ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου για «χρυσές βίζες»: Δεν πρόκειται για ευκαιριακή παραχώρηση διαβατηρίων

Παράλληλα σημείωσε ότι η Κύπρος έχει κάνει μεγάλα βήματα σε σχέση με έκθεση ΕΚ για φορολογικούς παράδεισους.

Newsroom K

Για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Δημοκρατίας, υπό το φως της έκθεσης της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς για το θέμα είπε πως «δεν ξέρω αν είναι ακριβώς ενήμεροι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα μέτρα, με τα οποία κατοχυρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή παραχώρηση διαβατηρίων ή υπηκοοτήτων, αλλά για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις περιπτώσεις επενδύσεων. Είναι γνωστό ότι σε πάρα πολλές χώρες της ΕΕ παραχωρούνται υπηκοότητες, ζούμε στα χρόνια της ανοικτής κοινωνίας με τη μετακίνηση των ανθρώπων και μια από τις αρχές που έχει η ΕΕ είναι η ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών.

Βεβαίως, είναι κάτι διαφορετικό οι πολίτες τρίτων χωρών, αλλά το πνεύμα της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς ποτέ να θέλουμε είτε να δώσουμε την εντύπωση, είτε και στην πράξη, ότι παραχωρούνται διαβατήρια, εύκολα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μας να προσελκύει και επενδυτές.

Γίνεται βελτίωση του προγράμματος, δεν είναι απλό και εύκολο, αλλά ήδη υπάρχει απόφαση για να εφαρμοστούν πολύ αυστηροί έλεγχοι για τα ποιοτικά στοιχεία των αιτήσεων που θα εγκρίνονται».

Φορολογικοί παράδεισοι

Κληθείς να σχολιάσει έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία αναφέρεται ότι η Κύπρος, μαζί με κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ, είναι φορολογικός παράδεισος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μόνιμη η συζήτηση που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, σχετικά με τα φορολογικά θέματα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες απόψεις μέσα στην ΕΕ που θα ήθελαν να επιβληθεί ενιαίο φορολογικό καθεστώς, κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζει την ΕΕ. Εκτός από την έμμεση φορολογία και τον ΦΠΑ, που είναι υποχρέωση, αλλά όχι ενιαίος (φόρος), υπάρχει γενικά η ελευθερία στα κράτη μέλη να ασκούν τη δική τους φορολογική πολιτική.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα, όχι μόνο λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά και με δικές μας αποφάσεις. Έχει ανταποκριθεί σε κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιθεωρήσεις, όπως η ευρωπαϊκή επισκόπηση της Moneyval  και βεβαίως άλλα κριτήρια που είχαν προωθηθεί από τον ΟΟΣΑ, ούτως ώστε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα και οπωσδήποτε αποκλείει με πολύ αυστηρούς ελέγχους – αυστηρότερους από πολλά άλλα κράτη μέλη – πρακτικές και μεθόδους συναλλαγών που μπορεί να άφηναν χώρο για παρανομίες, είτε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είτε για διεθνή τρομοκρατία και άλλα.

Υπενθυμίζω, επίσης, πολύκροτες αποφάσεις που λήφθηκαν στη χώρα μας στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να είναι τα πράγματα καθαρά. Η γνώμη αυτή του Ευρωκοινοβουλίου αφορά ένα σύνολο χωρών που αν τις δείτε είναι υποκειμενικό το αν κάποιος θα πει ότι έχουν φορολογική ευνοϊκή μεταχείριση. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένας διεθνείς ανταγωνισμός για την προσέλκυση εταιρειών, δραστηριοτήτων σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν νομίζω ότι είναι ψεγάδι αν η Κύπρος παραλληλίζεται με χώρες όπως η Ολλανδία, για παράδειγμα,.

Πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κατευθύνσεις, τα όσα ακούμε και στην επισκόπηση που γίνεται εξετάζονται πολύ σοβαρά και η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε όσα είναι για τη βελτίωση της χώρας μας ή είναι υποχρεώσεις».

Παράνομες ενέργειες Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο

Κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν είναι έτοιμη να συνεχίσει παράνομες ενέργειες, αυτές παραμένουν παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καταγγέλλονται εκεί όπου πρέπει και, βεβαίως, αντιμετωπίζονται με τα δικά μας διπλωματικά μέσα.

Η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφέστατη. Επιδιώκουμε και ευτυχώς επιτυγχάνουμε συνεχώς σε μεγαλύτερο βαθμό, συνεργασίες με όλα τα κράτη της περιοχής, δυστυχώς η Τουρκία αποτελεί εξαίρεση, συνεργασίες στη βάση του διεθνούς δικαίου, με κριτήριο το αμοιβαίο όφελος των χωρών και των λαών. Και βεβαίως αυτές οι συνεργασίες επικροτούνται και από την ΕΕ, και από τις ΗΠΑ, επομένως, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Απλώς όταν ακούμε καθημερινά δηλώσεις να έχουμε υπόψη μας ότι στην Τουρκία βρίσκονται σε μια προεκλογική περίοδο».

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει τις αποφάσεις του για τον διορισμό νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση την οποίαν ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει με ανάλογο τρόπο και, βεβαίως, θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση έγκαιρα. Ακόμα είμαστε στο πλαίσιο της θητείας της υφιστάμενης Διοικήτριας. Θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος την απόφαση του όταν έχει λάβει τις αποφάσεις του μετά από τον προβληματισμό που αναλογεί σε μια τέτοια επιλογή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X