ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Κλίμα πανικού σε πολιτική και οικονομία

Tην πολιτική κρίση πλαισιώνουν η κρίση των καυσίμων και ο έντονος προβληματισμός των τ/κ για το μέλλον της τ/κ οικονομίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στα κατεχόμενα οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετράωρων είναι καταιγιστικές. Την παραίτηση της «κυβέρνησης» ακολούθησε μια αποκάλυψη που αφορά τις προσωπικές στιγμές του «πρωθυπουργού» και η δημιουργία κλίματος πανικού στην τ/κ αγορά, ενώ την Τετάρτη, η τ/κ κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση των καυσίμων.

Την ώρα που χιλιάδες οχήματα σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στην είσοδο των τ/κ πρατηρίων καυσίμων, στην κατεχόμενη Λευκωσία τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Ερσάν Σανέρ. Ο κ. Σανέρ είχε ανέβει στον «πρωθυπουργικό» θώκο πριν από ένα χρόνο έχοντας λάβει την αμέριστη υποστήριξη της Άγκυρας. Μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ένας άνδρας που φέρεται να είναι ο κ. Σανέρ και μια γυναίκα, ο φιλόδοξος τ/κ πολιτικός έφτασε στα πρόθυρα της απόσυρσης από την πολιτική σκηνή. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Σανέρ επιχείρησε να καθυστερήσει την απόσυρση της υποψηφιότητας του στο επικείμενο συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP). Ο τ/κ πολιτικός αναφερόμενος στη διαρροή του βίντεο που τον αφορά έκανε λόγο για μια από κοινού «σκευωρία» των αντιπάλων του στο εθνικιστικό κίνημα και της μαφίας, η οποία είχε ως αφετηρία ένα κυπριακό αριθμό κινητής τηλεφωνίας.

Εν αναμονή νέων αποκαλύψεων

Το επίμαχο βίντεο που αφορά τον κ. Σανέρ ήρθε στο προσκήνιο μετά την «προφυλάκιση» του τ/κ επιχειρηματία Χαλίλ Φάλγιαλι. Οι «αρχές» κατηγορούν τον κ. Φάλγιαλι, το όνομα του οποίου είναι γνωστό στον «κόσμο» των στοιχημάτων και των καζίνο των κατεχομένων, αλλά και τους «ανθρώπους» του για άσκηση σωματικής βίας εναντίον ενός πρώην εργαζομένου. Στην τ/κ κοινότητα, κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο κ. Φάλγιαλι έχει στην διάθεση του βίντεο-ντοκουμέντα που αφορούν προσωπικές στιγμές σημαντικών τ/κ πολιτικών προσωπικοτήτων.

Λίγο μετά την «προφυλάκιση» του κ. Φάλγιαλι και την κυκλοφορία του επίμαχου βίντεο που είχε μεγάλο αντίκτυπο σε Κύπρο και εξωτερικό, «χτύπησε» ξανά ο γνωστός Τούρκος μαφιόζος Σεντνάτ Πεκέρ. Ο Πεκέρ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει στην δημοσιότητα νέα ντοκουμέντα που αφορούν τις προσωπικές στιγμές διάφορων τ/κ πολιτικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον τ/κ τύπο, ντοκουμέντα που αφορούν προσωπικές στιγμές τ/κ πολιτικών που είχε προηγουμένως στην κατοχή του ο τ/κ «επιχειρηματίας» Φάλγιαλι ήρθαν στην κατοχή του Πεκέρ και των συνεργατών του. Ο Πεκέρ, ο οποίος επιθυμεί να εκδικηθεί τον τ/κ πολιτικό κόσμο εξαιτίας των μεταξύ τους διαφωνιών της προηγούμενης περιόδου, είναι έτοιμος και πρόθυμος να προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις που αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο.

Κρίση καυσίμων

Τον μεγάλο αναβρασμό στον τ/κ πολιτικό κόσμο πλαισιώνει το κλίμα πανικού που επικρατεί στην τ/κ οικονομία. Συγκεκριμένα, η κρίση που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα σχετικά με τα καύσιμα επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου. Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ δείχνουν ότι έχει αρχίσει να επικρατεί κλίμα πανικού σε πολλά τ/κ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως μετέδωσαν τα τ/κ μέσα ενημέρωσης πριν από λίγε ώρες, τα πρατήρια καυσίμων άρχισαν και πάλι μετά από παρέμβαση της υπό διάλυσης «κυβέρνησης» να προμηθεύονται περιορισμένες ποσότητες βενζίνης 98 οκτανίων και πετρελαίου κίνησης. Εντούτοις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης οι τ/κ καταναλωτές εξακολουθούσαν να μην έχουν πρόσβαση στην βενζίνη των 95 οκτανίων καθώς έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα στα πρατήρια καυσίμων.

Η κρίση στα καύσιμα ξέσπασε στα κατεχόμενα με αφορμή την διαμαρτυρία των δυο εταιριών που εισάγουν καύσιμα από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Η διαμαρτυρία αφορούσε την περαιτέρω μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Στα κατεχόμενα όλα τα πρατήρια καυσίμων πωλούν τα καύσιμα στην ίδια τιμή η οποία καθορίζεται στις αρχές κάθε εβδομάδας. Οι τ/κ προμηθευτές ισχυρίζονται ότι από την ημέρα άφιξης του τελευταίου φορτίου καυσίμων στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα η αξία της τουρκικής λίρας μειώθηκε σημαντικά. Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές καυσίμων ζητούν την αναπροσαρμογή των τιμών ώστε να μην επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος της υποχώρησης της λίρας. Όπως αναφέρουν η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει άμεσα και όχι την ερχόμενη εβδομάδα όπως είναι προγραμματισμένο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διαφωνίας με την «κυβέρνηση» οι δυο προμηθευτές καυσίμων διέκοψαν χθες την τροφοδοσία των πρατηρίων καυσίμων. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, προκλήθηκε μεγάλος πανικός στην τ/κ κοινότητα, με χιλιάδες οχήματα να σπεύδουν στα πρατήρια. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι τ/κ οδηγοί επέλεξαν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές για να προμηθευτούν καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Άδειασαν τα ράφια

Όπως πληροφορείται η «Κ», την ώρα που στα τ/κ πρατήρια καυσίμων σχηματίζονταν μεγάλες ουρές οχημάτων, κλίμα πανικού επικρατούσε και σε πολλές υπεραγορές των μεγάλων πόλεων των κατεχομένων. Αρκετοί ήταν οι τ/κ που έσπευσαν στις υπεραγορές για να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης. Και αυτό διότι, στην τ/κ κοινότητα άρχισε να σχηματίζεται η εντύπωση ότι η πολιτική κρίση και η κρίση των καυσίμων δεν αποκλείεται να επιφέρει προβλήματα στην τροφοδοσία και κατ’ επέκταση να πυροδοτήσει νέα προβλήματα στην τ/κ οικονομία.

Η υπό διάλυση «κυβέρνηση» επιχειρεί να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση με τα ελάχιστα μέσα και περιθώρια ελιγμών που διαθέτει. Ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης», Ερχάν Αρίκλι προειδοποιεί τους προμηθευτές καυσίμων με αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση που δώσουν συνέχεια στο κλίμα ανωμαλίας που επικρατεί στην αγορά των καυσίμων. Την ίδια ώρα, σε διάφορα «υπουργεία» γίνονται συσκέψεις σχετικά με την διαχείριση του κλίματος πανικού στην τ/κ αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση