ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Προτείνει κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ

Στις 26 Μαρτίου αναμένεται η ψηφοφορία απο τα κράτη μέλη

Του Γιώργου Κακούρη

Του Γιώργου Κακούρη

Η Κομισιόν έχει προωθήσει στα κράτη μέλη την πρότασή της για κατοχύρωση του χαλλουμιού/ hellim ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με γραπτή δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην «Καθημερινή».

Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος, η Κομισιόν έχει αξιολογήσει διεξοδικά τις ενστάσεις και έχει προωθήσει την διαδικασία για ψηφοφορία στην Επιτροπή για την Πολιτική Ποιότητας Γεωργικών Προϊόντων στις 26 Μαρτίου. Πρόκειται για τεχνοκρατική επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση, η Κομισιόν εργάζεται για την οριστικοποίηση του προτεινόμενου Κανονισμού για κατοχύρωση του χαλλουμιού/ hellim ως ΠΟΠ από το 2015 και την συναντίληψη που επιτεύχθηκε στην Κύπρο μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του τέως Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Όπως προβλεπόταν το 2015, αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς του χαλλουμιού/ hellim τόσο από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα όσο και από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετέχουν» αναφέρει η εκπρόσωπος στη δήλωσή της.

«Η πρόταση για ΠΟΠ αποτελεί πακέτο με παράλληλη απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται το τυρί χαλλούμι/ hellim να περνά την Πράσινη Γραμμή, με την προϋπόθεση πως παράγεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις υγειονομικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ» προστίθεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιώργου Κακούρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση