ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινούμενη άμμος ο ανασχηματισμός

Τα σενάρια και τα ονόματα αυτών που φεύγουν και των διαδόχων τους – Αναμένεται η κίνηση από τον Νίκο Αναστασιάδη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το πέρας της τριμερούς του Βερολίνου, ουσιαστικά θα απελευθερώσει την προσοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κυπριακό, ο οποίος με την επιστροφή του στη Λευκωσία εκ των πραγμάτων θα εγκύψει σε ουσιώδη ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ανάμεσα στα αυτά που χρήζουν άμεσης διαχείρισης και βρίσκονται ψηλά στην λίστα και ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος μπορεί να σημειωθεί ανά πάσα στιγμή, το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν πηγές στη Λευκωσία. Το πρώτο ζητούμενο των κυοφορούμενων αλλαγών, όπως ορθά επισημαίνετε από πηγές κοντά στις διεργασίες, είναι το εύρος των αλλαγών, τα πρόσωπα που θα εξέλθουν και αυτά που θα εισέλθουν στην κυβέρνηση. Με δεδομένη την εμπειρία του παρελθόντος και το απρόοπτο των κινήσεων και αποφάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι αν ο επερχόμενος ανασχηματισμός θα είναι περιορισμένης έκτασης  ή θα είναι ευρύς. Το δεύτερο στοίχημα, με μεγαλύτερο βαθμό αποδόσεων έχει να κάνει με τα πρόσωπα, όπου μέχρι και τις τελευταίες ώρες, στη φερόμενη λίστα σβήνονται και γράφονται ονόματα. Μια κατάσταση που ουσιαστικά δίνει χαρακτηριστικά κινούμενης άμμου, στον ανασχηματισμό΄.

Ο «μικρός» και τα ονόματα

Όποιες και αν είναι τελικά οι επιλογές του Νίκου Αναστασιάδη, ως προς το χρόνο και τα ονόματα, ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης βρίσκεται στην έξοδο του υπουργικού συμβουλίου. Μια εξέλιξη που θα δρομολογήσει εκ των πραγμάτων αλλαγές – μετακινήσεις προσώπων για κάλυψη των αλυσιδωτών κενών που θα δημιουργηθούν. Όλες οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Γεωργιάδη να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα, πιθανότατα και την ερχόμενη εβδομάδα. Εδώ οι πληροφορίες, ως προς τον διάδοχο, συνεχίζουν να παραμένουν αταλάντευτες. Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα είναι ο νέος ένοικος του υπουργικού γραφείου, στο Οικονομικών. Αυτό που λέγεται χαρακτηριστικά και που ενισχύει τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι πως ο κ. Πετρίδης έχει ήδη πακετάρει για τη μετακόμιση. Στην ίδια λογική των πληροφοριών και με την ίδια σιγουριά, νέος Υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζεται ο Νίκος Νουρής, βουλευτής και εκ των τριών αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο «μεγάλος» και τα ονόματα

Στο παρασκήνιο έντονες είναι οι αναφορές, υπό μορφή διαρροών, για ένα γενναίο λίφτινγκ του κυβερνητικού σχήματος του οποίου σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ» ένθερμος υποστηριχτής είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Ωστόσο το σενάριο του μεγάλου ανασχηματισμού, μεταβάλει τον υφιστάμενο συντελεστή ισορροπιών με τα θέλω, Προεδρικού και Πινδάρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέγα ερωτηματικό των αναμενόμενων αλλαγών, ευκαιρίας δοθείσης, και σε άλλα υπουργεία, η παρουσία ή όχι των Κώστα Χαμπιαούρη στο Παιδείας και της Βασιλικής Αναστασιάδου στο Μεταφορών. Και για τα δύο υπουργικά μέλη υπήρχε έντονη φημολογία που τα ήθελαν στη λίστα των αποχωρήσεων. Για τον Υπουργό Παιδείας η παραμονή στο πόστο του θεωρείται έκπληξη κάτι που δεν συμβαίνει με την Υπουργό Μεταφορών. Η Βασιλική Αναστασιάδου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται να παραμένει στο πόστο της, μιας και η έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει φαίνεται να οδηγούν τον Νίκο Αναστασιάδη σε δεύτερες σκέψεις. Η αποχώρηση Χαμπιαούρη, όπως φαίνεται, θα είναι και η πιο πολύπλοκη αναφορικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως διάδοχός του. Η Πινδάρου φαίνεται να έχει διαμηνύσει στο Προεδρικό πως δεν έχει ενστάσεις, ο Νίκος Τορναρίτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος να μετακινηθεί στη κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παιδείας. Επιλογή, όμως, που δεν φαίνεται να βρίσκει ένθερμους υποστηριχτές στο Προεδρικό, όπως λένε πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η δεύτερη επιλογή για το Παιδείας στρέφεται πως τον Πρόδρομο Προδρόμου, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, επιλογή που δεν ενθουσιάζει αυτή την φορά την Πινδάρου, λένε πηγές κοντά στα Συναγερμικά δρόμενα.

Αναζητείται Εκπρόσωπος

Στο Προεδρικό πολύ πριν ξεσπάσει η ανασχηματολογία, διακριτικά φέρονται να αναζητούσαν ένα νέο πρόσωπο για τη θέση του εκπροσώπου, προκειμένου να τονώσουν τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Με τα ονόματα και συνδυασμούς να δίνουν και να παίρνουν το τελευταίο διάστημα, η ιδέα αλλαγής του εκπροσώπους επανάκαμψε. Η μετακίνηση του Πρόδρομου Προδρόμου παραμένει με ερωτηματικό, ωστόσο εάν μετακινηθεί θα πάει ή στο Υπουργείο Παιδείας ή θα μετακινηθεί στη Βουλή, στη θέση της Στέλας Κυριακίδου. Πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Πάλμα να δέχθηκε κρούση να μετακινηθεί στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου κάτι που απέρριψε ο ίδιος ο οποίος παραμένει Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Οι περιφερειακοί

Μια περίπτωση Υπουργού που έχει απασχολήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι είναι αυτή του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, τον οποίο οι πληροφορίες ήθελαν να έχει απωλέσει τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένεκα χειρισμών σε κάποια θέματα του υπουργείου του. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες που υπήρχαν έχουν κοπάσει, αλλά το τοπίο δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει. Το ισχυρό σενάριο θέλει το Γιώργο Λακκοτρύπη να παραμένει στο πόστο του. μέχρι νεωτέρας και όταν ο ίδιος αποφασίσει να κάνει την κίνηση. Οι σχέσεις του Υπουργού Ενέργειας με τις εταιρείες εντός της ΑΟΖ, αλλά και η έναρξη εργασιών αρχές του χρόνου φαίνεται να είναι δυο σοβαροί λόγοι παραμονής στο πόστο του, λέγεται στο παρασκήνιο. Αμυδρά το τελευταίο διάστημα ακούστηκε και το όνομα του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή. Ωστόσο οι πιθανότητες να μετακινηθεί είναι ελάχιστες ένεκα της διατήρησης των ευρύτερων ισορροπιών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός

Στην Πινδάρου το σενάριο του «μεγάλου» ανασχηματισμού βρίσκει ένθερμους υποστηριχτές, οι οποίοι στην προοπτική μετακίνηση Συναγερμικών βουλευτών στη κυβέρνηση, βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία για ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Με δεδομένη της αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου για το πόστο της Επιτρόπου Υγείας, αλλά και της ενδεχόμενης υπουργοποίησης του Νίκου Νουρή, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα εισέλθουν, η Σάββια Ορφανίδου και η Ξένια Κωνσταντίνου, επιλαχούσες. Στη δε περίπτωση που μετακινηθεί και ο Νίκος Τορναρίτης στο υπουργείο Παιδείας, στη Βουλή εισέρχεται και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Παρά τα όσα είχαν γραφτεί στο παρελθόν για τις σχέσεις προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαν ως αποτέλεσμα την «απουσία» Αβέρωφ Νεοφύτου σε δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση, οι σχέσεις των δυο ανδρών περιγράφονται καλές και αρμονικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση