ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού»

Όσα δήλωσε η Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Ο πιθανός εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού για την Κύπρο και την Ευρώπη, είπε στο ΚΥΠΕ την Πέμπτη η Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Κύπρο, Φεντερίκα Φεράρι Μπράβο.

Κατά την επίσκεψή της στα γραφεία του ΚΥΠΕ για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του ΚΥΠΕ και του Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Φεράρι Μπράβο, αναφέρθηκε και στη σημασία της ανατολικής Μεσογείου τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ιταλία.

Είπε ότι η χώρα της είναι αρκετά ενεργή στον ενεργειακό τομέα και αυτή τη χρονική περίοδο η Ιταλική εταιρεία ENI μαζί την Γαλλική TOTAL διερευνούν στο τεμάχιο 6 τις δυνατότητες εντοπισμού φυσικού αερίου. «Κάτι τέτοιο, θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού για την Κύπρο και την Ευρώπη», είπε, λόγω του γεγονότος ότι η ενέργεια βρίσκεται πολύ ψηλά στη διεθνή ατζέντα πολλών χωρών της Ευρώπης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας η κ. Φεράρι Μπράβο είπε ότι εργάζονται σε αυτό τον τομέα.

«Ελπίζω οι εταιρείες της ENI και της TOTAL να είναι επιτυχείς στις δραστηριότητές τους, θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, γιατί όπως είπα η Ευρώπη χρειάζεται ενέργεια από αυτές τις διαφορετικές πηγές και η Κύπρος θα ωφεληθεί πολύ από τη σύνδεση με μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου», είπε.

Η Κύπρος, όπως είπε, «θα είναι σε θέση να παρέχει φυσικό αέριο στους αγωγούς φυσικού αερίου της περιοχής και να αναπτύξει την οικονομία της και να συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η Πρέσβειρα είπε ότι η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι μια περιοχή με προβλήματα, «δεν χρειάζεται να το αρνηθούμε αυτό, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μέσω της διεθνούς συνεργασίας και, σε διαφορετικό επίπεδο, ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και των χωρών μας».

Αναφερόμενη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γενικότερα, η κ. Φεράρι Μπράβο είπε ότι πάντα ακούει ότι αυτές οι σχέσεις είναι ιστορικές. «Είναι αλήθεια, είναι, αλλά πρέπει να γίνουν πιο επίκαιρες με την έννοια όχι μόνο να κοιτάζουμε στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον».

Πρόσθεσε ότι εργάζονται για να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου, και ότι η Ρώμη δίνει μεγάλη σημασία στην ομάδα των εννιά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (MED 9).

«Πιστεύουμε ότι οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου έχουν λόγο στην Ευρώπη αλλά και στη διεθνή σκηνή, επειδή αντιμετωπίζουμε κοινούς στόχους και κοινά προβλήματα και πιθανώς καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα επειδή είμαστε μέρος της ίδιας οικογένειας», πρόσθεσε. Η Ιταλία και η Κύπρος, είπε, μπορούν να παίξουν ρόλο σε αυτό τον χώρο επειδή είναι και οι δύο μεσογειακές χώρες και σε διαφορετικές πλευρές της Μεσογείου.

Αναφερόμενη «στον πολύ σημαντικό ανανεωμένο ρόλο που έχει η Κύπρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», η κ. Φεράρι Μπράβο είπε «είμαστε μάρτυρες ότι η κυπριακή διπλωματία είναι επίσης αρκετά ενεργή στην περιοχή και η Κυβέρνηση κάνει πολλά για να ενισχύσει τους δεσμούς με χώρες της περιοχής.» Επομένως, πρόσθεσε, είναι πολύ θετική εξέλιξη και πολύ θετικό για την Ιταλία να γνωρίζει ότι οι φίλες και σύμμαχες χώρες μπορούν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες και γνώμη για την περιοχή, για τις δυσκολίες, και να ακουστεί η φωνή της πιο δυνατά, όπου χρειάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση