ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλέλια Βασιλείου: Προσηλωμένοι στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού

«Προσδοκούμε σε θετική στάση της τουρκικής πλευράς για να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση» δηλώνει η κ.Κλέλια

Newsroom K

Η αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι με τη συμπλήρωση σήμερα 44 χρόνων από τις 14 Αυγούστου 1974, η σκέψη μας είναι στραμμένη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τη Μεσαορία, την Καρπασία και τη Μόρφου και γι’αυτό επιμένουμε σε διαπραγματεύσεις και σε μια συμφωνία για λύση, με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Παράλληλα σημειώνει ότι πριν από 44 χρόνια, τέτοια μέρα, κατά παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, όπως και κάθε αρχής διεθνούς νομιμότητας, η Τουρκία προχώρησε στη β’ φάση της επίθεσης κατά της Κύπρου, καταλαμβάνοντας 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία αντιστοιχούσε ποσοστό 70% της κυπριακής οικονομίας.

Προσθέτει ότι έκτοτε, ο τουρκικός στρατός, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, έχει καταδιώξει από τις τις κατεχόμενες περιοχές και έχει αποστερήσει από την περιουσία τους, περίπου το ένα τρίτο του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, μετατρέποντάς τους σε πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα τους. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι έχει μετατραπεί σε έρημη πόλη.

Η κ. Κλέλια δηλώνει ότι «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την εφαρμογή των κατευθυντήριων αρχών των Η.Ε. για λύση, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., της οποίας η χώρα μας είναι κράτος-μέλος.»

Επίσης λέει ότι σύμφωνα και με την τοποθέτησή τους έναντι της διερευνητικής πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. κ. Αντόνιο Γκουτέρες, προσδοκούμε σε θετική στάση της τουρκικής πλευράς, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί όπου διακόπηκε πέρσι στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου και των παραμέτρων που πρότεινε τότε ο Γενικός Γραμματέας.

«Δεδομένου ότι η τουρκική επίθεση του 1974 και η κατάληψη εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα οποία έκτοτε η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να ενισχύσει και να διαιωνίσει τον έλεγχό της, έγινε με προσχηματική επίκληση της Συνθήκη Εγγυήσεως, επιμένουμε ότι δεν μπορεί στο σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα μέσα στην ενωμένη Ευρώπη να υπάρχουν εγγυήσεις άλλων κρατών, επεμβατικά δικαιώματα ή κατοχικά στρατεύματα» υπογραμμίζει η Αναπληρώτια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Τέλος επισημαίνει ότι «προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον συνύπαρξης και κοινής ευημερίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Για τον σκοπό αυτό, μέσα από τη διαπραγμάτευση, επιδιώκουμε μια βιώσιμη και διαρκή συμφωνία που θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και αυτοτελές κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς τον έλεγχο κανενός άλλου κράτους».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση