ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Κιζιλγιουρέκ: H EE θέλει τους Τ/κ πιο κοντά της

Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ο χώρος για να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο μπορεί να κάνει πολλά για μια ομόσπονδη Κύπρο και για την ειρήνη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Διάσκεψη Τύπου στο οίκημα της τ/κ συντεχνίας δημοσιογράφων παραχώρησε σήμερα ο εκλελεγμένος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλιγιουρέκ κατά την διάρκεια της οποίας ανέφερε πως προτεραιότητά του είναι να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά καθώς και τους Τ/κ πιο κοντά στην ΕΕ κάτι που και η ίδια η ΕΕ επιθυμεί, όπως είπε.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, είπε πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ο χώρος για να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο μπορεί να κάνει πολλά για μια ομόσπονδη Κύπρο και για την ειρήνη. Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ και το γεγονός ότι εξελέγη με το κόμμα αυτό προκάλεσε και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Είπε πως το γεγονός ότι εξελέγη με το κόμμα αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ ή τις δύο θέσεις που δικαιούνται οι Τ/κ σε περίπτωση ομόσπονδης λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κιζιλγιουρέκ, με βάση το σύνταγμα του 1960, οι Τ/κ είναι ισότιμοι εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι ισότιμοι εταίροι στο ομόσπονδο κράτος. Ανέφερε ότι στο ΕΚ δεν θα εκπροσωπεί ένα έθνος ή μια εθνική ταυτότητα αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες για τους οποίους θα έχει ευθύνη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι η Τουρκική πρέπει να είναι γλώσσα της ΕΕ , υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκική είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΚΔ και ότι θα κάνει κάθε τι δυνατό για να καταστεί η γλώσσα αυτή ως μια γλώσσα εργασίας της ΕΕ.

Σε άλλη ερώτηση για την παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά μικτών γάμων στην ΚΔ ανέφερε ότι σε όλες τις Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παιδιά μικτών γάμων έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την υπηκοότητά τους.

Αναφέρθηκε σε αδικία η οποία μπορεί να επιλυθεί μέσω της νομικής οδού και όχι σε πολιτικό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κιζίλγκουρεκ, είπε ότι υπάρχουν και στις δύο κοινότητες ομάδες που δεν κατανοούν τους Ε/κ ή τους Τ/κ αντιστοίχως και που δεν θέλουν να τους μάθουν, αλλά την ίδια ώρα προβαίνουν σε σχόλια για αυτούς. Είπε πως ο ρατσισμός είναι ζήτημα και για τις δύο κοινότητες και ανέφερε πως η πολιτική κουλτούρα που επιδείχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φανερώνει το επίπεδο πολιτισμού της χώρας.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ ανέφερε πως αν συγκρίνει την περίοδο που άρχισε να πρωτοδιδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν από 25 χρόνια με την σημερινή περίοδο, έχει καταγραφεί πρόοδος και ο κόσμος και στις δύο πλευρές έχει ωριμάσει.

Ανέφερε πως οι Τ/κ δεν έδωσαν την ψήφο τους μόνο σε αυτόν αλλά και σε Ε/κ υποψηφίους. Η θέση πως Ε/κ δεν θα ψήφιζαν ποτέ έναν Τ/κ ή και το αντίστροφο, έχει καταρρεύσει , ανέφερε.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ είπε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και στις 2 Ιουλίου στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του ΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

Οι τουρκοκυπριοι να εξηγησουν στην ευρωπη γιατι σφετεριζονται τις περιουσιες μας επι 45 χρονια!

Ντόμπρος Κελαήδης

Μας δουλεύει κι από πάνω ο .........Δούρειος `Ιππος της Τουρκίας στη Κύπρο που ορισμένοι απερίσκεπτα υποστήριξαν και ψήφισαν!!! Οι Ελληνοκύπριοι βάλανε τα χέρια τους και βγάλανε τα μάτια τους. Μιά ζωή αυτόχειρες!!!!!!!

Γιάννης Σαβεριάδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X