ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Κατρούγκαλος: Αναγνωρίζουμε τον ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά

Μηνύματα φιλίας του Ελληνα ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα - Ζητά νέες συνομιλίες στο Κυπριακό με τελικό σταθμό τη λύση.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος πραγματοποίησε σημαντικές δηλώσεις στο τουρκικό Πρακτορείο Anadolu, μια ημέρα πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν υποστήριξαν αυτήν την νέα πρωτοβουλία. «Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πράγμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού και τουρκικού λαού και της Ευρώπης».

Η σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη σημασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις η πόρτα της Ε.Ε. για την Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και η τελωνειακή ένωση θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ πραγματοποίησε και αναφορά στην προοπτική συνεργασίας των δυο πλευρών. Υπογράμμισε παράλληλα και τη σημασία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το Κυπριακό και τα ενεργειακά

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, με βασική προϋπόθεση να υπάρχει προοπτική θετικού αποτελέσματος στο τέλος της νέας διαδικασίας. «Η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ενεργειακό, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτός ο παραμερισμός του ρόλου της Τουρκίας στο όλο ζήτημα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ταμείου από το οποίο θα επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου.

Τα ΜΕΔ στο Αιγαίο

Για το ζήτημα των χωρικών υδάτων, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στο Ιόνιο Πέλαγος. Στο Αιγαίο η ελληνική πλευρά επιθυμεί τον έλεγχο της έντασης. Για αυτό τον λόγο σημασία φέρουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΕΔ). Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι οι καλές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει στάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X