ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Η τ/κ πλευρά είναι αυτή που απαγόρευσε την διέλευση από όλα τα οδοφράγματα

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ΓΔ της ΟΕΒ στο ΚΥΠΕ για τους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα των μέτρων υγείας και πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μπορούν οι Τ/κ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές να προσέρχονται στις εργασίες τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι είναι η τ/κ πλευρά που έχει απαγορεύσει τις διελεύσεις από όλα τα οδοφράγματα.

Σημείωσε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί λόγω των συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Όμως είναι βέβαιο πως εφόσον υπάρχει δυνατότητα μετάβασης των Τ/κ εργαζομένων στις εργασίες τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, «ναι θα συζητήσουμε το θέμα για να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Αλλά δεν βλέπω πέραν του θέματος υγείας και πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οποιοδήποτε άλλο θέμα».

Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας ανέστειλε τη λειτουργία τεσσάρων σημείων διέλευσης και παράμειναν άλλα πέντε σημεία ανοικτά, ωστόσο η τ/κ πλευρά απαγόρευσε τη διέλευση από όλα τα οδοφράγματα, σημειώνοντας ότι στην απαγόρευση περιλαμβάνονται μέλη του διπλωματικού σώματος και των ΗΕ.

«Όταν και εφόσον υπάρξουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη διέλευση από τα οδοφράγματα (εκ μέρους της τ/κ πλευράς) θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το Υπουργείο Υγείας πιθανόν να έχει κάποιες απόψεις για το θέμα καθ’ όσον αφορά την λήψη προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε αυτό το στάδιο όμως η κατάσταση είναι τέτοια που το θέμα αντιλαμβανόμαστε, δεν μπορεί να συζητηθεί, αφού η άλλη πλευρά έχει αποκλείσει παντελώς τη διέλευση από όλα τα σημεία διέλευσης».

Οσον αφορά το θέμα της καταβολής των επιδομάτων προς τους Τ/κ εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας ο κ. Κούσιος είπε ότι σε όσους εξ αυτών είχαν λογαριασμούς σε τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές, τα χρήματα κατατέθηκαν. Για όσους δεν είχαν λογαριασμούς, εκδόθηκαν επιταγές προς τους δικαιούχους που έχουν αποσταλεί μέσω των ΗΕ, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παράδοση.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο απόλυσης αυτών των εργαζομένων εάν δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εφόσον καλύπτονται από τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορούν να απολυθούν.

«Η επαναλειτουργία όλων των οδοφραγμάτων συνυφασμένη με την πανδημία»

Στην ερώτηση πότε θα ανοίξει τα οδοφράγματα η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Κούσιος παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει αναστείλει την λειτουργία τεσσάρων σημείων και θεωρεί ότι πέντε σημεία διέλευσης είναι ανοικτά. «Η άλλη πλευρά έχει κλείσει τα σημεία διέλευσης», τόνισε.

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, με ανοικτά όλα τα σημεία διέλευσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει. «Είναι συνυφασμένο απόλυτα με τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση κανένας απολύτως λόγος να μην επαναλειτουργήσουν όλα τα σημεία διέλευσης, πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού».

Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

Κάποιοι άνθρωποι βιοπορίζονται και κάποιες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την εργασία των Τ/κ εργαζόμενων που απασχολούν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σημειώνοντας ότι με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του οποιουδήποτε, να διευκολυνθεί η απασχόληση αυτών των εργαζομένων». Η κατηγορία των Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές είναι διακριτή και διαφορετική από τους υπόλοιπους που διασχίζουν τα οδοφράγματα για επισκέψεις, ψώνια, αναψυχή ή οτιδήποτε άλλο που δεν αφορά εργασία, πρόσθεσε.

Η πολιτική πτυχή της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων δεν αφορά την ΟΕΒ, ανέφερε ο κ. Αντωνίου, όμως το στοιχείο του βιοπορισμού για τους Τ/κ εργαζόμενους από τη μια και από την άλλη η ανάγκη για εργατική δύναμη των επιχειρήσεων που τους απασχολούν, είναι καλό να ιδωθούν ξεχωριστά. Ερωτηθείς εάν η ΟΕΒ έχει ενδείξεις από τους εργοδότες στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η πλειοψηφία των Τ/κ εργαζομένων απασχολείται, πως εάν δεν βρεθεί λύση θα μείνουν εκτός δουλειάς, ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι ο κατασκευαστικός τομέας ξεκίνησε να λειτουργεί αλλά δεν βρίσκεται ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη. Υπάρχει χρόνος μέχρι να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα εργοτάξια, ώστε να βρεθεί λύση.

Να μας πουν πώς θα ζήσουμε, δηλώνει ο Καμίλ Ιντζιρλί

Αγχος και αβεβαιότητα αισθάνονται όλοι οι Τ/κ που δεν μπορούν να μεταβούν στις δουλειές τους στην ε/κ πλευρά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ το μέλος της επιτροπής των εργαζομένων αυτών, Καμίλ Ιντζιρλί, που εργάζεται σε εταιρεία καθαριότητας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για άτομα που δουλεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και ακαδημαϊκούς, φοιτητές και μαθητές.

«Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Εάν λόγω θεμάτων υγείας όμως αυτή η αβεβαιότητα που ζούμε συνεχιστεί, και δεν μπορούμε να περάσουμε να πάμε στη δουλειά μας, πρέπει γι’ αυτό να βρεθεί μια λύση. Μπορεί το θέμα των πληρωμών να λυθεί σήμερα ή αύριο, αλλά δεν θα έχουμε μέλλον. Μας λένε ‘δεν μπορείτε να περάσετε για λόγους υγείας’. Πρέπει να μας δώσουν λύσεις. Είτε να καθορίσουν τα μέτρα κάτω από τα οποία να μπορούμε να πάμε στις δουλειές μας. Εάν η μόνη λύση είναι να μην μπορούμε να περάσουμε, ας μας πουν πώς θα ζήσουμε».

Ο κ. Ιντζιρλί είπε ότι οι εργοδότες τους ρωτάνε πόσο να περιμένουν ακόμα και ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών έχουν στείλει μήνυμα ότι εάν δεν μπορέσουν να προσέλθουν στα εργοτάξια, θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν. Το ίδιο, ανέφερε, έχουν πει και άλλοι εργοδότες.

«Αισθανόμαστε σαν ορφανά παιδιά», λέει ο κ. Ιντζιρλί. Στο «βορρά» μας λένε ότι είμαστε «υπήκοοί τους» αλλά «δεν είδαμε κάτι». Στον «νότο» τους λένε επίσης «είστε πολίτες μας», ανέφερε, αλλά «δεν είδαμε κάτι ούτε από εκεί. «Σαν τα ορφανά. Ολοι μας νιώθουμε πιεσμένοι, υπάρχει αβεβαιότητα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε και να πιούνε τι θα κάνουν; Θα βγουν στους δρόμους. Και οι δουλειές θα είναι εκτός ελέγχου».

Ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες, αυτοί που εργάζονται σε χώρους και επιχειρήσεις και δεν μπορούν – λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό – να προσέλθουν στην εργασία τους, και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις ή χώρους που ανέστειλαν τις εργασίες τους. Για την πρώτη κατηγορία ο. Ιντζιρλί είπε ότι η ΠΕΟ και η Dev İş συνεργάστηκαν ώστε να μπορέσει να λυθεί το θέμα της καταβολής των μισθών με τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω των τραπεζικών λογαριασμών.

Για το θέμα του εάν μπορούν να λάβουν κάποιο επίδομα από την «κυβέρνηση», ο κ. Ιντζιρλί είπε ότι έχουν συζητήσει το θέμα με τον «υπουργό εργασίας», τα αιτήματα μεταφέρθηκαν και στο «υπουργικό συμβούλιο», ενώ ενήμερος για το όλο θέμα είναι και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόεδρος Dev-İş

Το οικονομικό ζήτημα για τους Τ/κ εργαζόμενους φαίνεται δεν έχει ακόμη λυθεί, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Dev İş, Κοράλ Ασιάμ τα χρήματα που δικαιούνται για μια σειρά από λόγους, δεν έχουν φτάσει ακόμα στους εργαζόμενους. Ο κ. Ασιάμ αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έχουν για το άνοιγμα λογαριασμών σε ευρώ στην «κεντρική συνεργατική τράπεζα» και τη μεταφορά των στοιχείων αυτών των λογαριασμών στο Υπουργείο Εργασίας, με την βοήθεια και της ΠΕΟ, ώστε να γίνει η μεταφορά των χρημάτων από την Ελληνική Τράπεζα.

Για τις διελεύσεις ανέφερε ότι συνομίλησε με τον «υφυπουργό εξωτερικών» Γκιουνές Ονάρ, ο οποίος του ενημέρωσε ότι προς το παρόν μπορούν να περάσουν μόνο οι καρκινοπαθείς για σκοπούς θεραπείας. Για το θέμα των οδοφραγμάτων πρέπει να υπάρξει, ο κ. Ονάρ είπε στον Τ/κ συνδικαλιστή – όπως ο ίδιος ανέφερε – ότι πρέπει να υπάρξει ομοφωνία με την ε/κ πλευρά, αλλά αυτό το θέμα δεν το έχουν συζητήσει ακόμα. Ο Πρόεδρος της Dev İş είπε επίσης ότι βρίσκονται σε επικοινωνία και συνεργασία με την ΠΕΟ για το θέμα των Τ/κ εργαζομένων και είναι έτοιμες από κοινού οι δύο συντεχνίες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί στο όλο ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X