσιούκ για το μισό εκατ. στερλίνες που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση σε κοινό λογαριασμό τους για τις απαιτήσεις των Τ/κ και του ΕΦΚΑΒ

Το άλλο σημαντικό στοιχείο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων είναι ένα έγγραφο-απόδειξη πληρωμής, μισού εκατομμυρίου στερλινών από το Λονδίνο προς τον Ραούφ Ντενκτάς και του Φαζίλ Κουτσιούκ. Το ποσό αυτό είναι μέρος του 1,5 εκατ. στερλινών που κατατέθηκε από τη Βρετανική κυβέρνηση προς πλήρη και τελική εξόφληση όλων των απαιτήσεων της τουρκικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του υψηλού συμβουλίου του ΕΦΚΑΒ του οποίο ο δόκτωρ Κουτσιούκ ήταν ο πρόεδρος. Και ανέλαβαν επίσης οι Τ/κ ότι δεν θα είχαν οποιαδήποτε απαίτηση στο μέλλον μετά από αυτή την πληρωμή. Ένα τρίτο στοιχείο που καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για περιουσιακά δικαιώματα έχει να κάνει με το ΕΔΑΔ και την απόφαση του, στην υπόθεση Ξενίδη Αρέστη. Εξηγώντας τη νομική διάσταση του όλου ζητήματος ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε πως το ΕΔΑΔ απέρριψε την απαίτηση του ΕΦΚΑΒ ότι η περιουσία τηςκ, Αρέστη του άνηκε . Κατά την άποψη του κ. Δημητριάδη η απόφαση αυτή συνιστά δεδικασμένο. Έκτοτε, όπως συμπλήρωσε, η τουρκική πλευρά έχει διορθώσει το αφήγημά της και έχει κάνει και διαδικασίες στα κατεχόμενα, το ΕΦΚΑΒ εναντίον της υποτελούς διοίκησης όπου λέει, δήθεν, ότι έχει απόφαση δικαστηρίου που διαπιστώνει την ιδιοκτησία του ΕΦΚΑΒ για την περιφραγμένη πόλη. Αυτά, σημείωσε, βεβαίως δεν τα δεχόμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη το γνωστό `Νους Τούρκικος, χωράφι μαζέρι`.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X