ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλείδωσε το Deal για τον αγωγό Φ.Α. από «Αφροδίτη»

Συμφώνησαν Κύπρος-Αίγυπτος, απομένει το πράσινο φως από την Κομισιόν

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Άλλο ένα σημαντικό βήμα που φέρνει τα κυπριακά κοιτάσματα Φ.Α. κοντά στα εργοστάσια υγροποίησης Idku και Damieta, πραγματοποίησαν Κύπρος και Αίγυπτος. Οι δύο χώρες, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «Κ», κατέληξαν επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας που θα ρυθμίζει τον αγωγό και αυτό που απομένει είναι πρώτα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τυπικό που είναι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», το τελικό κείμενο της συμφωνίας κλείδωσε λίαν προσφάτως και την προηγούμενη Δευτέρα ο σχετικός φάκελος απεστάλη στις Βρυξέλλες. Με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες η Κομισιόν πρέπει να εκφράσει σχόλια επί του τελικού κειμένου της διακρατικής συμφωνίας προτού πέσουν και επίσημα οι υπογραφές. Μια διαδικασία που δεν αναμένεται να τρενάρει την υπογραφή.

Η διακρατική συμφωνία

Οι δύο χώρες με τη συμφωνία ρυθμίζουν τα καθεστώς του αγωγού, καθώς και θέματα που σχετίζονται για τα δικαιώματα. Ο αγωγός θα ενώνει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο στο σημείο όπου βρίσκονται τα δύο τερματικά υγροποίησης Φ.Α. Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πρόνοιες της διακρατικής συμφωνίας, ενδεχομένως στον κεντρικό αγωγό να καταλήγουν και άλλα κοιτάσματα της περιοχής που θα έχουν ως προορισμό την Αίγυπτο. Στο πνεύμα αυτό και εφόσον υπάρξει συμφωνία της Shell και με τις εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα του «Λεβιάθαν», το ισραηλινό Φ.Α. θεωρείται βέβαιο που θα χρησιμοποιεί τον αγωγό από το «Αφροδίτη» για να διοχετευθεί στο τερματικό της Shell στο Idku.

Η εμπλοκή της Κομισιόν

Στο πλαίσιο της απόφασης 2017/684 της Ε.Ε. αναφορικά με τη θέσπιση μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τις μη δεσμευτικές πράξεις μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών στον τομέα της ενέργειας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερώσει την Επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων και έχει κοινοποιήσει προσχέδιο της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου αναφορικά με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου. Βάσει του Άρθρου 5 της υπό αναφορά απόφασης η Επιτροπή εντός πέντε εβδομάδων από την ημερομηνία κοινοποίησης του ολοκληρωμένου προσχεδίου της διακυβερνητικής συμφωνίας ενημερώνει το κράτος μέλος, σχετικά με τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να έχει όσον αφορά τη συμβατότητα του σχεδίου της διακυβερνητικής συμφωνίας με το δίκαιο της Ένωσης. Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας αυτής, θεωρείται ότι δεν έχει εγείρει αμφιβολίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση