ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Κλειδώνει στη Νομ.Υπηρεσία η αντίδραση κυβέρνησης για ΔΥ

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και κυβερνητικών αξιωματούχων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Νομική Υπηρεσία, θα οριστικοποιηθεί η μορφή αντίδρασης της κυβέρνησης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι για τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, το 2012. Στη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, θα παρουσιασθεί η απόφαση της κυβέρνησης να ασκηθεί έφεση στην δικαστική απόφαση καθώς και να κατατεθεί αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης έως ότου εκδικασθεί η έφεση. Κάτι που επισημοποίησε από το βήμα του 56ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Οι αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στην «Κ», τελούν υπό την αίρεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο οποίος θα ανάψει το πράσινο φως. Πέρα από το θέμα της έφεσης και αναστολής της απόφασης στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν και άλλα μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση που η έφεση αποτύχει. Μερικά από αυτά είναι η επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης, η μελέτη αν το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει ή όχι του εγχώριου αλλά και η νομοθέτηση εκ νέου του πλαισίου σταδιακής αποκατάστασης των περικοπών στο δημόσιο μέχρι το 2022.

Μήνυμα Αναστασιάδη

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα, από το βήμα του συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν αρκούντως κατατοπιστική για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζοντας τον σεβασμό του στο δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της δικαιοσύνης αλλά και των δικαστικών αποφάσεων, ξεκαθάρισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην ανατροπή ο κυβερνητικός δημοσιονομικός σχεδιασμός που είναι η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών μέχρι το 2022. Θέση η οποία ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στην έκκληση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου όπως η κυβέρνηση σεβαστεί το δεδικασμένο της όλης υπόθεσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να επαινέσει τη συμβολή και των δημοσίων υπαλλήλων στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας, όμως όπως συμπλήρωσε και η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να προασπίζεται τα οικονομικά του κράτους.

Διαφωνία ΠΑΣΥΔΥ

Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ έτσι όπως διατυπώθηκε από τον γενικό της γραμματέας είναι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ο Γλαύκος Χατζηπέτρου αναφέρθηκε εκτενώς στο τι έχουν αφήσει πίσω τους οι δικαστικές προσφυγές στην δικαιοσύνη καθώς και στα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση του 2013. Εμφανίσθηκε επικριτικός με τις πρακτικές που εφαρμόσθηκαν την περίοδο της κρίσης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση γνώριζε από τότε πως οι νόμοι με τους οποίους έγιναν οι περικοπές, ήταν αντισυνταγματικοί.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X