ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Έντονο παρασκήνιο για τα οδοφράγματα

Μήλον της έριδος στην τ/κ πλευρά η τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μπορεί στο πολιτικό προσκήνιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επικρατεί προσωρινή ηρεμία με αφορμή την εορτή του Ραμαζανιού, ωστόσο στο πολιτικό παρασκήνιο οι τελευταίες εξελίξεις είναι σημαντικές και επιφυλάσσουν αντίκτυπο τόσο για τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων όσο και για το πολιτικό μέλλον της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας του νησιού.

Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί έχει έρθει για μια ακόμη φορά σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ, αυτήν την φορά για το ζήτημα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Παρά το γεγονός ότι και ο δυο πλευρές συμφωνούν ως προς την σημασία της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων για την σταδιακή επιστροφή της τ/κ κοινότητας στην κανονικότητα, την παρούσα στιγμή έχει προκύψει επιπλοκή στο ζήτημα της λήψης της τελικής απόφασης για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των οδοφραγμάτων.

Η οπτική γωνία της «κυβέρνησης»

Από την πλευρά της «κυβέρνησης», όπως υπογράμμισε σε τελευταία σχετική τοποθέτηση του ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «Υπουργός Εξωτερικών», την τελική απόφαση για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων θα την λάβει το «υπουργικό συμβούλιο». Σε πρώτη φάση το «υπουργείο υγείας» θα μελετήσει όλα τα δεδομένα, θα παρακολουθήσει την πορεία της πανδημίας στις ελεύθερες περιοχές, και στην συνέχεια θα δώσει την συγκατάθεση του για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Στην συνέχεια, το «υπουργικό συμβούλιο» θα αποφασίσει για το άνοιγμα.

Δίχως την τελική απόφαση της «κυβέρνησης» η επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων δεν θα ήταν εφικτή, καθώς, σε πρακτικό επίπεδο, η «κυβέρνηση» είναι αυτή που θα κληθεί να πραγματοποιήσει από τ/κ πλευράς όλα τα απαιτούμενα βήματα για την επαναλειτουργία

Ο Ακιντζί σκέφτεται διαφορετικά

Το «προεδρικό» του κ. Ακιντζί για το όλο ζήτημα έχει διαφορετική άποψη. Όπως πληροφορείται η «Κ», η τ/κ ηγεσία προβάλλει την άποψη ότι την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων την έχουν ήδη συμφωνήσει σε επίπεδο αρχής οι δυο ηγεσίες. Το δικό του ιδιαίτερο μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση έστειλε προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Από την σκοπιά του κ. Ακιντζί λοιπόν, εφόσον ο ΓΓ ΟΗΕ επιθυμεί να δει τα οδοφράγματα να επαναλειτουργήσουν και οι δυο ηγεσίες καταλήγουν σε μια πρώτη συμφωνία για την σταδιακή επαναλειτουργία, τότε αυτό που απομένει είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη στην τ/κ πλευρά για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την δημόσια υγεία των τ/κ. Η «κυβέρνηση» φέρει την ευθύνη να ακολουθήσει τις κινήσεις των δυο ηγεσιών και να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες

Η ηγεσία του κ. Ακιντζί, η οποία προσεγγίζει ως δεδομένο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, έχει ξεκινήσει τις δικές της προετοιμασίες, με την στενή συνεργάτιδα του τ/κ ηγέτη, την καθηγήτρια Μελτέμ Ονουρκάν Σαμάνι να αναλαμβάνει το έργο τους συντονισμού των προετοιμασιών της τ/κ πλευράς.

Υπό την προεδρία της κ. Σαμάνι έχει ήδη συνεδριάσει η τ/κ επιτροπή υγείας για το ζήτημα των οδοφραγμάτων. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η συνεδρίαση της δικοινοτικής επιτροπής για τα οδοφράγματα. Η ηγεσία του κ. Ακιντζί χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι στην τ/κ επιτροπή εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα και όλες οι μερίδες της τ/κ κοινότητας, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει το ξεπέρασμα της επιπλοκής που έχει προκύψει από τ/κ πλευράς για τα οδοφράγματα.

Ζωτικής σημασίας το ζήτημα της επανελειτουργίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της Κ, στην τ/κ κοινότητα επικρατεί η άποψη ότι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την εξομάλυνση της κατάστασης στην τ/κ οικονομία. Πρόκειται για μια θέση που συμμερίζονται ακόμη και οι εθνικιστικοί κύκλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση