ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη θέση των ΗΠΑ και απαντά στο ΑΚΕΛ

Παράλληλα η Κυβέρνηση χαιρέτισε και τη σαφή θέση του γερουσιαστή Μενέντεζ επικεφαλ;h της Δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας

Newsroom K

Τη θέση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν τις προκαλεί η Κύπρος και η Ελλάδα, καθώς και τη δήλωση των Δημοκρατών ότι η μόνη που προκαλεί στην περιοχή είναι η Τουρκία, χαιρετίζει η Κυβέρνηση δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου. Παράλληλα, ο κ. Κούσιος δήλωσε πως το κομματικό συμφέρον πρέπει να έχει όριο, αναφερόμενος στην θέση του ΑΚΕΛ για ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κρανς Μοντάνα.
 
Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε αρχικά ότι η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη συζήτηση στην αμερικανική Γερουσία από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κρίστοφερ Ρόμπινσον, ότι τις εντάσεις στην περιοχή δεν τις προκαλούν ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Ελλάδας.
 
Επίσης, συνέχισε, η Κυβέρνηση χαιρετίζει και τη σαφή θέση του Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ότι η Τουρκία είναι η μόνη που προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες στην περιοχή. 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κούσιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ "σήμερα στο ραδιόφωνο". «Το ΑΚΕΛ που, θεληματικά πλέον, αγνοεί και τη δήλωση τότε στο Κραν Μοντανά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι μόνο στα όνειρα μας η Άγκυρα θα εγκατέλειπε τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, επιλέγει τώρα όχι μόνο να αγνοεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών που επαναλαμβάνει ενοχλημένο ότι ουδέποτε στο Κραν Μοντανά η Τουρκία είχε πρόθεση να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα, αλλά επιχειρηματολογεί δυστυχώς και για το αντίθετο», είπε.
 
Πρόσθεσε πως στη δεδηλωμένη πολιτική του να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης, «ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άφησε και πάλι το πρωί να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε τη λήξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, όταν μόλις προχθές ο τότε βοηθός ΓΓ των ΗΕ δήλωσε σε κυπριακή εφημερίδα ξεκάθαρα και πάλι πως η απόφαση για διακοπή της διάσκεψης, επειδή αυτή οδηγείτο σε αδιέξοδο, ήταν των ΗΕ».
 
Ο κ. Κούσιος είπε πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιμένει να ερμηνεύει κατά τρόπο απαράδεκτο και λανθασμένο και την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ. «Την ίδια ώρα που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές και επεκτατικές της προθέσεις όχι μόνο στην Κύπρο με τις έκνομες ενέργειες που επιχειρεί στην ΑΟΖ μας, στην Αμμόχωστο, καθώς και με την ωμή παρέμβαση στη διαδικασία για ανάδειξη του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, αλλά και στην ΑΟΖ της Ελλάδας, το Αιγαίο, τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, επιμένει να υποστηρίζει πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και όχι η τουρκική αδιαλλαξία», είπε και διερωτήθηκε πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το ΑΚΕΛ ότι όλα έχουν ένα όριο.
 
«Ακόμη και το κομματικό συμφέρον και η εμμονή για απομάκρυνση του Προέδρου Αναστασιάδη από την εξουσία θα πρέπει να έχουν κάποιο όριο. Και ειδικά όταν η συζήτηση αφορά τα εθνικά μας θέματα. Διερωτώμαι πραγματικά, τι επιτέλους ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», διερωτήθηκε επίσης.
 
Ο κ. Κούσιος εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι καιρός να συστρατευθούν όλοι για να αντιμετωπίσουν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα και είναι καιρός να αφήσουν όλοι κατά μέρος τις έριδες και ενωμένοι να πορευτούν για επίλυση του Κυπριακού σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά.
 
Ερωτηθείς γιατί επιθυμούμε επανέναρξη των συνομιλιών, με δεδομένη τη θέση της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει δεδηλωμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία έχει επανειλημμένως διατυπωθεί και επαναβεβαιωθεί στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο.
 
«Η βάση της λύσης του Κυπριακού υπάρχει μέσα στα πλαίσια των ΗΕ, με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση την πολιτική ισότητα. Από κει και πέρα όποιες άλλες διατυπώσεις ή συζητήσεις γίνονται δεν είναι προς όφελος της δικής μας πλευράς», είπε.
 
Ο κ. Κούσιος τόνισε πως η πλευρά μας σταθερά επιδιώκει τη συνέχιση των συνομιλιών, όχι για να καταλήξουμε σε αδιέξοδο, αλλά για να βρούμε μια διαρκή, βιώσιμη, λειτουργική λύση στο Κυπριακό. «Η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι όλοι μαζί να συστρατευτούμε για να βρούμε λύση στο Κυπριακό. Και είναι σταθερή η επιδίωξη του σε αυτό και δεν επιδέχεται καμιά αμφιβολία», είπε.
 
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε αποδεχθεί το άτυπο έγγραφο του ΓΓ στο Κραν Μοντανά, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν το έγγραφο εκείνο μπορούσε να υποκαταστήσει τη Συνθήκη Εγγυήσεων. «Σε ξεκάθαρη ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ των ΗΕ για το θέμα αυτό, πήρε αρνητική απάντηση. Γιατί συζητούμε τα πολυσυζητημένα; Γιατί δεν επικεντρωνόμαστε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα, την τουρκική παρέμβαση παντού; Διερωτώμαι σε τι εξυπηρετεί πλέον αυτή η επαναλαμβανόμενη συζήτηση. Και σας λέω ότι δεν ήταν πρόθεση μου να επανέλθω στο θέμα. Δυστυχώς, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω για να ξεκαθαρίσω τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή παράνομη σύσκεψη για τα Βαρώσια στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, ο κ. Κούσιος είπε ότι όπως έχει αντιληφθεί από τις δηλώσεις του "υπουργού εξωτερικών", θα είναι μια σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων και οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη διαδικασία εκλογής του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
 
«Είναι σταθερή μας θέση ότι η Αμμόχωστος θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, είναι σταθερή μας θέση ότι η οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας στην Αμμόχωστο δεν είναι αποδεκτή», είπε.

Ερωτηθείς τι πράττουμε για το θέμα της Αμμοχώστου, με δεδομένη την απευθείας εμπλοκή της Κυβέρνησης της Τουρκίας και αν καταγγέλλουμε αυτή την εμπλοκή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «με βεβαιότητα θα καταγγείλουμε αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο στα ΗΕ αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα. Με βεβαιότητα θα κινηθούμε διπλωματικά σε όλα τα επίπεδα, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην ΕΕ, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε χρήση της Αμμοχώστου από την Τουρκία», κατέληξε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

«Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για επίδειξη αυτοσυγκράτησης και για τερματισμό των εχθροπραξιών».

Στήριξη Κύπρου σε Αρμενία

Ο ΥΠΕΞ εξέφρασε προς τον Αρμένιο ομόλογό του τη στήριξη της Κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X