ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Διαχείριση κρίσης με βλέμμα σε «πολιτικά κέρδη»

Η τ/κ πλευρά επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει το κλίμα πανικού

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Άγκυρα και τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρούν να διαχειριστούν με ψυχραιμία και προσοχή το ζήτημα του εναέριου μέσου που συνετρίβη τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στον Πενταδάκτυλο. Η τ/κ πλευρά επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει το κλίμα πανικού που επικρατεί στα Κατεχόμενα. Πίσω από αυτήν την προσπάθεια κρύβονται οι φόβοι και προβληματισμοί για τον αντίκτυπο της νέας εξέλιξης στη διπλωματική γραμμή και στη θέση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, καθώς και στην οικονομία και τον τουρισμό των Κατεχομένων. Την ίδια στιγμή, η τ/κ Δεξιά και οι κύκλοι της Άγκυρας σπεύδουν να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει, μια ώρα αρχύτερα, να ενταχθεί στο πυραυλικό, αμυντικό σύστημα της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης, οι τελευταίες δηλώσεις του «πρωθυπουργού» και του «υπουργού Εξωτερικών» μιλούν από μόνες τους. «Δεν τίθεται ζήτημα χημικού δηλητηρίου (στα συντρίμμια). Ο λαός μας να παραμείνει  ήσυχος. Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα ατύχημα. Δεν αναμένουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και οι δηλώσεις του Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος έσπευσε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα των συντριμμιών. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν παρόμοιο αντικείμενο είχε πλήξει και το Άντεπ της Τουρκίας. Κατά την άποψή του δεν έχουν προκύψει κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Η πολιτική διαχείριση του ζητήματος

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πολιτική διαχείριση του όλου ζητήματος και από την τουρκική πλευρά. Τόσο τα τουρκικά όσο και τα τ/κ μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να ερμηνεύσουν τη νέα εξέλιξη υπό το πρίσμα των νέων θέσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, Άγκυρα και τ/κ Δεξιά προβάλλουν την άποψη ότι το«βόρειο τμήμα» της Κύπρου χρειάζεται μια ασπίδα προστασίας για να προφυλαχθεί από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Τα ξημερώματα, σε περίπτωση που το εναέριο αντικείμενο κατευθυνόταν προς την Τουρκία, το σύστημα των Patriot θα εξουδετέρωνε άμεσα την απειλή. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου επειδή η τ/κ πλευρά δεν έχει παρόμοια αντιπυραυλική προστασία.

Άγκυρα και τ/κ πλευρά, λοιπόν, σήμερα εστιάζουν στο ενδεχόμενο της ένταξης των Κατεχομένων στα νέα σχέδια της Άγκυρας για την προστασία της Ανατολίας και της Ανατολικής Θράκης με ένα νέο, σύγχρονο πυραυλικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι η νέα εξέλιξη σχετίζεται άμεσα και με το ζήτημα των S-400 που σχεδιάζει να αποκτήσει η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση